$
בורסת ת"א

אבי פישר ימונה ליו"ר כלל תעשיות וינהל את פעילות אקסס בישראל

אבי פישר הוא אחד המנצחים של מכירת השליטה בכלל תעשיות ללן בלווטניק שבסופו הוא יעמוד בראש חברה גדולה שמתכננת להרחיב את אחזקותיה בארץ. לינקולן בנט, מנכ"ל אקסס וצבי חפץ, נציגו של בלווטניק בישראל, ישמשו כדירקטורים בכלל תעשיות

גולן חזני 07:3008.07.12

ביום חמישי בערב חתמו עורכי הדין שמייצגים את נוחי דנקנר מצד אחד, ואת לן בלווטניק מצד שני, על עסקת מכירת השליטה בחברת כלל תעשיות לאיש העסקים הקנדי, עסקה שמשנה את פניה של קבוצת אי.די.בי, שנלחמת במשבר הגדול בתולדותיה ונאבקת להימנע מלהגיע להסדר חוב עם מחזיקי האג"ח שלה. זוהי העסקה השנייה שמצליח נוחי דנקנר בעל השליטה באי.די.בי, להשלים אחרי השלמת מכירת השליטה במכתשים אגן לכימצ'יינה הסינית באוקטובר 2011.

 

במסגרת העסקה תמכור אי.די.בי 49.9% מכלל תעשיות לבלווטניק תמורת 1.27 מיליארד שקל. לבד מהזרמה מיידית של 761 מיליון שקל לקופת אי.די.בי פתוח (60% מההיקף הכולל של העסקה ואת היתרה עד סוף 2012), מתחיל כאן הליך של שינוי מהותי ומשחק כיסאות בקבוצה. אבי פישר, שהיה מנכ"ל כלל תעשיות, חובר לרוכשים כיו"ר כלל תעשיות והפעילות של קבוצת בלווטניק בארץ. גם משפחת לבנת יוצאת מדבוקת השליטה (12.4%) באי.די.בי אחזקות כשצבי ושי לבנת מתפטרים מדירקטוריון אי.די.בי פתוח, שי לבנת גם מדירקטוריון כלל תעשיות וכך גם חזי דברת ועדי רוזנפלד.

 

נכון לעכשיו נפרדת משפחת לבנת גם מהשליטה בחברת משאב שמחזיקה במונופול המלט נשר, אלא אם תחליט המשפחה לממש את האופציה שברשותה לרכישת משאב מידי כלל תעשיות. משפחת מנור, השותפה השנייה של דנקנר באי.די.בי, תישאר ככל הנראה שותפה באי.די.בי ותעדיף למכור את אחזקותיה בבנק אגוד, לאחר שהמפקח על הבנקים הורה לה למכור את אחת מהן.

 

נדנדת המשא ומתן ויולה, לבנת, בלווטניק

 

בלווטניק, באמצעות חברת אקסס שבבעלותו, יקבל את השליטה בכלל תעשיות, שכוללת 75% ממשאב (שמחזיקה ב־100% מנשר וב־50% מחברת השינוע תעבורה), וכן את השליטה בנייר חדרה, גולף, ממן, כלל ביוטכנולוגיה וחברות נוספות. עד סוף ספטמבר תישאר לאי.די.בי הזכות למכור 10.5% נוספים מכלל תעשיות לאקסס לפי אותו מחיר, כלומר תמורת כ־240 מיליון שקל נוספים.

 

את העסקה מממן בנק דיסקונט שיזרים כ־600 מיליון שקל תמורת שעבוד ראשון על מניות כת"ש שבידי אקסס, ואת היתרה תממן אקסס ממקורותיה העצמיים. שעבוד שני על המניות נרשם לטובת אי.די.בי פתוח, למקרה שאקסס לא תפרע את התשלום השני. במידה ולאקסס תהיינה טענות על הפרת מצגי החברה תפקיד אי.די.בי את הסכום שבמחלוקת בנאמנות עד להחלטה שיפוטית בעניין. עו"ד נחמה ברין ייצגה את דנקנר, ואילו עו"ד אהוד סול ואילנית לנדסמן־יוגב את בלווטניק יחד עם הילה חימי מגיזה־זינגר־אבן.

 

המגעים הראשונים למכירת כלל תעשיות, לאחר שדנקנר הפנים את העובדה שייאלץ להקריב נכס משמעותי לאור הקושי במחזור חובות, התחילו בדצמבר 2011 עם קבוצת ויולה, לפי שווי חברה של 3.8 מיליארד שקל, לאחר מכן מול משפחת לבנת לפי שווי של 3.4 מיליארד שקל. ויולה חזרה לתמונה לזמן קצר ונשרה שוב והמו"מ עם משפחת לבנת חודש ושוב נתקע.

 

מו"מ מרתוני בלונדון 48 שעות רצופות עד לחתימה

 

לפני חודשיים הציע אבי פישר ללן בלווטניק, שחיפש השקעה בישראל, לרכוש את השליטה בחברה. בלווטניק העביר את הטיפול בנושא ללינקולן בנט, מנכ"ל אקסס. דנקנר קיבל ביום רביעי טלפון על הרצון של בלווטניק להיכנס למו"מ של שבועיים־שלושה. אבל עם הזיכרון של ארבעה משאים ומתנים שלא הבשילו השיב דנקנר כי יגיע למחרת ללונדון כדי לסכם, בלי טיוטות ובלי מסמכי עקרונות.

