רשות החשמל הגבילה, ותוצאות שיכון ובינוי אנרגיה נפגעו
הרשות החליטה בתחילת השנה להגביל את הכנסות יצרני החשמל הפרטיים; שיכון ובינוי אנרגיה, מחזיקה בשותפות בתחנות הכוח רמת חובב וחגית; ההכנסות ברבעון הראשון ירדו ב-14% ל-356 מיליון שקל, הרווח הנקי ירד ב-70% ל-24 מיליון שקל; בנוסף, תקלות ברמת חובב הובילו לתקופה ללא הכנסות
ההחלטה של רשות החשמל בתחילת השנה להגביל את ההכנסות של יצרני החשמל הפרטיים, פגעה בתוצאות שיכון ובינוי אנרגיה, שמחזיקה (בשותפות) בתחנות הכוח רמת חובב וחגית.
בנוסף לכל זה, במהלך הרבעון הראשון אירעו תקלות בתחנת הכוח רמת חובב. על כן החברה רשמה ברבעון ירידה חדה בהכנסות וברווח התפעולי.
עם זאת, בשיכון ובינוי אנרגיה מצביעים על מגמה ארוכת טווח שתאפשר התאוששות: עלייה בביקוש לחשמל ועיכובים מתמשכים בהקמת תחנות כוח חדשות, שיובילו לשיעור הפעלה גבוה יותר של התחנות הקיימות.
הרבעון הראשון של 2025 הסתיים עם הכנסות של כ-356 מיליון שקל – ירידה של 14% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, וירידה של 36% במדד ה-EBITDA ל-165 מיליון שקל.
הירידה נובעת מהפחתת תעריפים רגולטורית וגם מהשבתה זמנית של תחנת רמת חובב, אחת משתי תחנות הגז המרכזיות של החברה בישראל. הרווח הנקי ירד בכ-70% ל-24 מיליון שקל.
שיכון ובינוי אנרגיה, זרוע האנרגיה של קבוצת שיכון ובינוי, מחזיקה בפורטפוליו מגוון בהיקף כולל של כ-6.2 גיגה־ואט (GW) במונחי הספק ו-11.8 גיגה־ואט־שעה (GWh) של אגירה - בפרויקטים הפועלים או בהקמה בישראל, רומניה, איטליה וארצות הברית (100% מהפרויקטים, חלק החברה נמוך יותר). בתחום הגז הטבעי בישראל החברה בעלת אחזקות של 50% בתחנות הכוח רמת חובב וחגית – שהופרטו מידי חברת החשמל.
חגית ורמת חובב הן שתיים מתוך ארבעת התחנות שהופרטו מידי חברת החשמל בשש השנים האחרונות בכוונה לייצר תחרות במשק החשמל. יצרני החשמל בתחנות אלו מוכרים את החשמל לחברת ניהול המערכת נגה, על בסיס הצעות ומכרזים אוטומטיים חצי-שעתיים.
בשנה שעברה הוציאה רשות החשמל שימוע, שלפי הערכותיה, יצרניות החשמל הפרטיות ניצלו את מנגנון מכירת החשמל וחוסר התחרות בשוק האנרגיה המקומי, שהוביל לגביה של מאות מיליוני שקלים עודפים בשנה מהציבור.
יצרניות החשמל הפרטיות מקבלות שני סוגי תעריפים: תעריף אנרגיה על החשמל המופק ותעריף זמינות עבור היכולת לייצר חשמל ברשת בהתאם לצורך. כמו כן יש מנגנון של תעריפים משלימים שנועד לכסות מצבים שבהם העלויות של החברות גבוהות מעלויות הייצור. רשות החשמל טענה שהחברות ניצלו תא מנגנון בתעריף המשלים והחליטה להגביל אותו, החלטה שהחלה בפברואר.
ההחלטה פגעה בתוצאות שיכון ובינוי אנרגיה. ההכנסות מייצור חשמל באמצעות גז טבעי בישראל (100% מההכנסות, לא חלק החברה) הסתכמו ברבעון הראשון ב-237 מיליון שקל, שרובם המכריע מרמת חובב וחגית. מדובר בירידה של כ-59 מיליון שקל לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה.
יש לציין שחלק מהירידה נובע מהתקלות בתחנת הכוח רמת חובב שהובילו לתקופה שבה התחנה לא רשמה הכנסות – לא מאנרגיה ולא מזמינות. בשיכון ובינוי אנרגיה לא פירטו על החלוקה בין שני הגורמים לירידה בהכנסות – אך ניתן להגיד ששניהם בעלי השפעה על הירידה.
לפי מצגת החברה לרבעון הראשון, כ-2.9 ג׳יגה־ואט כבר מצויים בהפעלה מסחרית – מתוכם 1.85 ג׳יגה־ואט בגז טבעי והשאר באנרגיות מתחדשות.
יתרת הפורטפוליו נמצאת בשלבי הקמה, ייזום מתקדם או תכנון. החברה פעילה בישראל. מלבד תחנות הכוח בגז טבעי –רמת חובב (50%) וחגית מזרח (50%), המספקות יחד כ-1.8 ג׳יגה־ואט, לחברה גם תחנת כוח אתגל בהספק 186 מגה וואט שצפויה להתחיל בקרוב בהפעלה מסחרית.
שיכון ובינוי אנרגיה מפעילה גם מתקנים סולאריים בהספק כולל של כ-684 מגה-וואט ומתקני אגירה שונים, כולל מתקן אגירה שאובה בגלבוע בו החברה מחזיקה ב-50%.
יתר הנכסים המניבים של החברה הם בארה"ב בהפק מותקן של 370 מגה-וואט (100% מהפרויקטים) ו-400 מגה וואט שעה אגירה.
ברומניה החברה טרם החלה בהפעלה מסחרית של הפרויקטים שלה, אך השלימה כבר את ההקמה וכעת נמצאת בתקופת הרצה לחבר מתקן סולארי של 71 מגה וואט במדינה. באיטליה הפרויקטים של החברה בשלבים מוקדמים יותר.
הרבעון הראשון הביא עמו שינויים במבנה ההנהלה של החברה. לאחר תקופה ממושכת ללא מנכ"ל קבוע, מונה מנכ"ל חדש, יובל סקורניק שטרם לכן כיהן כסמנכ"ל פיתוח עסקי בחברה. במקביל מונה עומר ארז לסמנכ"ל כספים זמני. ארז שימש בעבר כסמנכ"ל מימון בקבוצת שיכון ובינוי, והגיע מהתחום המוסדי.