$
פרסום ושיווק

הנשים של שטראוס בישראל מרוויחות 22% פחות מהגברים

יצרנית המזון ממשיכה להפגין שקיפות ראויה לשבח. הנתונים שהיא חושפת על עצמה מעידים כי פערי השכר בין הגברים והנשים שהיא מעסיקה היו הכי גבוהים דווקא בישראל. שטראוס: הפערים נובעים מכך שגברים ונשים ממלאים תפקידים שונים בארגון

גיל קליאן 09:0016.07.13

שטראוס הוכיחה אתמול שוב כי בכל הקשור לשקיפות היא בין החברות המובילות בישראל, אם לא השקופה ביותר. דו"ח האחריות התאגידית של החברה שפורסם אתמול חשף שורה של נתונים מביכים יותר או פחות עבור החברה - מפליטת המזהמים שלה ועד לשיעור העובדים שמקבלים שכר מינימום. 

מדוע הנתונים האלה חשובים עבור חברת ענק כמו שטראוס? משום ששטראוס הבינה, כמו הרבה חברות בעולם ומעטות בישראל, כי ההסתכלות שלה על עסקיה לא יכולה להתקיים רק דרך סעיפי דו"ח רווח והפסד, וכי כדי לנהל היטב את פעילותה היא צריכה להקפיד גם על היחס שלה כלפי עובדיה וכלפי הסביבה.

 

 


 

 

מדובר בשינוי מהותי בדרך שבה עושה החברה עסקים, שינוי שמתחיל בשקיפות מלאה של נתונים גם אם הם אינם נוחים כל כך לחשיפה.

 

איכות הסביבה

מתקשים להפחית את הזיהום הכולל

כאשר חברת מוצרי צריכה בוחנת את ההשפעה הסביבתית שלה, היא בודקת בדרך כלל את צריכת החשמל והמים שלה לטונה מוצר וכן את כמות הפסולת שנוצרה מפעילותה. כל הפרמטרים, שנמדדו בדרך כלל במדד יחסי לטונה מוצר ולא כנתון אבסולוטי, עוררו ביקורת מצד ארגונים ירוקים שטענו כי עבור כדור הארץ הנתון המשמעותי הוא הנתון האבסולוטי.

לכן יפה לראות את שטראוס מדווחת נתון אבסולוטי לצד נתון יחסי לטונה מוצר. כך למשל מדווחת שטראוס על פליטות גזי חממה של 0.33 טונה פחמן דו־חמצני לטונה מוצר, ירידה של 5.7% לעומת 2011. עם זאת, בחינה של נתוני פליטות גזי החממה האבסולוטיות מגלה עלייה של 5.3% בפליטות גזי חממה ב־2012.

 

מדוע נוצר הפער הזה? משום שכאשר החברה צומחת היא מייצרת גם כמות גדולה יותר של מוצרים. כך, יכול להיות שהיא הפחיתה את הפליטה היחסית של גזי חממה לכל מוצר, אך ייצרה כמות גדולה יותר של גזי חממה. מבחינת כדור הארץ, למרות השיפור היחסי החברה זיהמה יותר. במקביל הצליחה החברה ב־2012 להפחית את צריכת החשמל האבסולוטית שלה ב־1% לעומת 2011. זאת בגלל שורה של צעדים לחיסכון באנרגיה, כמו הסקה באמצעות קליפות קפה והתקנת מערכות חכמות לחיסכון בחשמל.

 

בצריכת המים שלה הצליחה שטראוס להצטמצם ב־1.3% לטונה מוצר, אך ברמה האבסולוטית עלתה צריכת המים של החברה ב־4.7%. אחד ההסברים לעליית צריכת המים האבסולוטית למרות מאמצי החיסכון הוא עליית כמות העובדים של החברה.

