$
דעות

דעה

הנפנוף בדגל השוויון לכליאת הישראלים בארצם הוא הזוי, מקומם ולא חוקתי

ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי-פרייס אמרה הבוקר כי ההצדקה לסגירת נמל התעופה בן גוריון "היא בשל שוויוניות בין האזרחים". חייבים להבהיר בצורה הברורה יותר למשרד הבריאות: אי אפשר לגייס את הקורונה כדי לכלוא בצורה שוויונית את כל הישראלים בארצם. האם משרד הבריאות עומד גם לשטח את הפערים הכלכליים בקרב אזרחי ישראל ולהמליץ גם על שוויון בנטל?

משה גורלי 12:5001.10.20

ניסיתי לברר השבוע למה נתניהו כולא אותנו בארץ. תשובות לא קיבלתי מלבד השערות מהסוג שסגר צריך לכלול גם סגירת שערי היציאה והכניסה לישראל.

 

חלש, לא משכנע, במיוחד כשמנגד ניצבת זכות אדם בסיסית שנקובה במפורש בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו שקובעת את זכותו של כל אדם לצאת מישראל ושל כל אזרח ישראלי להיכנס אליה. זכות שניתן להגביל רק לתכלית ראויה ובדרך מידתית.

 

והנה נתבררה היום התכלית. לא קורונה אלא שוויון. משרד הבריאות נטל על עצמו את המשימה לשטח את הפערים הכלכליים בקרב אזרחי ישראל.

 

ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, אמרה הבוקר (חמישי) בראיון לרשת ב': "אני חושבת שההצדקה לזה היא יותר הצדקה של שוויוניות. קשה להגיד לאנשים במדינת ישראל, שמרגישים שיש עליהם הגבלות ולא יכולים לזוז 1,000 מטר, 100 מטר... אבל מישהו שיש לו כסף יכול לקנות כרטיס טיסה ולנסוע למקום אחר".

ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות שרון אלרעי-פרייס. "הצדקה של שוויוניות" ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות שרון אלרעי-פרייס. "הצדקה של שוויוניות" צילום: אלעד גרשגורן

 

קשה אפילו להחליט מאיפה להתחיל, אז נתחיל בפורמלי - במה שמומלץ לגברת ממשרד הבריאות שלא להעיז להעלות כנימוק בבג"ץ, אם הנושא יעלה שם.

 

אין זה מסמכותה ואין זה מתפקידה להחיל שוויון בין אזרחי ישראל באמצעות הגבלות על זכות אדם בסיסית. בדיוק כמו שאין זה תפקידו של הפרויקטור גמזו לתחזק את הקשר עם יהדות העולם, נימוק שהעלה כשהתיר את ההכנסה השערורייתית של 12 אלף בחורי ישיבה לארץ.

 

ומכאן אפשר להמשיך: היחס המפלה לחרדים לא אמור להילקח במסגרת השוויוניות של משרד הבריאות? אולי שגברת אלרעי-פרייס תמליץ גם על שוויון בנטל – בשירות צבאי, לאומי, בתעסוקה. זה בתחום סמכויותיה ואחריותה בדיוק כמו דאגתה היום לשוויון הכלכלי בין אזרחי ישראל.

 

ואם אנחנו בשוויון, אז אולי נתחיל בביטול חוק הלאום ש"מנחית" את אזרחיה הלא-יהודיים של מדינת ישראל. גם על כך נשמח לשמוע את דעתה של נציגת משרד הבריאות.

 

ולגופו של עניין. מדינה דמוקרטית אמורה לקדש שוויון בהזדמנויות, לקדם באמצעות אפלייה מתקנת מיעוטים וחלשים, להטיל מס הכנסה גבוה יותר על עשירים, אבל אין לה כל סמכות למנוע ממי שיש להם לממש את הונם.

 

בשם אותו היגיון נאסור על מי שביכולתם לקנות מכוניות מפוארות יותר, לצרוך רפואה וחינוך פרטיים ועוד. הקומוניזם עבר מזמן מהעולם, אפילו סין ורוסיה התנערו ממנו.

 

נכון שיש עדיין את צפון קוריאה שכולאת את אזרחיה, אבל חייבים להבהיר בצורה הצלולה והברורה יותר למשרד הבריאות: אי אפשר לגייס את הקורונה כדי להחיל שוויון, כדי לכלוא בצורה שוויונית, את כל הישראלים בארצם.

 

שינוי מהיר של שיטת המשטר

עו"ד צפריר נגבי שותף ב'בוסי נגבי אביאני כהן איל ושות' אומר כי  "כשהבסיס הרעיוני מאחרי האיסור איננו נוגע לשיקול בריאותי משמעותי כלשהו ומטרתו היא לפזר את תחושת חוסר הנחת שעלולה להתעורר אצל 'הציבור' (מונח מעורפל ורחב מדי כשלעצמו) – סותר הנימוק הזה חזיתית שורה ארוכה של עקרונות בשיטת המשפט הישראלית, הוא איננו חוקתי ודינו להתבטל. השאלה 'אבל מה יגידו השכנים?', היא שאלה שסבתא שואלת את נכדה, אך היא לא השאלה שראוי כי מחוקק במדינה דמוקרטית ישאל את עצמו, שעה שהוא מחליט להפקיע מן האזרחים את זכותם לחופש תנועה בארצם או מחוצה לה. זהו מדרון חלקלק ומסוכן מאוד. אסור להידרדר אליו".

 

"במדינה חופשית, זכותו של כל אדם לנוע כרצונו, לאן שנפשו תוביל. במדינה חופשית, זכותו של כל אדם לבזבז את הונו, לפי ראות עיניו, ובלבד ששילם את מסיו כנדרש. במדינה חופשית, הריבון לא מורה לאדם הפרטי, על מה לבזבז את כספו או על מה לא לבזבז את כספו, כי 'בזבוז הכסף' יוצר תחושה (מדומה) של אי שיוויון אצל אחרים. זוהי זילות ושימוש מגונה במונח 'עיקרון השיוויון'".

 

"דבריה של של ד"ר שרון אלרעי-פרייס, עשוי לבשר על שינוי שיטת המשטר לשיטת משטר ששואבת את רעיונותיה מן השיטה המרקסיסטית-קומוניסטית, הדורשת להפקיע מן האדם את קניינו הפרטי ואת זכויותיו ולשעבדם לטובת הכלל. כך, בהרף עין, ללא פרסום ובהיחבא, בתוך בליל של תקנות שנחקקו במהירות, שונתה לכאורה שיטת המשטר הישראלית".

x