$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

בזק מוכרת לעזריאלי את "אברהם הוסטל" בת"א ב־180 מיליון שקל

עזריאלי רוכשת מבזק את הקרקע בת”א שמושכרת כיום לרשת ההוסטלים. הסיבה למחיר הגבוה: זכויות בנייה נרחבות

גולן חזני 07:0029.12.20

עסקת נדל"ן בין שתי חברות ענק ישראליות. ל"כלכליסט" נודע כי קבוצת עזריאלי רוכשת מבזק את הקרקע שעליה בניין אכסניית אברהם הוסטל בלבונטין בתל אביב תמורת 180 מיליון שקל.

 

הבניין בן 5 הקומות שימש בעבר כמרכזיה ישנה של בזק, עד שהפסיקה לפעול. ב־2016 שכרה אותה רשת אברהם הוסטל בראשות גל מור שמחזיקה בהוסטלים ללינה זולה בירושלים, נצרת, אילת ותל אביב, והקימה בה את הסניף התל־אביבי. הסניף הוא האכסניה הפרטית הגדולה בארץ עם 92 חדרים ו־290 מיטות. הוא הושכר לרשת ל־20 שנה.  

 

 

 

אברהם הוסטל בתל אביב אברהם הוסטל בתל אביב צילום: צביקה טישלר

 

המחיר הגבוה לחלקת קרקע של 2.4 דונם ו־10,000 מ"ר בנוי נובע מזכויות בנייה נרחבות שקיימות במבנה ועשויות לשמש את עזריאלי להקמת מבנה רב־קומות לשימושים של מלונאות, משרדים או דיור מוגן.

 

בשנים האחרונות מממשת בזק נכסי נדל"ן לא מעטים שברשותה, אשר התפנו ממרכזיות ישנות, או שימשו לשימושים אחרים ובמסגרת ההתייעלות הופכים להיות מיותרים למעשה. המעניין הוא שבמרבית הנכסים שנמכרו קיימים היו זכויות בנייה נרחבות ליותר מהכפלת שטח המבנה. את ההוסטל העדיפה החברה להשכיר, אולם עתה שינתה את ההחלטה.

 

בין השנים 2011 ל־2016 מכרה בזק 79 נכסי נדל"ן שהניבו לה 857 מיליון שקל. המכירה התבצעה בשל מעבר לרשת NGN, שאפשר לבזק להציע חבילות אינטרנט במהירות גבוהה יחסית לאותה תקופה — 10–15 מגה. המעבר ייתר את השימוש במרכזיות הענק של בזק, שדרכן יצאו כבלי נחושת ענקיים והתפזרו ברחבי שכונות וערים.

 

דודו מזרחי מנכ"ל בזק דודו מזרחי מנכ"ל בזק צילום: אוראל כהן

 

ב־2018 מכרה בזק את מתחם "סקיה" שבו החזיקה החברה סמוך לצומת מסובים ליזם מיקי נעימי תמורת כ־500 מיליון שקל. הקרקע שמכרה החברה היתה בעלת זכויות לבניית כ־350 אלף מ"ר בעיקר למשרדים, ששוויין הוערך ב־2016 בכ־460 מיליון שקל. באפריל 2013 חתמה בזק מול רשות מקרקעי ישראל חוזה הרשאה לתכנון לשטח של 115 דונם במתחם. מבנה אחר שמכרה בזק ב־2019 הוא בניין מרכזיה בשכונת טלביה בירושלים. המבנה בשטח של 1.6 דונם נמכר ב־80 מיליון שקל עם זכויות בנייה ל־9 קומות ו־2,800 מ"ר בנוי.

 

בניין נוסף שעומד למכירה בכ־110 מיליון שקל הוא מבנה משרדים ברחוב לזרוב 4 בראשון לציון. על חלק מהחניון ניתן להקים מבנה נוסף של 14 קומות, ובסך הכול מגיעות זכויות הבנייה בקומפלקס לכ־23 אלף מ"ר, שכשליש מהם בנויים. מכירת הנכס נעשית כחלק מהעברת מטה החברה למבנה ייעודי בחולון.

 

בימים אלה מתניעה בזק מחדש את פרויקט הסיבים האופטיים, שידרוש ממנה השקעות גדולות בתשתית. בזק פרסה סיבים לכ־60% ממשקי הבית, אך עצרה את חיבורם הממשי לבניינים לאור חוסר הכדאיות הכלכלית לטענתה בחובת פריסה כלל ארצית. במסגרת המתווה הוסרה מהחברה חובה זו תוך שהיא נדרשת להודיע למשרד על אחוז הפריסה אליו תרצה להגיע בתוך 5 חודשים, ולהשלים את הפריסה בתוך 6 שנים.

 

מקבוצת אברהם הוסטלס וטורס נמסר כי החברה תשמח לשתף פעולה עם כל בעל בית חדש, ומקווה שהשלמת העסקה תאפשר הגעה להבנה, כי לנוכח משבר הקורונה ימצא מקום להנחה משמעותית בשכר הדירה לשנים 2020-2021.

 

אברהם הוסטלס וטורס מניחה כי עזריאלי תדע לנתח את המצב, ותאפשר לקבוצת אברהם להשלים לפחות את 14 שנות השכירות הנותרות, על רקע התכנון הסטטוטורי הנוכחי שאינו מאפשר הרחבת זכויות בניה משמעותיות.

x