$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

גזירות 2014 מכות כבר עכשיו: 1.5% מס חתכו חצי מיליארד שקל מחברות הנדל"ן

ביולי החליטה הכנסת להעלות את מס החברות מ־25% השנה ל־26.5% בשנה הבאה. חברות הנדל"ן המניב מחויבות לרשום את ההוצאה כבר בדו"חות הרבעון השלישי. התוצאה: עלייה מסיבית בהוצאות המס

אלי שמעוני ואסף גילעם 07:2128.11.13

עליית מס החברות בתחילת 2014 גרמה להוצאת מס של חצי מיליארד שקל ב־15 חברות הנדל"ן המניב הגדולות בישראל, כך עולה מבדיקת "כלכליסט".

בסוף חודש יולי, כחלק מהתקציב ל־2014, אושרה בכנסת העלאת מס החברות מ־25% ל־26.5%, העלאה שתחול ב־2014. בנוסף, במסגרת התקציב נקבע כי יבוטלו הורדת שיעור המס במפעל מועדף, מיסוי רווחי שערוך והעלאת שיעור המס על דיבידנד ל־20%.

 

להעלאת שיעור המס השפעה חשבונאית בעיקר על חברות הנדל"ן המחזיקות בנכסים שערכם עלה בשנים האחרונות. אך כיצד העלאת המס ב־2014 יוצרת לחברה הוצאות מס כבר ברבעון השלישי של 2013? הסיבה נעוצה בכך שהחברה מגדילה את ההתחייבות העתידית שלה לשלם מס. כשחברה משערכת כלפי מעלה את שווי הנדל"ן בספרים, היא צריכה לשמור "בצד" את הכסף שהיא חייבת למס למקרה שהיא תמכור את הנכס ברווח בעתיד. חברות נדל"ן מניב, בעיקר אלו הפועלות בישראל - כמו מליסרון ועזריאלי - נאלצו לרשום בדו"חות הוצאות המשקפות את המס על רווח, אף על פי שלא מדובר על הוצאה המשלמת כעת.

 

  

"זו הוצאה שאינה דורשת כסף מזומן, אלא הגדלה של התחייבות עתידית", אומר רו"ח מיקי בלומנטל, שותף מנהל במשרד רואי החשבון פאהן קנה ושות'. "בשנים האחרונות חברות רבות שיערכו את שווי הנדל"ן להשקעה כלפי מעלה. כשהנכס רשום בספרים בסכום גבוה מהמחיר שבו החברה קנתה את הנכס - החברות צריכות להפריש התחייבות למסים, כי בעתיד כשהן ימכרו את הנכס, הן יצטרכו לשלם מס", אומר בלומנטל ל"כלכליסט".

 

לא רק חברות הנדל"ן הושפעו מהעלאת המסים. להעלאת המס יכולה להיות השפעה הפוכה עבור חברות דוגמת בנקים, שביצעו בעבר הפרשות לחובות מסופקים. במקרים כאלו ההפרשות, שטרם הוכרו על ידי מס הכנסה, הופכות להיות שוות יותר, והחברות שהפרישו רשמו רווחים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x