$
בורסת ת"א

מינויי בובה: דירקטורים אלמוניים זכו לקידום מפתיע

בעלי שליטה החלו למנות יושבי ראש אלמוניים, כיוון שתיקון 16 אינו מאפשר להם למנות בני משפחה ללא אישור מבעלי המניות

אסף גילעם 07:4519.12.11

אחת ההשלכות של תיקון 16 היא שלא רק שבעל השליטה לא יכול להחזיק במקביל בתפקיד היו"ר והמנכ"ל ללא רוב מיוחד מקרב בעלי מניות המיעוט - אלא שהוא גם לא יכול להשאיר את התפקידים בתוך המשפחה ללא רוב מיוחד. כך, בעלי שליטה שלא האמינו שיקבלו את אישור האסיפה, מינו לחברה יו"ר שכיר חדש

- ולרוב אלמוני. ברוב המקרים מדובר בחבר דירקטוריון שזכה לקידום בעקבות התיקון, מה שהוביל בעלי מניות רבים לתהות עד כמה אפקטיבי הפיקוח של יו"ר זה.

 

אחת הדוגמאות הבולטות מגיעה מקבוצת הביטוח איילון אחזקות, שבה מונה יעקב דרזי ליו"ר במקום בעל השליטה לוי רחמני. דרזי (78), רואה חשבון עצמאי מתל אביב, יושב בדירקטוריון החברה כבר יותר מ־20 שנה ומכהן כדירקטור גם בחברה־הבת איילון ביטוח.

 

אף על פי שאין ספק לגבי הניסיון המכובד של דרזי, החבר גם בדירקטוריון אוניברסיטת תל־אביב, הקרן לקידום החינוך וגימנסיה הרצליה, ספק רב האם הוא זה שיכול להכתיב את המדיניות לבעלי השליטה נגה ולוי רחמני, שהורשעו בפרשת קרטל הביטוח בשנות התשעים ואשר מאוקטובר 2005 נאסר עליהם לכהן כנושאי משרה באיילון ביטוח.

 

השניים לא התרחקו מהחברה ועברו לנהל את החברה־האם איילון אחזקות, וכעת מרחפת מעליהם תביעה בגין משיכה לכאורה של שכר שלא כדין בהיקף 100 מיליון שקל. יהיה מעניין לראות האם דרזי יוכל להעמיד לשניים גבולות ברורים.

 

דוגמה נוספת היא עו"ד מרדכי ברקוביץ, שמונה באוקטובר ליו"ר דירקטוריון רמי לוי במקום אופיר אטיאס, חתנו של בעל השליטה. ברקוביץ, בעליו של משרד עורכי דין ירושלמי ויועץ משפטי של כמה רשויות מקומיות, כיהן כדירקטור בלתי תלוי ברמי לוי שיווק השקמה מאז יולי 2007. עם המינוי מסר רמי לוי כי "אנחנו לוקחים לתשומת לבנו את התיקונים בחוק החברות". בשיחה עם "כלכליסט" סיפר ברקוביץ כי "אני כבר בן 60 עם יותר מ־30 שנות ניסיון בתחום המשפטי והכלכלי". עם זאת, הודה כי "להתמודד עם מנכ"ל שהוא בעל שליטה זה בהחלט קושי שאני צופה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x