$
שוקי חו"ל

אינדונזיה וטורקיה עוקפות את השווקים המתעוררים

בחינה של מדדי הבורסות בשתי המדינות המוסלמיות מגלה עלייה של עשרות אחוזים, לצד ירידה דרסטית בתשואות לפדיון על האג"ח הממשלתיות. המשקיע מארק מוביוס כבר הודיע כי יגדיל את ההשקעות שלו בטורקיה אל מעבר למיליארד דולר

בלומברג 23:3509.08.10

אינדונזיה וטורקיה עקפו את השווקים המתעוררים בעולם בכמעט כל מדד פיננסי אפשרי, חרף העובדה שהן קטנות מדי מלהיכלל בגוש השווקים המתעוררים BRIC (ברזיל, רוסיה, הודו וסין) - כך לפי בדיקה שערכה סוכנות בלומברג.

 

במדדים הבורסאיים רשמה אינדונזיה עלייה של 21% מתחילת השנה וטורקיה 13%, תוך ששתיהן מגיעות לשיאים של כל הזמנים. כמו כן, התשואות לפדיון על איגרות חוב ממשלתיות בשתי המדינות הגיעו מתחילת השנה לשפל חסר תקדים (עובדה המעידה על עלייה בביקושים), כך מגלה דו"ח שפרסם בנק ג'יי.פי מורגן צ'ייס. כל זאת בשעה שמדד MSCI לביצועי מדינות ה־BRIC נמצא ב־42% מתחת לנקודת השיא שלו, לאחר שאיבד 1.2% מערכו מתחילת 2010.

 

לפי הדיווח, חוב נמוך, אוכלוסייה בצמיחה והון נצבר הם המשתנים העיקריים שהופכים התפשטות של אינדונזיה וטורקיה לסבירה מאוד. לדברי ג'ים אוניל, בנקאי בגולדמן זאקס, אף שהכלכלה הסינית גדולה יותר מכלכלות טורקיה ואינדונזיה גם יחד, הוא מכליל את שתי המדינות בראש רשימת "11 השווקים בעלי הפוטנציאל הגדול ביותר להשפיע על העולם".

 
בורסת איסטנבול בורסת איסטנבול צילום: בלומברג

 

ואמנם, כמה מנהלים של קרנות הון וגידור, החולשות ביחד על 250 מיליארד דולר, העבירו את סטטוס ההשקעות שלהם עבור אינדונזיה וטורקיה ל"כבד משקל" מתוך ציפייה לעלייה ברווחים בשנים הקרובות. אינדיקטור בולט שעודד מגמה זו היה העובדה שבבורסת ג'קרטה, לדוגמה, עקפו רווחי החברות את התשואות על מניותיהן, ומדד ISE האינדונזי, הבודק את ביצועיהן של 100 החברות הגדולות ביותר הנסחרות במדינה, נסחר רק ב־20% מתחת לערכו בתקופת השיא קודם למשבר.

 

מארק מוביוס, יו"ר קרן טמפלטון מסינגפור המנהלת הון בשווי 34 מיליארד דולר, הודיע בחודש שעבר כי הוא מתכוון להגדיל את השקעותיו בטורקיה מעבר למיליארד הדולרים שחברתו השקיעה זה כבר במדינה. מעניין לבחון את הבעת האמון הזאת בהתחשב בעובדה שעם פרוץ המשבר הגלובלי ב־2008, המשקיעים כמעט "נידו" את אינדונזיה וטורקיה. הדבר הביא לצניחה של מעל 50% במדדי הבורסות של טורקיה ואינדונזיה, לנסיקה בתשואות לפדיון על האג"ח הממשלתיות שלהן ולחששות ממשיים מפני חדלות פירעון מצדן.

 

עם זאת, לדברי אורי לנדסמן, נשיא קרן ניהול ההון פלטינום מנג'מנט, "אם טורקיה תמשיך במסלול הפוליטי שבו היא הולכת, היא תיהפך ממדינה אטרקטיבית מבחינה קפיטליסטית למקום שאף אחד לא ירצה להשקיע בו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x