$
מט"ח וסחורות

למה הזהב תמיד יהיה אטרקטיבי?

לאונקיית הזהב תשואה עצמאית ובלתי מתואמת (ללא ריבית) ולכן היא נכס מסורתי שמשקיעים רבים מחפשים, בזמנים של אי ודאות גלובלית

מייק מור 11:0824.07.08

שוב מתעוררת הבהלה לזהב כמקלט עבור משקיעים, וזאת עם התגברות החששות כי המערכת הפיננסית הגלובלית מפגינה חשיפה ללחצים חדשים. הזהב הגיע לשיא נוסף של 971 דולר לאונקיה בשבוע שעבר, לאחר שעלה ב־11.5% במהלך ארבעת השבועות האחרונים. מדובר בהתקדמות שקטה אך יציבה בזמן שגברה התנודתיות

בנכסים אחרים והצטמצם התיאבון לנטילת סיכונים. ביום שישי האחרון נרשמה עליית שיא ביום אחד באחזקות בקרנות הנסחרות בבורסת הזהב כאשר פאני מיי ופרדי מאק איימו בהתמוטטות ובנק אינדימאק, אחד המוסדות הפיננסיים הגדולים בארצות הברית, קרס.

 

לא מדובר רק בזהב אשר חווה את המנטליות הזו של "ריצה לתפיסת מחסה", אלא גם בסחורות ובחומרי גלם אחרים. כולם ראו מה קרה למחירי הנפט, אבל גם מחירי החיטה עלו. במבט לאחור, משקיעים תמיד פנו לחיפוש ביטחון בסחורות, כאשר הם איבדו אמון בניירות ערך מסורתיים, או כאשר שוקי ההון נתקלו ב"קיר". לסחורות יש ערך מובנה ועובדה זו תואמת את הפסיכולוגיה של המשקיע. הבעיה בהשקעה בסחורות היא שרוב המשקיעים יודעים מעט על שוק הנכסים הזה. על פי רוב, מוסדיים הם היחידים המשקיעים בסחורות כי הם אלה המוכרים את הסחורות בעצמם, לדוגמה אל על הנדרשת לגדר את הדלק שלה ועלית הנדרשת לגדר את הקפה, הקקאו והחיטה.

 

לבנקים, חברות ביטוח וקרנות פנסיה אין חשיפה גדולה, אם בכלל, לסחורות. אין להם את ארגז הכלים הדרוש לצורך השקעה נאותה בסחורות ויש כאלה הרואים בהן השקעה ספקולטיבית. תפיסה זו היא בעצם מיתוס. כל השקעה היא ספקולטיבית אם אינך יודע כיצד לפעול. כאשר מחירי הזהב, הנפט וסחורות נוספות נוסקים לשיאים, נכנס לתמונה מומחה ה־CTA — יועץ מסחר בסחורות.

 

אלו הם בעצם מנהלי השקעות המנהלים תיק סחורות מגודר. יועץ מסחר בסחורות בדרך כלל ינהל חשבון נפרד לכל אחד מהמשקיעים במקום לחבר את כל הנכסים שלהם ולנהל קרן מרכזית כמו כל שאר סוגי קרנות הנאמנות וקרנות הגידור. אחד ההבדלים העיקריים הוא שבעבודה מול מנהל CTA המשקיעים זוכים לשקיפות מלאה של תיק ההשקעות בכל עת.

 

מוטעה לחשוב כי רק מנהלי קרנות קטנים ינהלו חשבונות נפרדים עבור לקוחות. הדבר נובע מאופי תעשיית החוזים העתידיים והרגולציה עליה. מספר גופי השקעות בעולם מנהלים סכומים אדירים בסחורות, לדוגמה AHL אשר מנהל 25 מיליארד דולר.

כל מדדי CTA המובילים בעולם עלו בשנה האחרונה. מדד הסחורות של Edhec-Risk Global עלה ב־12.5%, מדד HFN -CTA/Managed Futures עלה ב־13.7% ומדד הסחורות של קרדי סוויס, Tremont Managed Futures, עלה ב־14.86.

 

הנתונים הנם מאוד מרשימים, בייחוד לקבוצת נכסים שאינה מותאמת לנכסים מסורתיים. זהו דבר שכל מקצה נכסים מחפש: קבוצות נכסים בעלי תשואות בלתי מתואמות ביניהן. נו, אז מתי יתעורר השוק שלנו להשקעות בסחורות?

 

הכותב הוא שותף בחברת XBC ניהול קרנות מקבוצת Xpert

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x