$
בארץ

"NSO קיבלה אישור להטיס למפרץ 20 עובדים, אותנו הפלו"

כך טענו בבית המשפט נציגי 25 תעשיות ביטחוניות קטנות שעתרו בדרישה לתת להם לצאת בתחילת השבוע לתערוכת הנשק באבו דאבי; לטענתם, 20 עובדים של NSO כבר יצאו למפרץ, וביום ראשון ייצאו לאמירויות מספר דומה של אנשי התעשייה האווירית; ביום ראשון צפויה גם ההחלטה בעתירה

אודי עציון 17:1719.02.21

המדינה יוצרת אפליה בין התעשיות הביטחוניות הגדולות לקטנות במתן אישורי היציאה לחו"ל - כך טענו בדיון שהתקיים היום בבית המשפט המחוזי בתל אביב נציגי 25 תעשיות ביטחוניות קטנות.  הדיון התקיים בעקבות עתירת התעשיות הביטחוניות נגד המדינה המסרבת לאשר לאנשיהן לטוס לתערוכת הביטחון IDEX באבו דאבי, שתיפתח ביום ראשון. 

 

בדיון הסתבר כי בעוד שוועדת החריגים סירבה לבקשות היציאה מהארץ של התעשיות הקטנות, יצאה השבוע טיסה של חברת NSO עם כ-20 עובדים למפרץ, וביום ראשון יצאו לאמירויות מספר דומה של אנשי התעשייה האווירית. שילה אדלר, המשנה למנכ"ל משרד התחבורה ומי שמשמש כיו"ר ועדת החריגים, השתתף טלפונית בדיון ואמר כי לא הוועדה אישרה את טיסת אנשי NSO למפרץ, וכי לפי הקריטריונים אין אישור לטיסות למטרות עסקיות. ב-NSO ובתעשייה האווירית אומרים כי מדובר בצוותים שלא יגיעו לתערוכה, אלא ממשיכים ללקוחות אחרים, בטיסות שיוצאות מהאמירויות. 

מייסד NSO שלו חוליו מייסד NSO שלו חוליו צילום: יניב בלום

 

העתירה הוגשה לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים פליליים, והשופטת תמר אברהמי החליטה להשאיר את העתירה פתוחה עד יום ראשון, כדי לאפשר לעותרים לספק ראיות נוספות לטענותיהם.

 

"אי הנוכחות שלנו בתערוכה מהווה נזק גדול, אנחנו כבר מקבלים הודעות מלקוחות פוטנציאלים במפרץ שרואים זאת כחוסר אמון בטיפול של האמירויות בקורונה", אמר ל"כלכליסט" אחד הנוכחים בדיון. "אי ההגעה נתפסת כהחלטה שאינה מקצועית, ושיהיה לה מחיר בקשרים הביטחוניים העתידיים עם מדינות המפרץ".

 

על העתירה חתומים, בין השאר, תומר אבנון, מנכ"ל ומייסד קבוצת אבנון, איתן זית, מנכ"ל אימקו תעשיות. העותרים טוענים כי הנוכחות של התעשיות בתערוכת IDEX חשובה לקידום האינטרסים של המדינה ושל התעשיות עצמן. עוד הם טוענים כי ועדת החריגים שסירבה לאשר את נסיעת אנשיהן לא נימקה את הסירוב, ואישרה בקשות אחרות לנסיעות לחו"ל שהוגשו לה.

 

לעתירה שותפים גם טוביה הלוי, מארגן הביתן הישראלי בתערוכת Gulf Food בדובאי, שגם יציאת מציגים מישראל אליה נמנעה.

 

את העותרים מייצגים עורכי הדין טומי מנור, טל גנדלמן וגל צ'צ'יק מנשיץ ברנדס אמיר, בסיועו של עו"ד שרון צפוני, מנהל דסק המפרץ במשרד.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", שלוש התעשיות הביטחוניות הגדולות, התעשייה האווירית, אלביט ורפאל, יציגו בכל זאת בתערוכה באמצעות ציוד שנשלח אליה מבעוד מועד. חלקן, כמו אלביט למשל, יסיטו לתערוכה צוותים שלהם שמוצבים בדרך כלל בארה"ב, או שטסו לפני שבועיים לתערוכה בהודו, בטיסה שכן קיבלה ברגע האחרון את אישור משרד ראש הממשלה, וטרם שבו לארץ. לתעשיות הקטנות אין נציגויות קבועות בחו"ל, ולכן הן לא יוכלו להציג בתערוכה.

 

NSO: לא קיבלנו אישור לצאת לתערוכה, ולא הוצאנו אליה טיסה ישירה

 

למרות שבדיון אמר יו"ר ועדת החריגים אדלר כי לשכת ראש הממשלה העבירה לוועדה רשימת שמות של אנשי NSO שיש לאשר להם לצאת לחו"ל, ב-NSO טוענים כי החברה מישראל לא קיבלה אישור לצאת לתערוכה ולא הוציאה אליה טיסה ישירה. עם זאת, גורמים בתעשיות הביטחוניות טוענים כי חלק מהתעשיות ישתמשו באישורים שקיבלו כדי להמשיך ליעדם באמצעות טיסות קישור.

 

עוד נמסר מ-NSO כי "לחברה מספר עובדים אשר פרוסים בעולם ונמצאים בחו"ל לתקופה ארוכה, עובדים אלו קיבלו את כל האישורים הנדרשים מכלל הגורמים הרלוונטיים. שרבוב שמנו לשיח שמתבסס על שמועות וספקולציות חוטא למציאות".

x