סגור

לאחר 18 שנה: משפחתו של טכנאי בזק שנרצח בפיגוע קיבלה פיצוי של 3 מיליון שקל

כבר ב-2017 פסק בית המשפט העליון כי הרשות הפלסטינית תפצה את משפחתו של עמית (עמוס) מנטין ז"ל, שנרצח ב-2003 על ידי מחבל, לאחר שהוכח קשר סיבתי בין הרשות לרצח. כעת, לאחר כמה שנים של מאבק משפטי, נדחו ערעורי הרשות והכספים הועברו לאמו

18 שנים לאחר רצח טכנאי בזק עמית (עמוס) מנטין ז"ל על ידי מחבל, ולאחר מאבק משפטי ארוך, בית המשפט העליון דחה בתחילת החודש את בקשת רשות הערעור שהגישה הרשות הפלסטינית לעניין מימוש הליכי ההוצאה לפועל נגדה, כך נודע ל-ynet. המשמעות: אמו של עמית מנטין ז"ל, אינס ניצה מנטין, ומשפחתו קיבלו את הפיצויים שהטיל בית המשפט העליון לפני שנים על הרשות הפלסטינית, בסכום של 3 מיליון שקל.
הפיצוי העונשי משקף מוטיב של ענישה והרתעה. למעשה מדובר בפיצוי שבא להעניש את המזיק על התנהגותו המזיקה. יש לציין כי שלשום (א') דחה בית המשפט העליון בקשה שהגישה הרשות הפלסטינית לדיון נוסף על החלטת שופטת העליון יעל וילנר מתחילת החודש לעניין מימוש ועיקול כספי המסים.
3 צפייה בגלריה
אמו ואחיו של עמוס מנטין
אמו ואחיו של עמוס מנטין
אמו ואחיו של עמוס מנטין
(צילום: זהר שחר)
מנטין הגיע ב-26 ביוני 2003, בימי אינתיפאדת אל-אקצא, לבקעה אל גרביה לבצע עבודות תיקון במסגרת עבודתו כטכנאי בזק, ונרצח ביריות אקדח בידי מחבל קטין כבן 15 וחצי. בית המשפט העליון קבע ב-2017 שעל הרשות לשלם למשפחה 3 מיליון שקל כפיצוי עונשי, בנוסף לפיצוי נזיקי. השופט נעם סולברג קיבל אז את טענת התביעה שהוכח קשר סיבתי בין הרשות לרצח. זאת לאחר שהנער המחבל אוּמן במחנה אימונים מטעם הרשות ביריחו, וסיים את אימוניו כעשרה ימים לפני הרצח. בקשת הרשות הפלסטינית לדיון נוסף נדחתה לאחרונה.
ב-2018, לאחר שניתן פסק דין של בית המשפט העליון, פנתה עו"ד ענת גינזבורג, המייצגת את משפחת מנטין מתחילת ההליכים המשפטיים, להוצאה לפועל בישראל כדי לעקל ולממש את הפיצויים העונשיים מתוך כספי המסים של הרשות שנגבו עבורה על ידי משרד האוצר. ב-2018 ניתן צו עיקול על כספי מסים של הרשות המוחזקים במשרד האוצר.
3 צפייה בגלריה
עמוס (עמית) מנטין נרצח על ידי פלסטיני
עמוס (עמית) מנטין נרצח על ידי פלסטיני
עמוס (עמית) מנטין
(צילום: אלעד גרשגורן)
הרשות התנגדה בטענה לחסינות, וכן טענה כי אמו של מנטין אינה רשאית לגבות מהרשות את הפיצויים העונשיים שנפסקו לזכותה בנוסף לקצבאות נפגעי איבה המשולמות על ידי המוסד לביטוח לאומי. עוד עתרה לביטול הליכי ההוצאה לפועל נגדה. אולם טענותיה נדחו על ידי רשם ההוצאה לפועל, וערעורים שהגישה לבית משפט השלום ולבית המשפט המחוזי נדחו אף הם. הרשות לא ויתרה והגישה בקשת ערעור לבית המשפט העליון, וזה דחה כאמור בתחילת החודש את הבקשה.
השופטת וילנר קבעה כי אין מניעה לגבות את הפיצויים העונשיים שהושתו על הרשות בנוסף לתגמולים להם זכאית אמו של מנטין כנפגעת איבה. אשר לטענת הרשות לחסינות מפני הליכי אכיפה וגבייה בישראל על פי חוק חסינות מדינות זרות, קבעה השופטת: "בפסיקה נקבע שחוק חסינות מדינות זרות אינו חל על הרשות באופן אוטומטי... וממילא אין לראות בה מדינה החסינה מפני הליכים אלה". השופטת אף הטילה על הרשות הוצאות משפט.
3 צפייה בגלריה
עו"ד ענת גינזבורג 8.4.21
עו"ד ענת גינזבורג 8.4.21
עו"ד ענת גינזבורג 8.4.21
(צילום: תומר שלום)
עו"ד גינזבורג מסרה אתמול (א') בתגובה: "פסיקת בית המשפט העליון היא פסיקה תקדימית ועקרונית, ולפיה הרשות הפלסטינית אינה חסינה מפני הליכי אכיפה וגבייה בישראל, כך שבכל מקרה בו יינתן פסק דין נגדה, ניתן לעקל ולממש כספי מסים.
"פסק הדין חשוב לא רק במקרה של תביעות נזיקין המוגשות נגד הרשות הפלסטינית על ידי נפגעי טרור, אלא בכל מקרה בו ניתן פסק דין נגד הרשות בתביעות כספיות. בית המשפט העליון קבע כי הרשות לא נהנית מחסינות שיפוטית, וחוק חסינות מדינות זרות בפני הליכי אכיפה וגבייה אינו חל עליה. כמו כן נקבע כי אין מניעה לגבות פיצויים עונשיים שהושתו על הרשות בנוסף לפיצויים הנזיקיים". ממשרד עורכי הדין שייצג את הרשות לא נמסרה תגובה.