אושר סופית: הבנקים יציעו פקדונות לכלל הציבור - ולא רק ללקוחות
הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק של ח"כ אביחי בוארון מהליכוד, שהחל מ-1 מדצמבר תאפשר לציבור לפתוח פיקדון בבנק גם אם אינם מנהלים בו חשבון עו"ש. "המצב בו הבנקים הגדולים מציבים חסמים בפני האזרח הקטן שרק רוצה ליהנות מפירות עמלו - לא יימשך", אמר בוארון
מליאת הכנסת אישרה היום (ג') בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק שקובעת שלקוחות יוכלו לפתוח פיקדון בבנק בלי שהדבר יותנה בפתיחת חשבון עו"ש באותו בנק.
לפי הצעת החוק, שיזם ח"כ אביחי בוארון (הליכוד), כל חמשת הבנקים הגדולים יחויבו, החל מ-1 בדצמבר, לאפשר פתיחת פיקדון גם ללקוחות שאינם מנהלים אצלם חשבון עו"ש. עד לאחרונה רק בנק ירושלים הציע זאת באופן גורף, אך לאחרונה הצטרף אליו גם מזרחי־טפחות.
המהלך נועד להסיר חסם תחרותי משמעותי, שמונע מהלקוחות ליהנות מהריביות הטובות ביותר בשוק: אומנם כיום ישנם פערים משמעותיים בין הריביות שהבנקים השונים מציעים, אך כשפתיחת פיקדון כרוכה בפתיחת חשבון בנק, מדובר בחסם תחרותי משמעותי. כיום, הבנקים מתמחרים את הפיקדונות שלהם מתוך הנחה מוצדקת שברוב המקרים, הלקוחות יבחרו לפתוח פיקדון היכן שמתנהל חשבון העו"ש שלהם - מה שמחליש את התחרות בתחום.
האפשרות לפתיחת פיקדון מותנית בכך שהכספים יופקדו בפיקדון באמצעות חשבון במערכת סגורה, כלומר ניתן להפקיד כספים רק מחשבון של בעל הפיקדון בבנק אחר, וכן להעביר אותם בחזרה רק לחשבון ממנו הועברו.
"לא הגיוני שאדם שרוצה להפקיד את כספו בבנק אחר, שמציע ריבית גבוהה יותר מאשר בבנק בו הוא מנהל את חשבונו, יצטרך להעביר את כל חשבון העו"ש שלו לאותו הבנק. המצב בו הבנקים הגדולים מציבים חסמים בפני האזרח הקטן שרק רוצה ליהנות מפירות עמלו, מכספים המגיעים לו בצדק וביושר, לא יימשך", אמר ח"כ בוארון.
הצעת החוק אמורה הייתה לעלות לאישור עוד במושב הכנסת הקודם, אך נדחתה בשל "אילוצים טכניים", כך לפי גורמים בסביבת בוארון. בשבוע שעבר ההצעה אמורה הייתה לעלות שוב, אך ההצבעות על כלל הצעות החוק הפרטיות נדחו עקב המתחים בקואליציה ודרישות החרדים לקדם את חוק ההשתמטות מצה"ל. השבוע חודשו ההצבעות, והחוק עלה לקריאה שנייה ושלישית ואושר.
ניתן לטעון כי לו הבנקים הגדולים היו רוצים להתחרות על הקהל הרחב, הם היו יכולים לעשות זאת ללא חקיקה, ולכן החקיקה לא תייצר שינוי משמעותי בענף. אך העובדה שמזרחי-טפחות החליט להקדים את החקיקה, עשויה להמחיש את הצורך בה.
"פריקות מוצרים" - כלומר צריכה של שירותים פיננסיים שונים (כמו פיקדונות) בגופים פיננסיים שונים - היא אמצעי לעידוד תחרות. זהו גם אחד הכלים שבוחנים ברשות התחרות, שם שוקלים להכריז על הבנקים כקבוצת ריכוז. בעוד הצעת החוק מחייבת את הבנקים למכור פיקדונות לכלל הלקוחות, היא לא חוסמת את האפשרות לאפליית מחירים. הבנקים יוכלו למשל להציע פיקדונות אטרקטיביים יותר ללקוחותיהם. לעומת זאת, רשות התחרות, אם תכריז על הבנקים כקבוצת ריכוז, תוכל לאסור על אפליית מחירים.