$
בורסת ת"א

בעלי האג"ח: ג'י.אם.אף שימשה כצינור מימון ל־RP

ל"כלכליסט" נודע כי בעלי האג"ח תובעים לחקור מספר העברות כספים חשודות בין ג'י.אם.אף לבעת המניות הגדולה - RP

גולן חזני 08:3327.07.09

המאבק בין בעלי איגרות החוב של ג'י.אם.אף לבעלי המניות עולה מדרגה. ל"כלכליסט" נודע כי בעלי האג"ח (המיוצגים על ידי עו"ד אופיר נאור) מאיימים לפתוח בהליכים משפטיים נגד החברה. בעלי האג"ח תובעים לחקור כמה העברות כספים חשודות, שנעשו בין ג'י.אם.אף לחברות שבבעלותה של בעלת המניות הגדולה (63%) שלה - קרן RP.

 

אחד המקרים הוא הלוואה של 3.5 מיליון דולר שהעמידה ג'י.אם.אף לחברה בשם זארינה, שבבעלותה המלאה של RP. ההלוואה נועדה לאפשר לזארינה להחזיר ל־RP חלק מהלוואה שהיא העמידה לה. את הסכום שנותר העמידה זארינה עבור חברת ואנקו, העוסקת בחיפושי נפט וגז בים.

 

לטענת בעלי איגרות החוב, מדובר בהעברה של הלוואה מסוכנת מצדה של RP הפרטית לג'י.אם.אף שאיגרות החוב שלה נסחרות בבורסה. הביטחונות שקיבלה זארינה בגין ההלוואה לואנקו היו שעבוד של זכויות ותשלומים שהאחרונה קיבלה מגורמים ממשלתיים שונים באפריקה במסגרת הסכמי חיפושי הנפט. כמו כן, זארינה קיבלה גם שעבוד ממדרגה ראשונה על מניות ואנקו והחברות־הבנות שלה. בהסכם בין זארינה לג'י.אם.אף נקבע כי זארינה לא תהיה חייבת לפרוע את ההלוואה במקרה שואנקו לא תעמוד בהתחייבויותיה, אלא לפי החלק היחסי של הסכום שיתקבל מואנקו כפירעון ההלוואה.

 

לפי הטענות, דפוס הפעולה של RP חוזר על עצמו גם בהלוואה נוספת. מדובר בהלוואה לשנתיים בהיקף של 30 מיליון דולר ובריבית שנתית של 8% שהעמידה RP לחברת סאקארס. בהסכם בין החברות נקבע כי ההלוואה מותנית בכך שסאקארס תנפיק את החברה־הבת שלה וריסל. אם תנאי זה לא יתקיים (מה שאכן קרה בפועל), הריבית על ההלוואה תזנק ל־20% לשנה.

 

שביל הכסף שביל הכסף

 

מהדו"חות הכספיים של ג'י.אם.אף עולה כי גם במקרה זה היא הפכה לשותפה של RP בהלוואותיה, עת העמידה ל־RP סכום של 5 מיליון דולר, שנועד למימון ההלוואה שהעניקה לסאקארס. סקאראס, כמו ואנקו, לא פרעה את חובה במועד, וג'י.אם.אף נאלצה לרשום הפרשה של 800 אלף דולר בדו"חות הרבעון הראשון שלה.

 

שתי ההלוואות האלה נחשבות להלוואות הבעייתיות ביותר של ג'י.אם.אף, שבעטיין נאלצה לבקש הסדר עם בעלי איגרות החוב. בשני המקרים את הסכמי ההלוואה המקוריים ביצעה RP וזו "שיתפה" בהמשך את ג'י.אם.אף בהסכם, ואפשרה לה לקחת חלק במימון.

 

למעשה, בעלי האג"ח טוענים כי ג'י.אם.אף שימשה צינור מימון לחברות שבהן השקיעה בעלת המניות הגדולה בה - קרן RP. נוסף על כך, מחזיקי איגרות החוב גם דורשים לבדוק את הקשר העסקי בין RP לבנק הפועלים, ששותף בשליטה בג'י.אם.אף (מחזיק בפועלים אי.בי.אי המחזיקה בכ־36% בג'י.אם.אף), זאת לאור העובדה שבאותה תקופה שבה כיהן דני דנקנר כיו"ר הפועלים העניקה קרן RP הלוואות בעלים לחברות מקבוצת אלרן נדל"ן, שבשליטת משפחת דנקנר.

 

עם זאת, חשוב לציין כי ג'י.אם.אף היא חברה למתן הלוואות בסיכון גבוה. חלק מהייחוד של ג'י.אם.אף היה בחיבור לקרן הגידור RP, שלה יש יכולת להגיע לכמות עסקאות גבוה יחסית.

 

עו"ד נאור ממשרד נאור־גרשט עורכי דין מסר ל"כלכליסט" כי "אנחנו מצויים במהלך חקירת שרשרת העסקאות שנעשו בכספי האג"ח של ג'י.אם.אף, ובהן היתה קשורה גם חברת RP. יש לציין כי הוצאות הכספים אושרו על ידי ועדת ההשקעות של החברה. לצד השימוש בכספי האג"ח, אנחנו בודקים גם את מערכת הקשרים המתקיימת בין בעלי המניות של החברה. ג'י.אם.אף נמצאת היום במצב של הפרת תנאי האג"ח, לאחר שהתשלום של חודש יולי לא נפרע".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x