$
בורסת ת"א

ביוליין חייבת להצליח להפוך כישרון לכסף

אם ביוליין תשחק היטב עם הקלפים שברשותה, יכול ההסכם למכירת הזכויות לשמש לה מקפצה לפיתוח תרופות נוספות ולבסס את דרכה העסקית

עומר ענבר 13:4330.09.09

בשבוע שעבר דיווחה חברת פיתוח התרופות ביוליין על תוצאות ניסוי שהצביעו על שיפור בתפקוד הקוגניטיבי אצל חולי סכיזופרניה שנטלו את התרופה BL-1020. מדובר בלי ספק בבשורה החשובה ביותר שסיפקה החברה למשקיעיה ולחולים כאחד: אין אף תרופה אחרת בשוק שהוכיחה שיפור ביכולות הקוגניטיביות אצל חולי סכיזופרניה - מחלה הפוגעת בתפקודי המוח של הלוקים במחלה.

מה דעתך על מניית ביוליין:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

הניסוי המוצלח מעמיד בפני ביוליין הזדמנות לגריפת הכנסות עצומות אם תשכיל להתנהל נכון. המבחן הגדול והקריטי שלה טמון בפרטי ההסכם להעברת הזכויות על התרופה, שעליו היא תחתום עם אחת מחברות התרופות כבר בחודשים הקרובים; חברות הביג־פארמה, ששוויין מאות מיליוני דולרים, הזדרזו להביע עניין במוצר.

 

תוצאות הניסוי ב־BL-1020 (שלב 2b) הראו קשר סטטיסטי מובהק בין נטילת התרופה לשיפור התפקוד הקוגניטיבי אצל חולי סכיזופרניה, וזאת לעומת חולים שנטלו פלסבו או את התרופה הוותיקה לטיפול במחלה, ריספרדון. אם ביוליין תשחק היטב עם הקלפים שברשותה, יכול ההסכם למכירת הזכויות - שהיקפו מאות מיליוני דולרים - לשמש לה מקפצה לפיתוח תרופות חדשניות נוספות ולבסס את דרכה העסקית. אבל כאן בדיוק טמונה השאלה: האם תשכיל ביוליין להפיק את המיטב מהמוצר? שאלה זו חשובה במיוחד אצל חברת מסוגה של ביוליין, שבו חוזה למסחור תרופה הוא שלב קריטי וחלק מהותי מהמודל העסקי שלה.

 

מרכיבי החוזה העתידי

 

כדי להשיב על שאלה זו כדאי יהיה לבדוק שני מרכיבים בחוזה העתידי: האחד, מהו הסכום שתקבל ביוליין בעבור מסירת הזכויות לתרופה, והשני, מה יהיה שיעור התמלוגים שחברת התרופות תתחייב להעביר לה בעתיד, לאחר קבלת האישור הסופי ל־BL-1020 והתחלת השיווק של התרופה. תוצאות הניסוי מבטיחות מאוד, ולכן על ביוליין לשאוף לתשלום ראשוני של כ־80 מיליון דולר לפחות כבר במעמד החתימה. סכום זה מתבסס על עסקאות אחרות שנחתמו בשנים האחרונות בשוק התרופות (ובהן הסכומים ששילמו ענקיות הפרמה רוש ו־GSK לרכישת זכויות מחברות מסוגה של ביוליין). התשלום הראשוני חשוב ביותר בעבור ביוליין, מאחר שזהו הסכום היחיד שאינו מותנה באבני דרך הנגזרות מניסויים או בתמלוגים ממכירות. סכום זה הוא שיאפשר לחברה את המשך פעילותה ביתר שאת.

 

מעט מדי, מוקדם מדי

 

המודל העסקי של ביוליין מבוסס על שלושה שלבים: רכישת זכויות על מולקולות מאוניברסיטאות ישראליות ומכוני מחקר בישראל, ביצוע של בדיקת היתכנות של אותן המולקולות בניסויים קליניים בבני אדם, וחתימת הסכם עם חברת תרופות שגם תשלים את הפיתוח הקליני של המוצר.

 

לפני כחודשיים הודיעה ביוליין על חתימת הסכם לשיווק המוצר הקודם שלה, BL-1040- התקן רפואי שנועד לייצב רקמות לב לאחר התקף לב - עם חברת תרופות אלמונית, איקאריה, ששילמה לביוליין רק 7 מיליון דולר במעמד החתימה גם בשל העובדה כי המוצר נמצא בשלב קליני מוקדם. סך העסקה עומד על 282 מיליון דולר, אלא שסכום זה עוד רחוק מחשבון הבנק של ביוליין ותלוי במידה ניכרת בגורמים משתנים שאינם ניתנים לחיזוי, כמו הצלחה בניסויים קליניים והתקדמות בהליך הרגולטורי. אף שהפוטנציאל של המוצר הזה נמוך לעומת זה של התרופה לסכיזופרניה, גם אז היה בידי ביוליין מוצר מעניין וחדשני המשלב מכשיר רפואי עם תרופה. הביקורת מצד גורמים בשוק על חתימת חוזה זה התמצתה במשפט: "מוקדם מדי, מעט מדי". דהיינו, ביוליין גם הקדימה לחתום על ההסכם וגם זכתה לתמורה קטנה מדי.

 

בחודשים האחרונים הוכיחו המנכ"ל מוריס לסטר, היו"ר אהרון שוורץ וחבריהם כי את שני השלבים הראשונים הם יודעים לעשות. עכשיו הגיע הזמן לראות גם תוצאה בשלב השלישי והמכריע של חתימת הסכם בתנאים הטובים ביותר עבור החברה. אם יצליחו להביא לביוליין עסקה גדולה - כלומר, תשלום ראשוני של לפחות 80 מיליון דולר, עם תמלוגים של כ־15%מהמכירות ותשלום של 300 מיליון דולר לערך בצורה של אבני דרך על הצלחות קליניות - נוכל לומר בוודאות: יש הצלחה למודל העסקי של החברה. כל תוצאה אחרת תהפוך את הגאות במחיר המניה ובשווי השוק של החברה בתקופה האחרונה לאירועים חד־פעמיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x