$
בארץ

אפיזודה קיצית חולפת: שיפור במצב העסקים בחודש יוני

לפי הלמ"ס, החזרה לשגרה הביאה לשיפור יחסי במצב העסקים בהשוואה לחודשים מאי ואפריל, שהיה הגרוע ביותר מאז החל הסקר הרלוונטי ב-2011; המצב עדיין קשה בתעשייה המסורתית, שבה מספר המנהלים שמדווחים על מצב כלכלי רע עדיין גבוה

בילי פרנקל 13:0005.07.20
חזרת המשק לשגרת פעילת מסוימת נוכח משבר הקורונה נותנת את אותותיה: מסקר מגמות בעסקים שמפרסמת היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) עולה כי ברוב הענפים נרשם שיפור במצב הכלכלי של החברות לעומת החודשים מאי ואפריל, שהיה החודש הגרוע ביותר מאז שהחלו לערוך את הסקר בשנת 2011. עם זאת, יש לקחת בחשבון כי הנתונים אינם כוללים עדין את השפעות התחלואה, ששבו לטפס לאחרונה, ההגבלות החדשות שהוטלו על התכנסות והחששות מפני קריסה אפשרית של מערכת הבריאות.

 

 

 

הסקר מנתח את המגמות כפי שמדווחים עליהם מנהלים בשורה של ענפים, באמצעות מאזן שהוא ההפרש המשוקלל בין אחוז מנהלי החברות אשר העריכו את מצב החברה באופן חיובי לבין אחוז מנהלי החברות אשר העריכו אותו באופן שלילי. המאזן תחום בטווח שבין מינוס 100 לבין פלוס 100. ככל שערך המאזן קרוב יותר לגבול העליון, הוא מעיד על הערכה חיובית יותר בקרב המנהלים, וככל שערך המאזן קרוב יותר לגבול התחתון, הוא מעיד על הערכה שלילית יותר. כאשר המאזן קרוב ל-0, מדובר בהיעדר ציפיות לשינוי במצב הקיים.

 

 

קניון עופר ברחובות אחרי סגר הקורונה קניון עופר ברחובות אחרי סגר הקורונה צילום: רועי עידן

 

מהנתונים עולה, כי האומדן שבוחן את המגמות בעסקים - מאזן הנטו – המשיך לטפס בחודש יוני ועמד על 7.6, לעומת 3.6 במאי. כלומר, יותר מנהלים דיווחו שמצבם הכלכלי טוב או טוב מאוד מאשר מנהלים שדיווחו על מצב כלכלי רע או רע מאוד. עם זאת, נמצאו הבדלים משמעותיים בין הענפים השונים. רוב הענפים רשמו מאזן חיובי, למעט התעשייה המסורתית, הנמצאת עדיין במאזן שלילי של 5.9, אם כי יש שיפור מהחודש הקודם שבו מאזן זה עמד על 11.3.

 

בבחינת חודש מאי, בו רק החלה החזרה לשגרה, נמצא כי מאזן היקף התעסוקה השתפר בכלל התעשייה, אך הוא עדיין שלילי (שיעור שלילי של 9.2 לעומת שיעור שלילי של 23 בחודש אפריל). בתוך כך נרשם שיפור ניכר בתעשייה המעורבת-מסורתית (שיעור שלילי של 3.5 במאי, לעומת שיעור שלילי של 28.7 באפריל).

 

בחינת ציפיות המנהלים לחודש יולי, נמצא כי המנהלים לא בטוחים לגבי המצב העתידי בהשוואה לחודש מאי, ככל הנראה סביב חוסר הוודאות והגידול במספר הנדבקים. נרשמה ירידה בציפיות להיקף הייצור ממאזן של 5.6 במאי למאזן של 1.3 ביוני.

x