$
שווקי חו"ל

הסכם החלפת המטבע בין רוסיה לסין החל: יסחרו ללא תיווך של הדולר

ההסכם יאפשר ליצואנים הרוסיים לחסוך את היואן שיקבלו מהסחר עם סין ולהשקיע אותם בפיקדונות של בנקים סיניים

מיכאל פרל 17:0929.12.14

היום נכנס לתוקפו ההסכם לסחר ישיר והחלפת מטבע בין רוסיה לסין. באוקטובר השנה חתמו שתי המדינות על הסכם החלפת מטבעות בסך 150 מיליארד יואן (24 מיליארד דולר) למשך שלוש שנים. בנוסף, רוסיה נכנסת למועדון מדינות הסחר הישיר עם סין, במסגרת התכנית לסחר במטבע חוץ שמפעילה ממשלת סין.  

על פי התכנית, רוסיה תרכוש סחורה מסין ותשלם בעבורה ביואן סיני, ובהתאמה סין תרכוש סחורה רוסית בתמורה לרובל. כל זה מבלי להשתמש בדולר כמתווך. ההסכם יאפשר ליצואנים הרוסיים לחסוך את היואן שיקבלו מהסחר עם סין ולהשקיע אותם בפיקדונות של בנקים סיניים. הסינים מקווים שבטווח הארוך אנשי העסקים הרוסים ימירו את עתודות המט"ח שלהם מדולרים ליואנים וישמרו אותם בבנקים בסין ולא במערב, כך דיווח החודש העיתון הרוסי "וזגליאד".

 

לאחר מפלת הרובל ב-16 בדצמבר, היו ספקולציות בנוגע לאפשרות שסין תבטל את העסקה. ואולם, ב-18 בדצמבר התייחס דובר משרד החוץ הסיני, צין גן, בראיון לסוכנות הידיעות הרוסית ריה נובוסטי ואמר כי הפיחות בערכו של הרובל לא יפגע בביצוע ההסכם. "הסכמי החלפת מטבע לוקחים בחשבון תיקוני שער המטבע במקרה של שינויים דרסטיים", הוא הוסיף.

 

 

המשבר ברוסיה המשבר ברוסיה צילום: רויטרס
לסין ולרוסיה יש אינטרס משותף לבצע עסקאות מסוג זה כדי להימנע ממשבר נזילות, אך לכל מדינה יש גם אינטרס משלה. עבור רוסיה, מדובר בזריקת מרץ לרובל, שאמנם התאושש מהצניחה של ה-16 בדצמבר, אך עדיין רחוק מלהיות יציב. עבור סין, מדובר בהמשך המדיניות של הבנק המרכזי של המדינה, שנועדה להקטין את ההגמוניה של הדולר בכלכלה העולמית.

 

יתרה מכך, סין מבקשת להגדיל את הנוכחות של המטבע שלה בשווקים העולמיים, עד לתחרות של ממש מול הדולר האמריקאי והיורו האירופי. "סין לא תעצור את הגלובליזציה של היין, גם לא לנוכח הסכנות הטמונות במטבעות של המדינות המתפתחות", אמר לבלומברג ג'ו וואנג, אנליסט בכיר ב-HSBC הונג קונג.

 

נראה שמצידה לרוסיה, בהחלט מדובר בכיוון הנכון. ביום שלישי שעבר סין הודיעה שהיא צפויה להרחיב את התכנית להחלפת המטבעות עם רוסיה. ההודעה הזניקה את הרובל ב-4.9% ביום אחד.

 

לצד רוסיה, סין השיקה היום הסכמים דומים עם שתי מדינות נוספות- מלזיה וניו-זילנד. על פי הדיווח בבלומברג, סין תמיר את היואנים שלה גם בדולר ניו-זילנדי והרינגיט המלאזי. נכון להיום, סין חתומה על הסכמי החלפת מטבע עם 11 מדינות שונות ברחבי העולם.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x