$
המלצות ואזהרות

פרשנות: צים איננה פרה שנחלבה עד תום

אם קבוצת עופר היתה רוצה "לחלוב את צים", היא היתה יכולה בקלות להחכיר לה עוד עשרות אוניות בלי לשאול את ציבור בעלי המניות ואפילו בלי ליידע אותו

סיון איזסקו 09:4127.10.09

האם צים היתה באמת פרה דשנה שנחלבה בעסקאות בעלי עניין על ידי קבוצת עופר? לא בטוח.

 

החברות הפרטיות שבבעלות משפחת סמי עופר עוסקות בהחכרה של מאות אוניות ברחבי העולם, מהן רק 16 מוחכרות כיום לצים. במילים אחרות, קבוצת עופר בכובעה כמחכירת אוניות אינה תלויה בצים כחוכרת, והיקף הפעילות מולה הוא שולי לעומת שאר עסקי הקבוצה.

 

 

מה דעתך על מניית חברה לישראל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

לפי הסכם המסגרת שאושר על ידי האסיפה הכללית של החברה לישראל ב־2006, צים רשאית לחכור מקבוצת עופר עד 50 אוניות, בלא להזדקק לאישור נוסף מאסיפת בעלי המניות. בפועל, אפשר למנות את מספר האוניות שצים חוכרת במסגרת הנוהל על אצבעות יד אחת. שאר האוניות מוחכרות לתקופות ארוכות לאחר שקיבלו אישור מאסיפת בעלי המניות של החברה לישראל.

 

אם קבוצת עופר היתה רוצה "לחלוב את צים", היא היתה יכולה בקלות להחכיר לה עוד עשרות אוניות בלי לשאול את ציבור בעלי המניות ואפילו בלי ליידע אותו.

 

צים היתה יכולה להיות היום על גג העולם: לפני קצת יותר משנה היא נמצאה בשלבים אחרונים לקראת הנפקתה בבורסת הונג קונג, כאשר החתמים העריכו כי אפשר יהיה להנפיק אותה לפי שווי של 1.3–1 מיליארד דולר. התשקיף כבר היה מוכן, המצגות לרוד שואו כבר הודפסו, שיחות מקדמיות עם גופי השקעה בינלאומיים כבר התקיימו, ורק השיחות עם בורסת הונג קונג לגבי השאלה איזה חוק יחול על צים, הישראלי או ההונג קונגי, עיכבו את ההנפקה.

 

אילו צים היתה מספיקה לצאת להנפקה לפני שהשווקים קרסו, ההנהלה לבטח היתה עסוקה היום בניצול הזדמנויות ולא ברוד שואו על זכות הקיום של צים ואלפי עובדיה - המקבלים ממנה בסופו של כל חודש את תלוש השכר שלהם.

 

למידה מעמיקה של הנושא מגלה כי קריסת צים לא נבעה מעסקאות בעלי עניין אלא ממשבר אמיתי בכלכלת העולם ובענף הספנות, נוסף על הערכה שגויה של ההנהלה הקודמת, שגם איחרה להגיב.

 

ולסיום, הערה חשובה על ניגוד עניינים. היקף העסקאות שבין קבוצת עופר לצים מסתכם בהתחייבויות של כמיליארד דולר שחברת הספנות חבה לבעלי הקבוצה. מדובר בעסקאות בעלי שליטה מהגדולות ביותר שנראו במשק הישראלי.

 

לכן קיימת חשיבות רבה כי יו"ר ועדת הביקורת של צים - האדם הבוחן, בין השאר, את אותן עסקאות שנעשות עם קבוצת עופר - לא יהיה "חבר של" בעל השליטה. גם אם ראם עמינח עושה את עבודתו על הצד הטוב ביותר, ולנגד עיניו עומדת אך ורק טובתה של צים, ואפילו אם אישיותו יוצאת הדופן מצליחה להפריד בין ענייני העבודה לקשריו החברתיים, העובדה כי אשתו היא חברה ותיקה של עידן עופר אינה מוסיפה נחת לבעלי מניות המיעוט של החברה לישראל.

 

 

 

ראוי היה שיו"ר ועדת הביקורת יהיה אדם ניטרלי יותר - ולו למען הסר ספק והסר חשש לבישול עסקאות בעלי עניין פסולות. אין כאן ניסיון להטיל דופי בעבודתו של עמינח - ובפועל, כפי שאכן עולה מבדיקת "כלכליסט", העסקאות בין צים לקבוצת עופר אינן מסתמנות כעסקאות פוגעניות מבחינת צים, להפך: נראה כי צים הרוויחה מהן. עם זאת, כדאי שהעסקאות בין צים לבין משפחת עופר לא רק יהיו טהורות, אלא שהן גם ייראו טהורות על ידי המתבונן מהצד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x