$
בורסת ת"א

המדינה תנסה למכור 8.33% מדיסקונט תמורת 550 מיליון שקל

משרד האוצר יכריז מחר בבוקר על בית ההשקעות הזר שזכה במכרז החשב הכללי לרכישת 5% ממניות בנק דיסקונט, מתוך ה־20% שבידי המדינה. הזוכה יקבל אופציה לרכישת עוד 3.33% מדיסקונט בתוך 24 שעות, וישמש גורם הפצה של המניות בבורסה

תומר זלצר 17:2226.07.10

מדינת ישראל ממשיכה במכירת מניות בנק דיסקונט שבידיה (20%): משרד האוצר הודיע כי על פי הנחיית השר יובל שטייניץ, פתח אגף החשב הכללי בהליך תחרותי למכירת חבילה של 5% ממניות בנק דיסקונט, באמצעות פנייה לתשעה בתי השקעות זרים. הזוכה בהליך התחרותי ייבחר מחר בבוקר, ותינתן לו אופציה למשך 24 שעות לרכישת עוד 3.33% ממניות דיסקונט שבידי המדינה.

 

משרד האוצר החל בסבב הנוכחי של מכירת מניות דיסקונט בינואר, אז זכה דויטשה בנק במכרז לרכישת 5% מהבנק תמורת 435 מיליון שקל. עם זאת, דויטשה בנק בחר שלא לממש את האופציה לרכישת 3.33% נוספים. המכירה בינואר התבצעה במחיר של 8.871 שקלים למניה - אך מאז צנחה מניית דיסקונט ב־22%, ומחירה בסיום המסחר אתמול עמד על 6.93 שקלים.

 

בדרך כלל, בנקי השקעות זרים מקבלים הנחה על מחיר השוק ברכישת חבילת מניות בסדר גודל כזה: במכירה הקודמת של מניות דיסקונט, למשל, קיבל דויטשה בנק הנחה של 2.5% בהשוואה למחיר הנעילה של המניה יום קודם. בנק ההשקעות שיזכה במכרז דיסקונט ישמש גורם הפצה של מניות הבנק בבורסה.

 

במכירה הנוכחית צפוי האוצר לקבל עד 550 מיליון שקל: כ־330 מיליון שקל בתמורה ל־5% מהמניות, ועוד כ־220 מיליון שקל אם הזוכה יממש את האופציה וירכוש עוד 3.33% מהבנק. סכום זה ישמש למימון הגירעון בתקציב המדינה.

 

בהנחה שבית ההשקעות שיזכה הבוקר במכרז יממש את האופציה, תישאר המדינה עם אחזקות של 11.67% בבנק. משרד האוצר התחייב שלא לבצע מכירה דומה בשלושת החודשים הקרובים.

 

ממשרד האוצר נמסר: "ההחלטה התקבלה לאחר שבתקופה האחרונה הורגשה התעניינות מצד משקיעים בינלאומיים בנושא רכישת מניות הבנק, שבאה לידי ביטוי בפגישות יזומות מצד משקיעים פוטנציאליים עם משרד האוצר. נוסף על כך, התקבלו תגובות חיוביות לסבב פגישות שהנהלת הבנק ערכה לאחרונה באירופה עם משקיעים זרים".

 

שר האוצר שטייניץ הצהיר כמה פעמים כי עד סוף 2010 תמכור המדינה את אחזקותיה בבנקים שבהם יש לה מניות: בנק דיסקונט ובנק לאומי (11.5%). לאחר שבשבוע שעבר נבחר דוד ברודט לתפקיד יו"ר בנק לאומי, עתידה המדינה להתחיל בקרוב במכירת אחזקותיה בבנק לאומי - שיהיה בנק ללא גרעין שליטה, בניגוד לבנקים האחרים שהופרטו במהלך השנים.

 

בתחילת ינואר האחרון, לאחר שמניית דיסקונט השלימה זינוק של 168% מתחילת 2009, החליטו במשרד האוצר להתחיל במכירת אחזקות המדינה בבנק במחיר מניה של 8.87 שקלים. באותה עת נשמעו טענות כי המכירה "תלחץ" על המניה ותפריע לתוכניות של הבעלים - משפחת ברונפמן ורובין שראן - להזרים כסף לבנק כחלק מהנפקת מניות הנדרשת לחיזוק בסיס ההון שלו.

 

לאחר המכירה התחייב האוצר שלא לבצע מהלך דומה במשך שלושה חודשים. במקביל, מניית דיסקונט צנחה עד לתחתית של 6.35 שקלים בתחילת יולי. והנה, ההנפקה עדיין לא יצאה לדרך - אף שמאז המהלך האחרון של האוצר חלפה חצי שנה, ואף שיו"ר דיסקונט יוסי בכר העריך שההנפקה תתבצע במהלך הרבעון השני. הסיבה הרשמית היא עיכוב בקבלת אישורים מהבנק המרכזי של ארה"ב, אבל קשה להשתחרר מהרושם שהדבר האחרון שמשפחת ברונפמן מעוניינת בו הוא להוציא עוד כסף על הבנק שרכשה ב־2006 תמורת 1.3 מיליארד שקל.

 

בפברואר 2011 יסתיימו חמש השנים שבהן היה אסור לברונפמנים למכור את אחזקותיהם בדיסקונט, וקשה למצוא היום מישהו שיהמר שבכוונת המשפחה להישאר בעלת השליטה גם בטווח הארוך. אם הברונפמנים יחליטו למכור, לא יהיה להם פשוט למצוא מישהו כזה. בישראל 2010 להיות בעלים של בנק זה לא עסק משתלם במיוחד: בנק ישראל יושב לך על הצוואר; אתה לא ממש רואה דיבידנדים עקב דרישות ההון ההולכות וגדלות; ומעת לעת עולות קריאות לא לאפשר בעלות של תאגידים ריאליים בחברות פיננסיות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x