$
בורסת ת"א

מה יש בפרולור שגורם לה להיסחר בשווי הגבוה פי תשעה מההון העצמי שלה?

פרולור מייצרת גרסאות משופרות של תרופות ביולוגיות קיימות, אבל אף מוצר שלה עוד לא הגיע לניסוי שלב 3. למרות זאת, המשקיעים מאמינים בפרולור והיא נסחרת כיום לפי שווי שוק של 223 מיליון דולר - לא פחות

שניר הנדלר 07:0720.01.11

ענף הביוטכנולוגיה בישראל שוקק חברות חלום המנסות לפתח תרופות פורצות דרך שיציפו ערך רב למשקיעים. אבל בשונה מחברות אלו, פרולור ביוטק אינה מפתחת תרופות חדשות אלא מייצרת גרסאות משופרות של תרופות ביולוגיות קיימות (תחום המכונה "Biobetter"). פרולור מנסה לשפר תרופות באמצעות הארכת הזמן האפקטיבי שלהן, כך שיימנע הצורך בהזרקתן בתדירות גבוהה.

 

הבסיס המדעי לפיתוחי החברה נשען על מחקר של אוניברסיטת וושינגטון שבו התגלה כי הפפטיד CTP מאריך את משך הפעולה של ההורמון hCG הממלא תפקיד חשוב בשמירה על ההיריון. פרולור שואפת להרחיב את הממצא ולהצמיד את ה־CTP להורמונים נוספים - כך שיהיה אפשר להגדיל את האפקטיביות שלהם.

 

גדולה על קטנים

 

המוצר המוביל של פרולור מחבר בין ה־CTP להורמון הגדילה. אם כיום הטיפול הניתן בהורמון גדילה מבוסס על הזרקה יומית, הרי שבפרולור מקווים להפחית את תדירות ההזרקה לפעם בשבועיים. החברה נמצאת כרגע בשיאו של שלב 2 בניסוי בהורמון גדילה, והיא מתכננת לסיים את הניסוי בחולים מבוגרים במהלך 2011. הצעד הבא יהיה קבלת אישור רגולטורי להתחיל בשלב 3 בניסוי במבוגרים ובמקביל לפתוח בשלב 2 בניסוי בילדים.

 

השלמה מוצלחת של הניסויים תפתח בפני פרולור שוק של 3 מיליארד דולר (כאשר שוק הילדים והנוער עומד על 2 מיליארד דולר, ושוק המבוגרים על מיליארד דולר). מדובר בתחום הנמצא בצמיחה מתמדת מאחר שהורמון גדילה משמש בשנים האחרונות גם כטיפול אנטי־אייג'ינג.

 

נוסף על כך, העובדה שנטילת הורמון גדילה מגבירה את שריפת השומנים ופועלת לבניית צפיפות העצם והרקמות מגדילה עוד יותר את שוק היעד של פרולור - מעבר לשימוש המסורתי בהורמון גדילה אצל ילדים הסובלים מבעיות גדילה ובקרב מבוגרים אשר חוו פגיעת ראש טראומתית שפגעה בהפרשת ההורמון.

 

מקצצת בשומנים

 

כמו חברות אחרות, גם פרולור מנסה לפתח תרופה נגד השמנה אך כאן הסיפור קצת שונה. כל התרופות נגד השמנה המצויות כיום בשוק מתאפיינות בתופעות לוואי קשות. מינהל המזון והתרופות האמריקאי, FDA, אישר אותן לשימוש מתוך הבנה שבעיית עודף המשקל הולכת ומחריפה בארצות הברית, ושההשלכות הבריאותיות שלה הן חמורות עוד יותר מתופעות הלוואי של התרופות - הקאות, דיכאון קליני עמוק ועוד. זו הסיבה שבגללה לא מצאו בפרולור טעם לפתח גרסה משופרת לתרופה כלשהי הקיימת כיום בשוק.

 

במקום זאת, פרולור החליטה לתקוף את הבעיה דרך הארכת משך פעילותו של הורמון טבעי הקשור בניהול הרעב של הגוף. ניסויים קליניים (שלב 2+1ׂ) שערכו חברות מתחרות בהורמון הראו כי הנבדקים לא סבלו מתופעות לוואי ושזמן הפעולה שלו (סירקולציה) בגוף עומד על 12 דקות בלבד.

