בארץ

בשל החשש מסגר נוסף, המסעדות ובתי הקפה לא ממהרים לפתוח

מתוך 6,000 מסעדות ובתי קפה שהורשו לפתוח את הדלתות החל מהיום, 2,000 נסגרו לצמיתות, ועוד 2,000 יפתחו רק אחרי פסח. כמו כן, בענף המסעדנות מורגש יותר הקושי בגיוס עובדים חדשים במקום אלה שבחל"ת, שמסרבים לחזור

אורנה יפת 16:0207.03.21

המסעדות ובתי הקפה הורשו לחזור לעבוד היום (א') אבל לא כולם מיהרו לפתוח את הדלתות. מתוך 6,000 מסעדות ובתי קפה שעבדו במהלך משבר הקורונה על משלוחים, חלקם נפתחו בקלות יחסית, אולם 2,000 עסקים נותרו סגורים לצמיתות, ועוד 2,000 עסקים ייפתחו רק לאחר פסח.

 

 

המסעדנים, שממילא מתקשים לגייס מחדש מלצרים ועובדי מטבח, שמעדיפים להשאר בחל"ת עד יוני, חוששים מסגר נוסף בפסח. המסעדות הכשרות לא יודעות אם לפתוח שכן בעוד שבועיים הן ידרשו להכשיר את המסעדות וכרגע קיים חשש לסגר נוסף בפסח.

 

"אנחנו שלושה שבועות במו"מ עם משרד הבריאות על מתווה הפתיחה ורק אתמול בשמונה בערב אישרו את המתווה באופן סופי. מי שנערך פתח את בתי הקפה או המסעדה והרבה מאד לא נפתחו ויפתחו רק אחרי פסח", אומר תומר מור מנכ"ל מסעדנים חזרים יחד.

 

מסעדה ריקה בקורונה מסעדה ריקה בקורונה ציטלום: יאיר שגיא

 

 

בענף המסעדות לא מחייבים את העובדים להתחסן, ובעיקר שמדובר בעובדים צעירים שהמוטיבציה שלהם להתחסן נמוכה, וצופים מחסור בעובדים לפחות עד יולי, בשל מודל החל"ת. במסעדות בהן קיים מחסור רב בעובדים מצמצמים שעות פעילות, ומבטלים את הסרוויס בצהריים. גורמים בענף טוענים כי קיים קשר בין מודל החל"ת שמאפשר לצעירים להשאר מחוץ למעגל העבודה עוד שלושה חודשים, לבין חוסר התמריץ שלהם להתחסן.

 

בעיית העובדים שמסרבים לחזור מחל"ת ודורשים לעבוד ב"שחור" היכתה בענף המסעדנות אולי יותר מאשר בענפים אחרים שכן במסעדנות מועסקים בעיקר עובדים צעירים, וחיילים משוחררים. באיגודי המסעדנים מדברים על מחסור של בין 50 ל-100 אלף עובדים, נכון להיום. "עובדים רוצים לחזור לעבוד בשחור ומסעדנים לא מרשים את זה לעצמם הן מבחינה בטיחותית והן מבחינה כלכלית", אומר מור.

 

המתווה שאושר על ידי הממשלה לפתיחת המסעדות מאפשר הפעלה של מסעדות על פי מתווה התו הירוק בתוך המסעדה ותו סגול בחוץ. בתוך המסעדה מותר לאכלס ב-75% תפוסה ו-100 איש לכל היותר ובחוץ מקסימום 100 איש. כמו כן, מחייב המתווה שמירה של 2 מטר בין השולחנות, ובישיבה בבר מחויב המקום לשמור מושב ריק בין אדם לאדם, אם לא מדובר באותה הקפסולה.

 

לדברי שי ברמן מנכ"ל איגוד המסעדות והברים, משרד הבריאות שינה את המרחק שדרש בין השולחנות מספר פעמים. "זה התחיל ב-1.5 מטר, עלה ל-2 מטר וביום שישי משרד הבריאות ניסה להעביר את התקנות עם דרישה של 2.5 מטר בין השולחנות. רק אחרי שצעקנו הם החזירו את הדרישה ל-2 מטר". לדבריו, "מסעדות שישמרו על התקנות ועל מרחק של 2 מטר בין השולחנות, יתקשו להגיע לתפוסה של 75%. בפועל, התפוסה תהיה 50-60% משטח המסעדה".  

x