$
שוקי חו"ל

עוד מדינה באיחוד האירופי לא מסתדרת לבד: אירלנד הגישה בקשה רשמית לסיוע

אירלנד תעביר חלק מכספי הסיוע ישירות כהזרמת הון לבנקים במדינה. אמש הודיעה אירלנד כי היא החלה בשיחות פורמליות עם האיחוד האירופי וקרן המטבע לגיבוש חבילת סיוע

שהם לוי 08:0422.11.10

אירלנד מבקשת באופן רשמי סיוע, בעיקר למערכת הבנקאית שלה, ובכך הופכת למדינה השנייה בגוש היורו שנזקקת לעזרה מאז פרוץ משבר החובות בגוש היורו - אחרי שיוון עשתה זאת מוקדם יותר השנה.

 

הסיוע לאירלנד מגיע אחרי חודשים שראשי המדינה הצהירו באופן חד משמעי כי הם לא זקוקים

לסיוע. ממשלת אירלנד הודיעה אמש כי היא תחל בשיחות פורמליות עם האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית לגיבוש חבילת סיוע.

 

השווקים הפיננסים הפעילו לחץ על אירלנד לקבלת סיוע והביעו חוסר אמון גובר ביכולתה של המדינה לפרוע חובות - תשואות האג"ח של המדינה הגיעו לשיא של 10 שנים ביום שישי האחרון. התשואה על אג"ח ממשלת אירלנד ל-10 שנים עלתה ל-8.35%. כעת מורים החוזים העתידיים על המדדים המובילים באירופה מגמה מעורבת עם פתיחת המסחר.

 

בינתיים, קרן המטבע הבינלאומית, האיחוד האירופי והבנק המרכזי האירופי מכינים  קרן חילוץ בגובה 120 מיליארד יורו (164 מיליארד דולר) עבור אירלנד, שתחייב את המדינה לעלות מיסים ולהלאים בנקים נוספים, כך דיווח אתמול הסאנדיי טיימס. גורמים אחרים, כמו גולדמן זאקס, מעריכים את החבילה בהיקף "צנוע יותר" של 95 מיליארד יורו.

 

"אירלנד מתכוונת להעביר חלק מהכספים שיגיעו מהאיחוד האירופי וקרן המטבע לבנקים שלה דרך הזרמת הון", אמר שר האוצר של אירלנד בריאן לניהאן לכתבים אמש. "הבנקים היו בעיה גדולה מדי עבורנו", אמר עוד שר האוצר של אירלנד. "הנקודה המרכזית היא שאנחנו חייבים להבטיח שסקטור הבנקים לא יתמוטט".

 

הצהרתו של שר האוצר של אירלנד מצטרפת לדבריו של נגיד הבנק המרכזי  האירי פטריק הונוהן ביום חמישי האחרון. הונוהן אמר כי הוא מצפה שהמדינה תקבל סיוע של "עשרות מיליארדי יורו" מהאיחוד האירופי. הצהרתו של הנגיד באה לאחר שקולות רבים באירלנד סירבו לקבל סיוע מהאיחוד - למרות התגברות החששות בשווקים ליציבות המערכת הפיננסית במדינה.

 

ביום שישי האחרון ננעלו בורסות אירופה במגמה מעורבת, בהמתנה להחלטתה של ממשלת אירלנד לגבי חבילת הסיוע. מדינות גוש היורו הגבירו את הלחצים המופעלים על אירלנד לקבלת סיוע מהיר עבור מערכת הבנקאות שלה, אך דבלין מסרה אז כי עדיין לא ברור מה הסכום הנדרש למוסדות הפיננסיים שלה.

 

היום נרשמת מגמה חיובית במרבית הבורסות באסיה כשמדד ניקיי ננעל בעלייה של 0.7%. מנגד, מדד האנג סנג בהונג קונג נסחר בירידה על רקע החששות מעליית מחירי הנדל"ן.

 

הדאגות סביב עתידה של המערכת הפיננסית של אירלנד - בדגש על הבנקים - קיבלו אישוש נוסף בסוף השבוע, בעת שהבנק השני בגודלו במדינה, אלייד אייריש בנק (AIB), חשף כי נמשך ממנו הון בשווי של כ־10 מיליארד יורו מתחילת השנה - עובדה המשלשת את תלותו במימון מצד בנקים מרכזיים. לפי דיווח של "הגרדיאן" הבריטי, AIB הודיע כי נתח תלותו ב"רשויות מוניטריות" חיצוניות עלה ל־27 מיליארד יורו, לעומת 10 מיליארד יורו ביוני האחרון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x