$
בארץ

תעשיית הנשק העולמית: ארה"ב בראש, הסיניות מתחזקות, והישראליות?

דירוג התעשיות הביטחוניות 2020: לוקהיד מרטין ובואינג מובילות בדירוג העולמי של בייקר טילי. הישראליות מתחזקות, בעיקר אלביט לאחר המיזוג עם תעש

אודי עציון 08:3801.09.20

החברות האמריקאית ממשיכות לשמור על ההגמוניה בתעשיית הביטחונית העולמית: דירוג 100 החברות הביטחוניות הגדולות בעולם של חברת הייעוץ בייקר טילי, על בסיס נתוני דיפנס ניוז, מגלה כי לוקהיד מרטין, יצרנית ה-F35 שומרת על מעמדה כחברה הביטחונית הגדולה בעולם, עם מכירות של 56.6 מיליארד דולר ב-2019, עלייה של 12%.

 

 

בואינג, המייצרת את האף-18 ומטוס התדלוק KC-46 מדורגת שנייה, עם מכירות של 34.3 מיליארד דולר בשוק הביטחוני בשנה החולפת, עלייה של אחוז בודד. ג'נרל דיינמיקס, המייצרת את טנקי האברהמס, ספינות וצוללות, מדורגת שלישית, עם מכירות של 29.5 מיליארד דולר, עלייה של 7%. בסך הכל, שבע מבין עשר התעשיות הביטחוניות הגדולות הן אמריקאיות.

מטוסי החמקן F35 של חברת לוקהיד מרטין מטוסי החמקן F35 של חברת לוקהיד מרטין צילום: (Defensie (CC0

 

הניתוח שבוצע בידי צוות הייעוץ של פירמת בייקר טילי, בראשות יקי ברנס, מגלה כי AVIC הסינית, המייצרת בין השאר את מטוס הקרב החמקן J-20 ואת מטוס הקרב J-10, שלפי פרסומים זרים מבוסס על הלביא הישראלי, מדורגת במקום השישי, ירידה של מקום אחד, עם מכירות של 27.45 מיליארד דולר, עלייה של אחוז אחד. במקום השמיני מדורגת חברה סינית נוספת, צ'יינה נורת' אינדסטריז, המתמחה באמצעי לחימה לצבא היבשה, עם מכירות של 14.7 מיליארד דולר, ללא שינוי מ-2018.

 

המיזוג של האריס ו-L3 האמריקאיות הציב אותן במקום התשיעי עם מכירות של 13.92 מיליארד דולר, עלייה של 13%, ובסך הכל שבע מבין עשר התעשיות הביטחוניות הגדולות בעולם הן אמריקאיות.

  

סטאר ליינר מל"ט של אלביט סטאר ליינר מל"ט של אלביט

 

"לדירוג השנה משמעות כפולה: לא רק שמיקום גבוה ברשימה וצמיחה במכירות מעידות על עוצמתן של החברות בשנה חולפת, אלא גם ואולי בעיקר על עוצמתן וחוסנן עם התמורות הצפויות להתרחש בשוק לאור מגיפת הקורונה, ההאטה הכלכלית והירידה הצפויה בתקציבי הביטחון וההתעצמות", אמר ברנס, ראש חטיבת הייעוץ האסטרטגי בבייקר טילי, לכלכליסט.

 

"לעומת התחזקות החברות הסיניות שתופסות כבר שני מקומות בעשירייה הראשונה, בולטת מגמת ההיחלשות של החברות האירופיות, שמתוכן נותרה רק BAE הבריטית בעשירייה הראשונה, במקום השביעי. ת'אלס הצרפתית ולאונרדו האיטלקית נפלטו לעשירייה השנייה, כמו אלמז-אנטי הרוסית".

 

עוד בלטו השנה השפעות המיזוגים בתעשייה: L3 והאריס האמריקאית התמזגו והפכו לחברה התשיעית בגודלה בתחום. "בנובמבר 2019 התמזגו שתי מספנות סיניות גדולות, שעשויות להיכנס יחד לעשירייה הראשונה בשנה הבאה".

 

יקי ברנס, בייקר טילי יקי ברנס, בייקר טילי צילום: בייקר טילי

 

והישראליות? כולן התקדמו השנה במיקומים, אלביט, עם מכירות של 4 מיליארד דולר (22%+), קפצה ממקום 35 בדירוג בשנה שעברה ל-31 בעקבות השלמת המיזוג עם תעש. התעשייה האווירית התקדמה ממקום 44 ל-41, עם 3 מיליארד דולר (14%+) מכירות לתחום הביטחוני, כ-75% מהפעילות שלה. רפאל התקדמה מ-46 ל-44, עם מכירות של 2.75 מיליארד דולר (6%+).

 

"גם הקפיצה של אלביט היא תוצאה של מיזוג, שיסייע לה להתמודד בתחרות העולמית הגוברת, ועם השפעות הקורונה על תקציבי הביטחון", מוסיף ברנס. "ההשפעות אינן מיידיות, אבל מיזוגים נוספים בתעשיות בארץ יוכלו ליצור חברות חזקות יותר. בדרך כלל תקציבי היבשה הם הראשונים שנפגעים, בעוד שהתעשיות הביטחוניות הישראליות חזקות בתחומים אחרים כמו הגנה אווירית, מל"טים, וסייבר".  

x