$
בורסת ת"א

נעצרה הקמת הקניון של פישמן ומגדל בהודו

השותף ההודי, המקים את הקניון, נקלע לקשיים - ועבודות הבנייה נפסקו כמעט לחלוטין. כלכלית ירושלים ומגדל השקיעו במיזם כ-200 מיליון שקל

נעמה סיקולר 09:0718.01.09

השותף ההודי של אליעזר פישמן וחברת הביטוח מגדל, נקלע לקשיים, והקמת הקניון המשותף בעיר לודהינה (Ludhiana) שבמדינת פונג'אב בצפון־מזרח הודו נעצרה. באוגוסט 2008 הודיעה חברת מונדון - המרכזת את פעילותם בהודו של אליעזר פישמן ושל חברת הביטוח מגדל, שמחזיקה ב־10% ממניותיה - על

השקעה של 204 מיליון שקל בהקמת קניון על קרקע של 46 דונם. הקניון אמור להיות בעל שש קומות מסחריות ו־150 אלף מ"ר שטחי מסחר.

 

חמישה חודשים לאחר מכן, כש־173 מיליון שקל כבר שוכבים בקרקע ההודית, מדווחת מונדון כי השותף המקומי לא עומד בסעיפים היסודיים של ההסכם, עבודות הבנייה כמעט והופסקו והתחזית האופטימית על השלמת הפרויקט ברבעון השני של 2009 רחוקה ממימוש.

 

השותף חייב 6 מיליון שקל לבנקים בהודו

 

לפי מונדון, השותף המקומי, קבוצת יזמים הודים, לא העביר למונדון עד כה ריבית בגובה 3 מיליון שקל על השקעתה, וגם לא 7% ממניות המיזם המשותף כפי שהתחייב, כאשר לפי החוק ההודי, מונדון לא יכולה לקזז את החובות כנגד יתרת השקעתה.

 

גם מיזוג הזכויות בקרקע לא בוצעה, ומונדון מעריכה כי היא תתבצע עד סוף חודש מרץ. העבודות בקניון, שרק 40% ממנו הושלמו, כמעט ונפסקו לחלוטין, ומונדון מדווחת כי אין יכולת להעריך כרגע את מועד ההשלמה. כמו כן, השותף צבר חובות של 277 מיליון רופי (22 מיליון שקל) לספקים, לרשויות המס ולבנקים.

 

החובות לבנקים בגובה של 6 מיליון שקל מעמידים את הקרקע בסכנת מימוש, שכן על הקרקע קיים שעבוד לטובת בנקים מסחריים בהודו שהעמידו אשראי בהיקף כולל של כ־608 מיליון רופי (כ־49 מליון שקל) לטובת הקמת הקניון. כמו כן, השותף ההודי התחייב לשאת באופן בלעדי בתשלום הריבית על הלוואות - מחויבות שבה הוא אינו עומד.

 

כפי שנראה כרגע, מונדון לא רק מסובכת בהשקעה מהותית עם שותף בקשיים וקרקע שניתנת למימוש בכל יום על ידי הבנקים, אלא שככל שמתרחקת השלמת הקניון, היא גם מפסידה תקבולים שנתיים מהפדיון - בגובה של 20% על ההשקעה. מונדון כבולה משפטית בהשקעה וגם לא יכולה לנסות ולמכור את מניותיה במיזם, זאת מכיוון שבהסכם בין הצדדים נקבע, כי כל צד יהיה מנוע מלהעביר את מניותיו לתקופה של שלוש שנים.

 

החברות של פישמן חשופות

 

מי שבעיקר חשופות כרגע להשקעה הבעייתית הן החברות הציבוריות שבקבוצת פישמן: כלכלית ירושלים, מבני תעשייה ודרבן. כלכלית ירושלים לדוגמה השקיעה עד כה כ־267 מיליון שקל בהודו, כאשר 120 מיליון שקל מתוכם בפרויקט האמור. אלא שגם לחברת הביטוח מגדל וגם לטאו תשואות, שמחזיקה ב־25% ממניות דרבן יש הרבה מה להפסיד מכישלון השקעת הענק בהודו.

 

בשלהי 2006 הקים פישמן את מונדון כזרוע שתרכז את השקעותיו בהודו. כפי שהוא נוהג לעשות בדרך כלל, חילק פישמן את הבעלות במונדון בין שלוש החברות הציבוריות שבבעלותו - כלכלית ירושלים 36%, מבני תעשייה 36% ודרבן 18% כאשר את היתרה - 10% - המשיך להחזיק באמצעות חברות פרטיות שבבעלותו.

 

מאז ההקמה הודיע פישמן על שלוש השקעות מהותיות, שאחת מהן היא הקניון האמור. במקביל לכניסה לפרויקט זה הודיעה מונדון על רכישת 1,200 דונם של קרקעות חקלאיות גם כן באותה עיר על גבול פקיסטן, עליהן תקים פרויקט משולב של מגורים ומסחר בהיקף של כ־2.3 מיליון מ"ר ובהשקעה של מיליארד דולר.

 

התוכניות להתרחבות בשוק הנדל"ן ההודי נראו מבטיחות. התחזית האופטימית הביאה לפתחו של פישמן את חברת הביטוח מגדל כמשקיע, כשזו רכשה באוקטובר 2007 את האחזקות הפרטיות של פישמן תמורת 60 מיליון דולר פלוס כל הלוואות הבעלים שהעמיד פישמן לחברה, זאת לפי שווי של 600 מיליון דולר לחברה. מגדל אף התחייבה להשקיע 10 מיליון דולר נוספים, אם בתוך חמש שנים תושלם הנפקת החברה לפי שווי הגבוה מ־600 מיליון דולר — תסריט שנראה רחוק מאוד ממימוש.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x