 

שטראוס הציגה בדו"ח כמה מקרים של חדשנות בטכנולוגיות סביבתיות. כך למשל, החברה פיתחה מערכת מיוחדת לטיפול בשפכים מייצור דוריטוס - שפכים שהיו עד כה מזוהמים ברמה שחייבה את החברה להפנות אותם למכון טיהור. באמצעות פרויקט מיוחד הצליחה החברה לפתח מסנן שטיפל בשפכים בעזרת פולסים חשמליים. החברה מדווחת כי שיטת סינון זו הביאה את השפכים מהליך ייצור הדוריטוס לרמה קרובה למי שתייה. בפרויקט אחר התקינה שטראוס מסנן מעולם מפעלי הכימיקלים כדי לטפל בשפכי הקפה, והביאה אותם לרמה הקרובה למי שתייה בהליך זה.

 

בעיה נוספת שמטרידה חברות צריכה נוגעת לכמות הפסולת שנוצרת כתוצאה משימוש לא יעיל במוצריהן, כשאלה מגיעים ללקוח. כמה חברות כמו יוניליוור כבר סימנו את הבעיה כאחת המרכזיות שבהן עליהן לטפל. בשטראוס מתעוררת הבעיה כתוצאה מכך שהצרכנים של החברה קונים יותר אוכל ממה שהם צורכים, ובעקבות כך זורקים חלק ממנו לפח.

שטראוס עדיין לא מציעה פתרון ללקוחות שלה וגם לא מנסה לחנך אותם, אבל כן מנסה לייצר פתרונות למזון פג תוקף שהיא אוספת מנקודות המכירה. החברה מדווחת כי באמצעות הליך של הפיכת המזון לחומר גלם למזון לבעלי חיים היא הצליחה להימנע מהטמנה של 85% מכמות המזון פג התוקף שייצרה פעילותה ב־2012.

 

בעלת השליטה עופרה שטראוס בעלת השליטה עופרה שטראוס צילום: בלומברג

 

כוח אדם

פחות נשים מועסקות ככל שעולים בסולם

בסיכום 2012 מספר העובדים בשטראוס בישראל שאינם מועסקים בצורה ישירה ירד ב־120 (ל־417 עובדים בסוף השנה), כאשר מחציתם נקלטו על ידי החברה בהעסקה ישירה. 11% מהעובדים השתכרו שכר מינימום והשאר קיבלו יותר.

 

אחד הנושאים שעליהם שטראוס תמיד שמה דגש היה שוויון מגדרי - מסע שהדרך אליו עוברת בחשיפת פערי ההעסקה בין גברים לנשים לפי דרג, וגם של פערי השכר בין נשים לגברים - נתון שחברות רבות בוחרות להסתיר. בשטראוס חשפו את הנתון לפי מדינה, ואף בחרו לגלות כי בישראל הנשים הן המקופחות ביותר בארגון ומרוויחות 22% פחות מגברים.

 

מבחינת הפערים בשכר בין הנשים והגברים הציגה שטראוס תמונה מורכבת. בישראל ובאירופה פחות נשים מועסקות בתפקידים בכירים, כאשר עולים בסולם, כאשר בארץ בדרג הנהלת הביניים 43% הם נשים ובהנהלה הבכירה 35% נשים. בהסתכלות גלובלית 33% מחברי ההנהלה הבכירה בשטראוס הם נשים, שיפור לעומת 25% ב־2011.

 

מבחינת נתוני גיוס עובדים חדשים, גייסה הקבוצה אשתקד 3,670 עובדים חדשים ברחבי העולם, כאשר 41% מהם היו נשים, לעומת 43% ב־2011.

 

בתגובה לדברים הסבירו בשטראוס כי נשים וגברים הפועלים באותם תפקידים זוכים לשכר זהה, וכי פערי השכר נובעים מכך שגברים ונשים ממלאים תפקידים שונים בארגון: "שטראוס פועלת להגיע לשוויון גם בשכר ומעניקה עדיפות לנשים בתפקידים חדשים. המנהלים אף נמדדים על גיוון העובדים שהם מצליחים לגייס".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x