$
בורסת ת"א

סגן יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה: "נגיש דו"ח סופי על מאגר נתוני אשראי בסוף החודש"

לדברי מוריס דורפמן, "כמו שאני מכיר את ראש הממשלה ואת שר האוצר הנכנס, הם מאוד נחושים להעביר את החוק. המאגר הזה ייצור מגרש משחקים שכולם יכולים לשחק בו באותם תנאים"

תומר ורון 14:4902.06.15

"אנחנו נגיש דו"ח סופי על מאגר נתוני אשראי כבר בסוף יוני ועד סוף יולי כבר נניח תזכיר חוק בנושא", כך אמר סגן יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, מוריס דורפמן, בכנס "גלובס" בנושא שוק ההון.

 

 

דורפמן עומד בראש הוועדה הבינמשרדית להקמת מאגר נתוני אשראי שהגישה בחודש שעבר את דו"ח הביניים שלה בנושא. "משם אני כבר לא יכול לדעת איך זה יתקדם אבל כמו שאני מכיר את ראש הממשלה ואת שר האוצר הנכנס, הם מאוד נחושים להעביר את זה ומאוד מאמינים בזה.

 

דורפמן הוסיף כי "המאגר הזה ייצור מגרש משחקים שכולם יכולים לשחק בו באותם תנאים. המאגר יסלול את הדרך לאסוף את כל המידע שנמצא רק אצל ספקי האשראי הגדולים ולהעביר אותו ללשכות האשראי שיעבדו אותו ויהפכו אותו לדירוג ובכך המידע הזה יהיה נגיש לספקי אשראי נוספים שיוכלו להתחרות".

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: עזרא לוי

 

 

"אני יודע שהבנקים חושבים שיש תחרות", הוסיף דורפמן, "אבל עדיין כשמסתכלים על אחוזי המעבר מבין לבנק או היקף האשראי שנוטל הציבור מבנק אחר ולא מהבנק שהוא מנהל בו את החשבון –רואים שהמספרים הם נמוכים מאוד. אני גם לא מסכים שמאגר כזה יחזק את הלווים החזקים ויחליש את החלשים, המחקרים מראים אחרת בצורה חד משמעית – זה עוזר בעיקר לחלשים. הבנקים יודעים היום מי לווה חזק והם לא צריכים את מאגר נתוני האשראי בשביל זה, הלווים החלשים ייהנו מהמאגר".

 

ואכן המחקרים שמציגים הוועדה מבטלים את אחד הטיעונים הנגדיים של הבנקים הגדולים, שאמרו כי הקמת המאגר תפגע בלווים החלשים ביותר, שכן כעת הנתונים שלהם יהיו פומביים ולגופי האשראי לא יהיה תמריץ להתחרות עליהם - דבר שידיר אותם משוק האשראי. המחקרים מעלים כי איסוף ושיתוף של מידע חיובי מועילים יותר דווקא לחלשים: בארה"ב, למשל, שיעור ההלוואות המאושרות למשקי בית בעלי הכנסה נמוכה קפץ ב־30%–36% לעומת עלייה של 20% בקרב בעלי הכנסה גבוהה.

 

חוק נתוני אשראי הקיים כיום נחקק ב־2002, ובעקבותיו הוקם מאגר שכולל רק מידע שלילי על התנהלות פיננסית לקויה של לקוחות - צ'קים שחזרו, חשבונות שנחסמו, אי־עמידה בהחזר חובות וכדומה. המשמעות היא שכיום נאסף מידע רק על כ־10% מהאוכלוסייה שנכנסים ל"רשימה שחורה". יתר ה־90% לא מקבלים שום דירוג אשראי.

 

חברי הוועדה כתבו בדו"ח הביניים כי "היעדרה של מערכת לשיתוף נתוני אשראי מביא לכך ששוק האשראי החוץ־בנקאי אינו יכול להוות איום תחרותי אמיתי על המערכת הבנקאית. היעדר המידע פוגע גם ביכולתם של הבנקים עצמם להתחרות על לקוחותיהם, ומביא לכך שכל אחד מהבנקים הופך למעין מונופול על לקוחותיו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x