$
בארץ

משרד רה"מ מקדם החלטה להעדפת רכש כחול לבן למרות התנגדות מוקדמת של האוצר

ההצעה, שאמורה לחול על כלל גופי המגזר הציבורי, קובעת כי ספק שיציע סחורה מתוצרת הארץ יוכל להשוות את מחיר הצעתו לזו שדורגה במקום הראשון במכרז אם הזוכה מחו"ל

עמרי מילמן 23:5402.09.20

למרות התנגדות מוקדמת של האוצר, משרד ראש הממשלה הפיץ טיוטת הצעת מחליטים הקובעת העדפת רכש כחול לבן - זאת על רקע לחצים שהפעילה נשיאות המגזר העסקי. ההצעה קובעת כי ספק שיציע סחורה מתוצרת הארץ יוכל להשוות את מחיר הצעתו למחיר ההצעה שדורגה במקום הראשון במכרז, אם הזוכה מחו"ל. זאת, במקום מנגנון העדפת תוצרת הארץ הקבוע כיום המאפשר בחירת ספק מקומי אם הוא יקר בעד 15% מהספק בחו"ל. 

 

בטיוטת ההצעה נכתב כי הממשלה "תנחה את כלל גופי המגזר הציבורי לפעול בכל הכלים העומדים לרשותם על מנת לעודד את הכלכלה המקומית, בין היתר על ידי העדפת תוצרת הארץ ברכש הציבורי. זאת, מתוך הכרה בחשיבות קיומה של תעשייה מקומית משמעותית ומתפקד, לטובת צמיחת המשק ויצירת ושימור מקומות תעסוקה, בייחוד בתקופה זו".  

 

לפי ההצעה תחול "חובת העדפת תוצרת הארץ במכרזי רכש טובין או במכרזים הכוללים רכש טובין של כלל הגופים הנמנים על מערכת הבריאות". כדי לבצע זאת יידרש תיקון תקנות חובת המכרזים כך שהן יחולו במלואן גם על קופות החולים, בתי החולים אשר בבעלות קופות החולים, בתי החולים אשר בבעלות פרטית אך בתקצוב ציבורי, וכן על הגופים אשר מבצעים רכש עבור מערכת הבריאות הציבורית, בין אם הם ציבוריים ובין אם הם פרטיים". התיקון, לפי משרד ראש הממשלה, יהיה למשך שנתיים בלבד.

 

על פי ההצעה, חובת העדפת תוצרת הארץ במכרזים תחול גם על הרשויות המקומיות ותאגידיים העירוניים. 

 

 

דובי אמיתי, יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי, יו"ר נשיאות המגזר העסקי צילום: יאיר שגיא

 

במסמך מנומק של האוצר שנכתב לפני כעשרה ימים כמענה לדרישת נשיאות המגזר העסקי צוין כי "בהחלה של מנגנון העדפת תוצרת הארץ, אשר הינה חסם סחר, הנזק עולה על התועלת והמטרות של עידוד תעסוקה וצמיחה לא רק שאינן מושגות, אלא אף מביאות לתוצאות הפוכות מן הרצוי – ייקור הרכש הציבורי, פגיעה בתעסוקה, בפריון ויצירת חיכוך בירוקרטי רב בין המגזר הפרטי והמדינה. כך, במידה ומניחים הנחה שמרנית כי העדפה אפקטיבית תביא לייקור של 7.5% ב-25% מהיקף הרכש המושפע בלבד, אזי מדובר בעלות נוספת המוערכת כ-1.3 מיליארד שקל בשנה".

 

עוד ציינו כי "מסקירה נרחבת של ההסדרים להגנה על תוצרת מקומית, עולה כי העדפת תוצרת מקומית ברכש ממשלתי קיימת באופן מוגבל למדי במדינות המפותחות, והמגמה העולמית הינה דווקא צמצום העדפות אלו. "

 

נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר: "אנחנו מבססים היום את העצמאות היצרנית של  ישראל ומיישרים קו עם המדינות המפותחות בעולם שהחליטו שתקציבי הממשלה ישמשו ליצירת מקומות עבודה במשק המקומי ולא במדינות זרות".

 

 

x