$
המלצות ואזהרות

חגיגת הסחורות מתחילה להיגמר

ההאטה העולמית, הצעדים לריסון האינפלציה בסין והדולר המתחזק יבלמו את העלייה במחירי הסחורות

גיל פיילר 07:3013.05.10

בהמשך ישיר ל־2009, גם ברבעון הראשון של 2010 נמשכה העלייה במחירי הסחורות, אם כי בשיעור נמוך יותר לעומת הרבעון הקודם. מבין הסחורות השונות רשם העץ את העלייה הגבוהה ביותר - בשיעור של 11% לעומת הרבעון הרביעי של 2009 - בשעה שהמתכות היקרות פיגרו הרחק מאחור.

 

הסיבה לעליית מחירי הסחורות נעוצה בהתאוששות הגלובלית, בעיקר במדינות המתפתחות ובראשן סין, אשר רשמה ברבעון הראשון צמיחה בקצב של 12%. אמנם לא כל הביקוש הסיני לסחורות הופנה לצריכה השוטפת (חלקו הופנה למלאים), אך הביקושים העלו את מחירי הסחורות.

 

עם זאת, נראה כי עליית המחירים תיעצר מכמה סיבות. ראשית, האינפלציה בסין הרימה ראש (אף שהיא עדיין נמוכה מהתקרה שהציבה הממשלה, 3% בשנה), וגם שוק הדיור הרותח יאלץ את הבנק המרכזי הסיני להדק את החגורה.

סין כבר החלה לנקוט פעולות לקירור השוק, כגון ההודעה על תקנות חדשות בתחום הדיור, ולאחר שנים רבות הממשלה אפילו מדברת על שינויים בשער המטבע. המשך הצעדים הללו יביא לבלימת הצמיחה הכלכלית בסין אשר תשפיע בתורה גם על הביקוש לסחורות. 

 

 

גורם נוסף שעלול להשפיע על מחירי הסחורות הוא הירידה הצפויה בקצב צמיחת המשקים המפותחים, אירופה וארצות הברית, לעומת הקצב שנרשם ברבעונים האחרונים. גם ההתחזקות הצפויה בשער הדולר - על רקע המשבר בגושו היורו - עלולה להוריד את מחירי הסחורות, מאחר שבאופן מסורתי קיים מתאם שלילי בין התנהגות המטבע האמריקאי להתנהגות שוק הסחורות.

 

פול גז

 

גם ברבעון הראשון של 2010 נמשכה העלייה במחירי האנרגיה, אם כי בשיעור נמוך יותר לעומת הרבעון הקודם. במחיר הנפט נרשמה ירידה קלה, בשיעור של יותר מ־3% לעומת הרבעון האחרון של 2009, וחבית נסחרה בטווח של 83–70 דולר.

 

אמנם בסין נמשכו הביקושים הערים לנפט גם ברבעון הראשון של השנה, אך מדובר ביוצאת מהכלל המעידה על הכלל. בארה"ב, צרכנית הנפט הגדולה בעולם האחראית על כחמישית מסך הביקושים, נרשמה ברבעון הראשון רק עלייה מתונה מאוד בביקושים - בשיעור של פחות מ־0.5% לעומת הרבעון הקודם. באירופה, לעומת זאת, נרשמה באותה עת ירידה של יותר מ־6% בהיקף הביקושים.

 

יש לציין כי בעולם עדיין קיים עודף בכושר הייצור. אמנם מחיר הנפט חצה בשבועות האחרונים את רף 85 הדולרים לחבית, אבל השילוב של כושר הייצור, הביקושים, ההיצעים והאטת הצמיחה הכלכלית בעולם יבלום עלייה משמעותית במחיר הנפט השנה (למעט זינוקים קצרי מועד).

 

באשר לגז, לאחר עליות נאות בשני הרבעונים האחרונים חל מהפך, ואם בתחילת השנה עמד מחיר MMBTU (מיליון יחידות BTU) על שיא של 7 דולרים, הרי שבצפון אמריקה ירד מחירה באחרונה אל מתחת ל־4 דולרים. תנאי מזג האוויר הנוחים גרמו לירידה בביקושים בעוד שההיצע והמלאים המשיכו לצמוח.

 

זהב בלי בהלה

 

בתחילת דצמבר 2009 נסחרה אונקיית זהב סביב מחיר של 1,200 דולר ומאז נע מחירה סביב 1,100 דולר. המתאם השלילי בין מחיר הזהב לשער הדולר תרם אף הוא לירידת המחירים, אם כי מתחילת פברואר 2010 קשה למצוא מתאם שלילי בין שני האפיקים, לאחר שהמשבר באירופה הריץ את המשקיעים הן למטבע האמריקאי והן למתכת הזהובה. הביקושים לזהב ולכסף ירדו בעטיו של המצב הכלכלי, ובהתאם נראה גם ירידה במחיריהם.

 

ממשיכים להקיש בעץ

 

מוצרי העץ רשמו עלייה מטאורית ובמיוחד מחירי הלמבר (lumber) בגלל השילוב של היצעים נמוכים, ירידה במלאים ועלייה בביקושים - בעיקר מצדה של סין. אם במאי 2009 עמד מחירה של יחידת למבר על כ־200 דולר, הרי שעד אפריל 2010 זינק מחירה לכ־340 דולר.

 

ד"ר פיילר הוא מנכ"ל אינפו פרוד מחקרים www.infoprod.co.il

בטל שלח
    לכל התגובות
    x