 

לכן, חולה שיטופל בהורמון הטבעי ייאלץ להזריק אותו שלוש פעמים ביום. כאן נכנסה פרולור לתמונה, והיא מפתחת גרסה "ממושכת" של ההורמון, כך שהחולה יצטרך להזריק אותו רק פעם בשבוע. באינדיקציה הזו פרולור צפויה להגיש בקשה לניסוי (שלב 1) בסוף השנה או בתחילת השנה הבאה.

 

 

 

מפסיקה דימומים

 

מוצר אחר של פרולור נועד לטפל במחסור בחלבון מסוג פקטור 9 האופייני לחולי המופיליה. מדובר במחלה שבה הדם אינו נקרש, כך שכל דימום יכול להסתבך עד סכנת חיים. חולי המופיליה הסובלים מדימום חייבים כיום לגשת לבית חולים ולקבל עירוי, אבל פרולור שואפת להזריק לחולה פקטור 9 משופר אחת לשבוע ואז רמת החלבון תהיה גבוהה דייה כך שהחולה - לא יהיה חולה יותר.

 

הליך אישורה של כל תרופה מחייב לבצע את שלב 1 בניסוי על אנשים בריאים, אך מכיוון שהזרקת פקטור 9 לאנשים בריאים היא מסוכנת, פרולור תקפוץ ישר לשלב 2 והיא מתכוונת להגיש בקשה לביצוע הניסוי כבר בסוף השנה או בתחילת 2012.

 

מלהיבה את המשקיעים

 

לפרולור יש (נכון לסוף הרבעון השלישי) 25 מיליון דולר בקופה. ההוצאות התפעוליות שלה מסתכמות בכ־7 מיליון דולר בשנה, כך שהסכום שבקופתה יאפשר לה לעמוד במטרות שהציבה לעצמה בשנתיים הקרובות.

 

אך כמו כל חברת ביומד, גם פרולור אינה רוצה להגיע למצב שבו אין לה כל אמצעים זמינים בקופה, ולכן לא מן הנמנע שנראה במהלך 2011 מאמצים להגדלת כמות המזומנים - אם באמצעות הנפקת מניות, אם באמצעות תגמולים שהיא שואפת לקבל לאחר חתימה על הסכמים לשיתוף פעולה עם חברות גדולות (אם וכאשר ייחתמו הסכמים שכאלה), ואם באמצעות גיוס ממשקיעים. בשנה שעברה, למשל, גייסה פרולור כ־25 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים שקיבלו בתמורה מניות לא סחירות.

 

במונחים של חברה אמריקאית, קופתה של פרולור דלילה; במונחים ישראליים, לפרולור קופת מזומנים דשנה יחסית. לעומת זאת, השווי שבו היא נסחרת נראה מן הצד חריג עבור חברה שעדיין לא שמה שום מוצר על המדף ושאפילו לא הגיעה לניסוי שלב 3 בשום אינדיקציה.

 

פרולור נסחרת כיום לפי שווי שוק של 223 מיליון דולר - פי תשעה מההון העצמי שלה. האם יש הצדקה לשווי שכזה? לשם השוואה, חברת ביוטק מקבילה בשם אילוזיים (סימול: HALO), המנסה להגדיל את הפעילות הביולוגית של אנזימים, נסחרה בשווי דומה בעת שהיתה בשלב 2 של ניסוי קליני באינסולין מהיר.

 

עוד גורם שתומך בשווייה של פרולור קשור לענקית התרופות מרק, אשר פיתחה הורמון בטכנולוגיה שבה פועלת פרולור. ההורמון כבר קיבל אישור לשיווק באירופה, ומרק קרובה לקבל אישור מקביל בארה"ב. מדובר בתרופה המבוססת על ה־CTP שמסייעת להפריה חוץ־גופית.

 

אם אכן תזכה מרק לאישור מהרגולטור האמריקאי, הוא יעניק רוח גבית לטכנולוגיה של פרולור. מובן שהצלחת שלב 2 בניסוי בהורמון הגדילה יהפוך את פרולור לחברה בוגרת יותר עם מוצר בעל סיכוי ממשי להגיע לשוק.

 

אם תגיע פרולור לשלב הזה, היא תוכל לנהל משאים ומתנים לשיתוף פעולה עם חברות אחרות מתוך עמדת כוח. בין השאר, הצלחה בשלב 2 תמצב את פרולור בעמדה נוחה לקראת רכישה אפשרית על ידי חברת תרופות שתוכל להפיץ את מוצריה. לפי הערכות, המוצר המתקדם ביותר מבחינת פיתוח, הורמון הגדילה כאמור, עתיד להגיע לשוק לקראת 2014.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x