$
בארץ

פרסום ראשון

פרטים חדשים על תוכנית הסיוע: ההיקף יגדל ל-90 מיליארד שקל, רף הזכאות למענקים יירד

ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כץ צפויים להציג הערב את תוכנית הסיוע החדשה למשק בעקבות פגיעת הקורונה; אמורה לגדול מסכום מיועד של 75 מיליארד שקל; הזכאות למענקים חדשים תתאפשר בפגיעה של 40% לפחות מהמחזור העסקי; בנוסף תכלול התוכנית דמי אבטלה משופרים, מענקים לעצמאים ובעלי שליטה וביטול הקנס על משיכת כסף מקרן ההשתלמות

עמרי מילמן 19:2709.07.20

פרטים חדשים לגבי תוכנית הסיוע הכלכלית למשק בעקבות מגפת הקורונה: רף הזכאות למענקים חדשים יירד מרמה של 50% פגיעה במחזור העסקי ל-40%, כך הוחלט היום (ה') בדיונים בין משרד האוצר, משרד ראש הממשלה וגורמים במגזר העסקי. הורדת רף הזכאות וצעדים נוספים הגדילו את היקף חבילת הסיוע לכ-90 מיליארד שקל, מתוכם כ-60 מיליארד שקל תקציביים והיתר כאשראי מגופים פיננסיים. זאת בעוד שאתמול עוד נראה היה כי היקף החבילה הכולל יעמוד על 75 מיליארד שקל בסך הכל (50 מיליארד מתוכם תקציביים). עד כה הקציבה הממשלה 100 מיליארד שקל בצעדי סיוע למשק, מתוכן בפועל בוצעו 42 מיליארד שקל נכון לסוף יוני.

 

 

 

 

שר האוצר ישראל כץ וראש הממשלה בנימין נתניהו צפויים לפרסם עוד הערב ב-20:00 את פרטי התוכנית המלאים. יש לציין כי ההודעה על ההצהרה נמסרה פחות משעה לפני תחילתה המיועדת.

 

אתמול פורסם כי חבילת הסיוע תכלול דמי אבטלה משופרים לעובדים שהוצאו לחל"ת החל מינואר 2020 ועד ליוני 2021, כאשר הדרישה לחמישה ימי המתנה בין תקופות האבטלה תבוטל, תקופת האכשרה תקוצר מ-12 חודשים ל-6 חודשים והתקופה המינימלית לזכאות תקוצר לשבועיים במקום 30 יום. עוד סוכם כי יבוטל קיזוז קצבאות הביטוח הלאומי למשך כל התקופה וכי יינתנו מענקי ההסתגלות בגובה 4,000 שקל לבני 67 ומעלה עד דצמבר 2020

 

לשכת התעסוקה. עוד סיוע למובטלים? לשכת התעסוקה. עוד סיוע למובטלים? צילום: אורי דוידוביץ'

 

עצמאים ושכירים בעלי שליטה יקבלו מענקים אחת לחודשיים עד ליוני 2021 כאשר מספר המענקים תלוי במחזור החודשי. ההערכות הן כי עסק בעל מחזור שנתי של עד 300 אלף שקל יעמוד מענק סיוע לעסק בגובה של 3,000-6,000 שקל לחודשיים ועבור עסקים בעלי מחזור שנתי של בין 300 אלף שקל ל 100 מיליון שקל - יינתן ענק החזר הוצאות קבועות עד 500 אלף שקל לחודשיים. בנוסף יינתן מענק נוסף, סוציאלי, בגובה 70% של מההכנסה החייבת ועד ל-15 אלף שקל למענק לבעלי הכנסה שנתית חייבת של עד 640 אלף שקל.

 

אחת המחלוקות הגדולות שנידונו היום עד לשעות הערב היא שאלת הדו"חות הכספיים: האם לאפשר לעסקים להתבסס על דו"חות 2019 כדי לחשב את היקף הפגיעה או לאפשר זאת רק לעסקים שנפתחו בשנת 2018 במידה שהפסידו כפי שניתן במענקים עד כה.

 

במסגרת ההלוואות תגדל קרן ההלוואות בערבות מדינה לעסקים קטנים שעומדת היום על 22 מיליארד שקל בעוד 23 מיליארד שקל וככל הנראה ייכנסו שחקנים נוספים שיוכלו לחלק הלוואות. ובמקום פטור מארנונה כפי שניתן בחבילת הסיוע הראשונה יינתן מענק ארנונה - רק לעסקים שנפגעו עבור עסקים עם מחזור של עד 100 מיליון שקל.

 

בנוסף מסתמן כי יבוטל הקנס על משיכת כספים מקרן השתלמות. מדובר במשיכה בפטור ממס לקרנות השתלמות לא נזילות (שמתאפשרת רק לאחר 6 שנים) עד ל-10,500 שקל בחודש (השכר הממוצע במשק). הדבר יוסדר כהוראת שעה למשך חצי שנה.

 

יועץ מהס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס בישראל מסר בתגובה כי "הפעם שר האוצר וראש הממשלה הביאו תוכנית רחבה, מקיפה, ארוכת טווח, עם התחייבות בזמן לקבלת הכסף. והכי חשוב: מייצרת ודאות למגזר העסקי, ואני מקווה שהדבר יקטין את משבר האמון החריף בינו לבין הממשלה. אבל לצערי הרב מאוד, הפעימה לעצמאים שוב תתבסס על דו"חות 2018, אלא אם העצמאי הפסיד בשנה זו. אולם אם העצמאי הרוויח מעט בשנת 2018 - לא תהיה לו אפשרות בחירה לקבל את המענק לפי שנת 2019, מה שיפגע בעשרות אלפי משפחות בישראל ודווקא של החלשים ביותר ולאורך כל תקופת מתווה הפיצוי, חודשים ארוכים קדימה לאחר שכבר דוח"ות 2019 הוגשו בהם. אני לא מאמין שהדבר יעמוד במבחן בג"ץ שהרי זאת אפליה בלתי סבירה לשכירים שקיבלו כאן בצדק רב דמי אבטלה לפי הכנסתם בשנת 2019 ובמשך חודשים רבים, מעבר למגיע להם כחוק".

x