$
בורסת ת"א

הממונה על הנפט במשרד התשתיות עצר לתשובה ונובל את קידוח לווייתן

הקידוח נועד לאמת את אומדני הגז שהתגלו בשנה האחרונה במאגר לווייתן, וחידושו מותנה בהגשת תוכנית הנדסית חדשה למשרד התשתיות

ליאור גוטמן 07:3630.05.11

רגע לפני העזיבה: יעקב מימרן, שעתיד לסיים השבוע את תפקידו כממונה על הנפט במשרד התשתיות, הורה ביום חמישי להפסיק לאלתר את העבודות על קידוח לווייתן 2.

הודעת משרד התשתיות הגיעה בעקבות הכשל הטכני בקידוח, עליו דיווחו החברות השותפות בקידוח לפני כשבועיים. הכשל הטכני נגרם בעקבות נפילה של פקק מלט שמוקם בין דופן הצינור לקיר הקידוח ואמור לאטום את המעבר ביניהם. קריסת הפקק גרמה לכניסת מים לאזור הקידוח ולהפסקת העבודות.

 

בהודעה שהוציאו השותפות לבורסה נטען שההחלטה על נטישת הקידוח התקבלה לאור הימצאות כיסי מים בשכבות החול שבתחתית הים באזור הקידוח. עלות הנזק, שלפי ההודעה לבורסה התגלגלה במלואה על חברות הביטוח הזרות, הסתכמה בכ־42 מיליון דולר. לפי דרישת משרד התשתיות, שלוותה להוראה על הפסקת את העבודות בקידוח, השותפות יציגו דו"ח אירוע שיסביר את הכשל בקידוח. בנוסף לכך, על השותפות להכין תוכנית נטישה לקידוח הנוכחי וכן תוכנית לקידוח חדש (לווייתן 3), ושתיהן יוגשו לאישור הממונה על הנפט במשרד התשתיות.

 

החברות יוכלו לחדש את עבודות הקידוח רק לאחר קבלת אישור ממשרד התשתיות, והמשרד הדגיש בהודעתו כי הוא שומר לעצמו את הזכות לפנות לחברות זרות. אם אכן תבוצע פנייה כזו, משרד התשתיות יבצע מכרז לבחירת גוף מתאים, מה שיוביל לעיכוב העבודות. מבנה לווייתן, שמורכב מרישיונות רחל ועמית, נחשב לאחד ממרבצי הגז הגדולים שהתגלו בעשור האחרון. השותפות בקידוח הן נובל אנרג'י (39.66%), דלק אנרגיה (45.34%, באמצעות החברות אבנר ודלק קידוחים) ורציו (15%), כאשר נובל משמשת כקבלן הקידוח.

 

על פי הערכות השותפות, מאגר הגז מכיל בהסתברויות שונות בין 300 ל־600 BCM (מיליארד מ"ק) גז טבעי, כאשר ההערכה הרווחת היא שהמאגר מכיל 453 BCM של גז טבעי — כמות שגדולה פי 83 מהצריכה שנמדדה במשק הישראלי במהלך 2010. רוב הגז מיועד ליצוא, כאשר מועד הפיכת המאגר למסחרי הוא סוף 2016 או תחילת 2017.

 

לווייתן 2 הוא קידוח שהיה אמור להתבצע בעומק של כ־5,400 מטר במרחק של 15 ק"מ מהקידוח הראשון שבוצע שם. מטרת הקידוח, שדבר קיומו פורסם לראשונה ב"כלכליסט", היתה לאשש את הגילויים הקודמים לגבי היקפו של מאגר הגז ששוכן שם, וזאת בעלות של כ־100 מיליון דולר.

 

"הברכה" של תשובה

 

באופן אירוני, הודעת משרד התשתיות יצאה במהלך טקס הפרידה שנערך למימרן, ובו נכחו בכירי ענף האנרגיה המקומי, בהם יצחק תשובה ויגאל לנדאו — מבעלי השליטה בחברות שמרכיבות את שותפות לווייתן. בכיר שנכח באירוע סיפר שכל ראשי הענף קיבלו את ההודעה באמצע הברכות למימרן. "תשובה בא לברך ויצא עם 'ברכה' משלו", אמר הבכיר, והעריך שהעבודות יתחדשו בעוד כחודש, וכי הודעת משרד התשתיות משולה ל"סערה בכוס מים".

 

מקורב לקבוצת דלק ייחס את ההודעה לניסיונות משרד התשתיות להפעיל לחץ על קבוצת דלק בעניין מחירי הגז הטבעי, לאחר שבשבוע שעבר הודיע שר התשתיות עוזי לנדאו כי הוא שוקל להטיל פיקוח על מחירי הגז הטבעי.

 

יחידת הנפט במשרד התשתיות הלאומיות מונה כיום שישה אנשים: הגיאולוגים ד"ר יעקב מימרן וד"ר אבי הונגשטיין, הגיאו־פיזיקאי והממונה החדש על הנפט, ד"ר מיכאל גרדוש, מהנדס הקידוחים ויקטור בר־יודין, רו"ח שמעון כהן ומרכזת היחידה שולי קליין. בימים אלו עוברת היחידה שינוי במבנה הארגוני שכולל איוש תקנים חדשים לנוכח כוונת המדינה להרחיב את השימוש בגז טבעי לתחומים נוספים.

 

מדלק נמסר בתגובה כי "בהמשך להודעת החברה מיום 14.5.11 על הפסקת הקידוח בלווייתן 2, נמצאת נובל אנרג'י, מפעילת הקידוח, בתיאום מקצועי עם הממונה על הנפט בנוגע להגשת דו"ח על שאירע בקידוח לווייתן 2 ובאישור התוכנית ההנדסית לביצוע קידוח ההערכה החלופי לווייתן 3. הממונה שלח ב־25.5.11 מכתב לנובל, ובו שב והבהיר, כי אין להתחיל בביצוע לווייתן 3 בטרםתאושר תוכנית הנדסית עבורו". תגובת נובל אנרג'י לא הושגה עד סגירת הגיליון.

 

"לנצל את הירידות ולקנות"

 

לדברי גיל בשן, אנליסט האנרגיה של בית ההשקעות אי.בי.אי, "כבר בהודעה על התקלה לפני כמה שבועות הערכנו כי האירוע ממחיש את הסיכונים והאתגרים בקידוח, ועל המשקיעים להביא בחשבון גם סיכונים אלו. לדבריו, הודעת המשרד משפיעות בעיקר על רציו, אולם עבור שותפויות קבוצת דלק מדובר בהודעה פחות קריטית. המשמעות הכספית של ההודעה זניחה, ולכן להערכתנו צריך לנצל את הירידות ולקנות. עוד לפני הירידות הניירות היו זולים ביחס לשווי הנגזר מהמאגרים. כל השותפויות בקידוח, כולל דלק אנרגיה וקבוצת דלק, זולות ושוות הגדלת חשיפה ברמות האלו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x