סגור
אבי אורטל
אבי אורטל. השקעה שביעית של הקרן (צילום: עמית שעל, טל אזולאי)
בלעדי

מנור אוורגרין רוכשת מחצית מחברת מתכות מכרמיאל תמורת 100 מיליון שקל

הקרן בהובלת אבי אורטל תשקיע את רוב הכסף ברכישת מניות כרמוכרום ממשפחת לביא, וחלקו יוזרם לתוכה וישמש לפיתוחה. החברה מייצרת רכיבי מתכת, בין היתר לחברות ביטחוניות, והקרן בונה על הרוח הגבית מהמתיחויות הגיאו־פוליטיות בעולם   

קרן ההשקעות מנור אוורגרין מבצעת השקעה שביעית מאז שקמה לפני שנה וחצי. לכלכליסט נודע כי הקרן, שאותה מוביל אבי אורטל, מנכ"ל לאומי פרטנרס לשעבר, רוכשת 50% מחברת התעשייה כרמוכרום מכרמיאל, שפועלת בתחום המתכות, תמורת 100 מיליון שקל.
רוב הסכום ישמש לרכישת מניות מידי בעלי החברה הנוכחיים — משפחת לביא — וחלקו יוזרם לתוך החברה וישמש לפיתוחה. בתחילה בני המשפחה שקלו למכור את החברה במלואה, אך בסופו של דבר השתכנעו להישאר כשותפים ולהמשיך לנהל את המפעל, זאת לאחר שהמנהלים־השותפים בקרן — אורטל, יובל זעירא ולילך כץ — הציגו בפניהם את התוכניות לפיתוח העסקים של החברה בשנים הקרובות. בנקאי ההשקעות בעסקה היה מאיר שני.
כרמוכרום מייצרת חלקים ורכיבי מתכת לחברות ביטחוניות, חברות רכבות, יצרניות של רכיבים תרמו־סולאריים, יצרניות של רכיבים רפואיים וכן לחברות הייטק. החברה מחזיקה בשלושה מפעלים שונים בכרמיאל, בשטח כולל של 25 אלף מ"ר, שבו נמצא גם מתקן טיהור שפכים. מפעל אחד מתמחה בעיבוד מתכות, השני בציפוי מתכות והשלישי בצביעה של חלקי מתכת מגודל מיניאטורי ועד לחלקים במשקל 2.5 טונות בטכנולוגיות שונות.
כרמוכרום מעסיקה כיום 300 עובדים ויש לה 50 לקוחות ברחבי העולם, בהם התעשייה האווירית, פלקס, רפאל, אלביט מערכות, פלסן סאסא, ישקר, בומברדיה, אלסטום וברן. כרמוכרום הוקמה ב־1973 על ידי ירמי לביא, שניהל אותה במשך עשרות שנים יחד עם רעייתו לאה, ובשנים האחרונות הוא עבר לדור הבא במשפחה, שכולל את הבת אלית ובעלה דידי לדרדר (מנכ"ל), הגיס יניב טל שנשוי לבתם השנייה, כשלצידם פועל מנהל הפיתוח העסקי טל שוחט. כפי שרשימת הלקוחות הבולטים מרמזת, מנור אוורגרין למעשה בונה על התנופה של התעשיות הביטחוניות כדי להגדיל את פעילות כרמוכרום ולשפר את התוצאות העסקיות שלה.
מנור אוורגרין החלה לפעול בסוף 2023 שבמהלכה גייסה כ־800 מיליון שקל. משקיעי העוגן הראשונים היו בנק לאומי, מגדל ביטוח, מנורה מבטחים ו־IBI חיתום, ולאחר מכן הצטרפו גם מזרחי טפחות, בנק ירושלים ומכון ויצמן. למשקיעים המוסדיים הצטרפו גם משקיעים פרטיים בהם גיל אגמון, בעל השליטה בדלק רכב, דוד פתאל, בעל השליטה בפתאל החזקות, צבי לבנת, צבי אקרשטיין, מיכאל לוי, בעל השליטה ביבואנית הרכב סמלת, ומשפחת שניידמן, בעלת השליטה בביטוח ישיר, מימון ישיר ואדגר. בסה"כ, עד היום השקיעה הקרן 585 מיליון שקל, כאשר חלק משבע ההשקעות בוצעו במינוף.
בחודש שעבר רכשה הקרן 50% מחברת המשקאות הטבעיים והמיצים רי־באר תמורת 65 מיליון שקל. בתחומה, רי־באר היא הגדולה בארץ ומחזיקה בנתח שוק של 25%. כמו כן, כפי שנחשף בכלכליסט בחודש שעבר, הקרן מנהלת מו"מ מתקדם לרכישת 30%-25% מרשת הסופרמרקטים סופר ספיר בתמורה ל־70-60 מיליון שקל. העסקה, אם תצא לפועל, משקפת לרשת שווי של 250-220 מיליון שקל, ולאחר העסקה השווי שלה עשוי להגיע ל־320 מיליון שקל. הסכום שתשקיע מנור אוורגרין יוזרם לתוך החברה ויאפשר את המשך הרכישות והמיזוגים לצד פתיחת סניפים חדשים.
ההשקעה הראשונה של מנור אוורגרין בוצעה בסוף 2023, אז היא רכשה 40% מחברת RP אופטיקל לאב מפתח תקווה, שמייצרת רכיבים לתעשיות ביטחוניות, תמורת 70 מיליון שקל ולפי שווי של 175 מיליון שקל, וכיום החברה נערכת להנפקה לפי שווי של יותר מפי 2. כמו כן, מנור אוורגרין השקיעה 80 מיליון שקל ברכישת 35% מסינרג'י כבלים של רונן אלעד, שמייצרת כבלי כוח להולכת חשמל בקווי מתח עליון. 100 מיליון שקל נוספים הושקעו ברכישת 50% מחברת עמוס גזית שמשווקת מוצרים לשוק המקורי. נתח דומה רכשה הקרן בחברת הידקו גבעתי שמייצרת מנופים למשאיות ומשאבות בטון, וזאת תמורת 70 מיליון שקל, לצד אלייד השקעות, שהשקיעה סכום דומה.
כרומכרום יוצגה על ידי עוה"ד יעקב שטיינמץ, עידן עזרתי ואורן כהן ממשרד שטיינמץ, הרינג, גורמן. ואילו מנור אוורגרין יוצג בידי עוה"ד ניב סיוון, אוהד גראוב וחן זהר ממשרד הרצוג.