 

ואכן, אחרי 48 שעות רצופות של משא ומתן במשרדי אקסס בלונדון נחתמה במאי העסקה והושלמה כאמור ביום חמישי. "הם היו סופר־הגונים במו"מ, ג'נטלמנים. כל דבר נפתר בהדדיות וברוח טובה", אמרו אנשי אי.די.בי על מנהלי אקסס. בלווטניק, שככל הידוע לא נפגש עם דנקנר, יכול היה לדברי מקורבים להשיג את העסקה במחיר טוב יותר, אבל העדיף לבצע אותה במחיר הוגן לטעמו. גם כך מדובר בשווי של 2.6 מיליארד שקל, נמוך יותר, ברוח התקופה.

 

העסקה מעניקה לאי.די.בי פתוח, שתרשום בגינה רווח הון של 344 מיליון שקל, נזילות שתאפשר פירעון האג"ח של הקבוצה עד לרבעון הראשון 2014. זאת מבלי להביא בחשבון מהלכים אחרים שנבחנים בקבוצה. מקורב לדנקנר אמר כי הוא מאוד שמח על העסקה אבל לא מאושר מהמחיר. עם זאת עדיין מדובר בעסקה שנעשית במחיר של 42% מעל מחיר השוק.

 

העסקה מצמצמת במידה משמעותית את הריכוזיות של אי.די.בי ולמעשה יוצרת שתי קבוצות עסקיות נוספות לצדה, זו של בלווטניק וזו של לבנת. החוב של קבוצת אי.די.בי יורד בעקבות העסקה ב־6.5 מיליארד שקל ל־38.5 מיליארד שקל, שכן היקף החובות של כלל תעשיות והחברות־הבנות שלה עומד על 5 מיליארד שקל, ובנוסף נפגשת החברה־האם, אי.די.בי פתוח, ב־1.3 מיליארד שקל במזומן.

 

אבי פישר הוא אחד המנצחים של המהלך שבסופו הוא יעמוד בראש חברה גדולה שמתכננת להרחיב את אחזקותיה בארץ. לינקולן בנט, מנכ"ל אקסס וצבי חפץ, נציגו של בלווטניק בישראל, ישמשו כדירקטורים בכלל תעשיות. פישר טס בסוף השבוע ללונדון לעדכן את בנט ובלווטניק בפרטי השלמת העסקה ולהיערך לניהול החברה. הדירקטוריון ימנה בקרוב גם מנכ"ל חדש. החברה של בלווטניק תיראה בצורה אחת עם משאב ורזה יותר בלי משאב.

 

אבי פישר. אחד המנצחים הגדולים של מכירת השליטה בכלל תעשיות לבלווטניק אבי פישר. אחד המנצחים הגדולים של מכירת השליטה בכלל תעשיות לבלווטניק צילום: ורדי כהנא

 

דאגת המוסדיים הפיצוי לעמיתים, מנורה ומגדל

 

המעורבות הגדולה היתה של עמיתים שתחום ההשקעות בה מנוהל ע"י גיורא סרצ'נסקי, שאיימה בתחילה להעמיד חוב של 150 מיליון שקל של כלל תעשיות לפירעון מיידי בשל העברת השליטה. את הדרישה הובילו שניים מחברי ועדת ההשקעות בעמיתים שעוררו כעס בקרב המעורבים בעסקה. בהמשך עמיתים התרככה והסכימה להעברת השליטה תמורת פיצוי של 3.5 מיליון שקל במזומן, התחייבות שלא לחלק דיבידנד בתנאים מסוימים, ותנאי שמכירה עתידית של נכס מהותי תהווה עילה לפרעון מיידי.

 

מגדל, שחוב של 220 מיליון שקל של אי.די.בי פתוח כלפיה עמד לפירעון מיידי לפני כחודשיים עם הורדת הדירוג לאי.די.בי פתוח, קיבלה כבר אז 50 מיליון שקל בעקבות מו"מ שניהלה מטעמה ראש תחום השקעות והמשנה למנכ"ל, לימור דנש. ועתה קיבלה מגדל עוד 70 מיליון שקל במזומן. את היתרה - 100 מיליון שקל - תקבל בפריסה עתידית.

 

מנורה העמידה לפני חודשיים הלוואה של 150 מיליון שקל לאי.די.בי פתוח. תמורת ההלוואה שועבדו מניות של דסק"ש וכלל תעשיות בהיקף של 50 מיליון שקל מתוך הסכום ועם שחרורן קיבלה מנורה 50 מיליון שקל מההלוואה שיתרת תעמוד על 100 מיליון שקל.

 

מנהלי המשבר הפנים החדשות באי.די.בי

 

תמונת מנהלי המשבר באי.די.בי מביאה לצדו של דנקנר גם אנשים חדשים שלא היו מעורבים בניהול החברה עד היום. האחד הוא הבן, עומר דנקנר, והשני שוני אלבק, שהצטרף לאי.די.בי לפני כחצי שנה, לא מחזיק עד היום בתפקיד מוגדר בקבוצה, אבל מעורב כמעט בכל אירוע. בישיבות שבהן הוא משתתף משדר אלבק רוגע, כאחד שמעניק את המידע כולו בשקיפות מירבית, ישיר מאוד, ואמין.

 

גם בעסקה עם בלווטניק וגם במגעים מול המוסדיים צבר אלבק יותר ויותר שעות והוביל את ניהולם מטעם הקבוצה. לפעמים גם הוא איבד את הסבלנות, כמו ברגעים מסויימים במו"מ מול בלווטניק, אבל בגדול הוא מצטייר כמנהל מסוג שונה בקבוצה. אולי העובדה שלא היה שותף לשנות השיא של אי.די.בי, ומאוחר יותר לשנות המשבר שלה, מסייעת לאלבק לשמור על שונות כזו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x