$
בארץ

הביטוח הלאומי: ב-44 אלף משפחות שני בני הזוג מובטלים - 15% מתביעות האבטלה

הוועדה המיוחדת לרווחה ועבודה של הכנסת דנה בנושא. עפ"י הביטוח הלאומי, מחצית ממגישי הבקשות לדמי אבטלה הם בני פחות מ-35. המנכ"ל שפיגלר: "המצב שבו מקזזים דמי אבטלה ממזונות בלתי נסבל"; בשבועיים האחרונים הוגשו בקשות לפיטורי 4,000 נשים בהריון, בחופשת לידה ובטיפולי פוריות

שחר אילן 15:0230.03.20

כ-44 אלף משפחות שבהן שני בני הזוג, תבעו אבטלה בתקופת משבר הקורונה. משפחות אלה מהוות 15% מכלל תביעות האבטלה שהתקבלו בביטוח הלאומי. כך עולה ממצגת שהעביר הבוקר (ב') מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר לוועדה המיוחדת לעבודה ורווחה של הכנסת בראשות ח"כ עאידה תומא סלימן (הרשימה המשותפת).

 

 

 

מתחילת מרץ: 786,991 נרשמים חדשים - 90% מהם בחל"ת. שיעור האבטלה עומד היום על 22.7%.

 

 

עמדת ביטוח לאומי ברמת גן בימי הקורונה עמדת ביטוח לאומי ברמת גן בימי הקורונה צילום: יריב כץ

 

הנתונים מתייחסים ל-540 אלף מבקשות שהנתונים לגביהן נאספו עד עכשיו. 49% מתובעי דמי האבטלה הם צעירים בני פחות מ-35. ל-300 אלף ממגישי הבקשות, כלומר 55%, אין ילדים, מה שמעיד גם הוא שרוב הפונים הם צעירים. הביטוח הלאומי מעריך שעלות תוספת דמי האבטלה למרץ ואפריל תעמוד על 7 מיליארד שקל.

 

ח"כ עאידה תומא סלימאן, ראש הוועדה ח"כ עאידה תומא סלימאן, ראש הוועדה צילום: אוראל כהן

 

הביטוח הלאומי מפרט במצגת שורה של הצעות שלו להרחבת הזכאויות לדמי אבטלה: מתן אבטלה לעצמאים; הרחבת דמי האבטלה לפרילנסרים גם לעובדי במה, תאורה, סאונד, צלמים, עיתונאים; וכן העלאת סכום קצבת הבטחת הכנסה, כ-1,760 שקל ליחיד נכון להיום.

 

שפיגלר ביקר במיוחד את המצב שבו מקזזים דמי אבטלה מקצבת המזונות שמקבלות נשים מהביטוח הלאומי. מדובר בנשים שהכנסתן נמוכה ובני הזוג שלהן לשעבר אינם משלמים מזונות. לדברי שפיגלר "זה מצב בלתי נסבל מבחינת הביטוח הלאומי. זה עוול משווע, לא ראוי, לא נכון לא מוצדק שצריך לתקן אותו".

 

הוא ציין בדיון שישראל משקיעה בבריאות ורווחה חמישית ממדינות ה-OECD. לדבריו יש לא מעט מגבלות על הזכויות בביטוח הלאומי "שלדעתנו מחייבות שינוי כי הן מעוותות ופוגעות בסקטורים וראוי לפתור אותן".

 

ח"כ תומא סלימן אמרה שתנאי הביטוח לאומי מפלים צעירים ערבים מובטלים בני פחות מ-20 שאינם יכולים לקבל דמי אבטלה. שפיגלר אמר ששינוי הדבר מחייב חקיקה.

 

שפיגלר: "אם תופסק התחבורה הציבורית, אין פיתרון למטפלות הבית"

 

מנכ"ל הביטוח הלאומי אמר שאם תופסק התחבורה הציבורית "אין פתרון להגעת המטפלות ל-100 אלף זכאי סיעוד". עוד אמר שהביטוח הלאומי מכין למטפלות ערכת הגנה שכוללת מסכות, אלכוג'ל ומדחום.

 

חברת הכנסת טלי פלוסקוב (הליכוד) מהליכוד אמרה שמטפלות נאלצות לתפור לעצמן מסכות ודרשה לו"ז לפתרון הבעיה. שפיגלר ענה שהוא בקשר עם ראש המוסד שהבטיח שהציוד יגיע תוך ימים ספורים.

 

 

מאיר שפיגלר, מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי מאיר שפיגלר, מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי צילום: עומר מסינגר

 

שפיגלר אמר שכבר מרגישים עלייה במקרי פשיטות רגל. במצבים האלה הביטוח הלאומי צריך להיכנס לנעלי פושט הרגל ולספק את זכויות המפוטרים, שכר שלא שולם וכן פיצויי פיטורים. כן אמר שיש לתת את הדעת לבעיות הייחודיות של עובדים זרים ומבקשי מקלט שאינם זכאים לדמי אבטלה. לדבריו, "המדינה הסכימה שהעובדים הזרים יבואו לפה וגם מבקשי המקלט הם בני אדם. צריך לתת את הדעת לצרכים שלהם". בדיון הזהירו נציגי העמותות המטפלות במבקשי המקלט מאסון המוניטרי, הגדלת מספר דרי הרחוב ופניה של נשים לזנות.

 

מנכ"ל הביטוח הלאומי אמר שהביטוח הלאומי מקפיא טיפול בחובות עד סוף המשבר. ח"כ תומא סלימן דרשה להכריז על הקפאה כללית של התשלומים לביטוח הלאומי כמו לגבי תשלומי העצמאים. "לא ייתכן שהמדינה נותנת סיוע אבל גם לוקחת". כן דרשה שתקופת משבר הקורונה לא תחשב כחלק מהזכאות לדמי אבטלה כיוון שאנשים לא יכולים לחפש עבודה.

 

שפיגלר הפתיע כששיבח את "שיתוף הפעולה המאוד פורה עם אגף התקציבים" והגדיר את אנשיו כ"קשובים". בימים רגילים ספק אם יש שני גופים עוינים יותר מהביטוח הלאומי ואגף התקציבים בגלל המאבק סביבי דרישת הביטוח הלאומי להפסיק להעביר את היתרות שלו לאוצר.

 

בישיבת ועדת הכספים של הכנסת שנערכה לאחר מכן קרא ח"כ מיכאל ביטון (כחול לבן) לאפשר למעסיקים להחזיר עובדים ולהעביר למעסיקים את דמי האבטלה, כדי שישלמו אותם כשכר. שפיגלר אמר ש"נהיה מאושרים להשיק תוכנית של חלף דמי אבטלה ממחר, אך זה טעון שינוי חקיקה".

 

יו"ר ארגון חברות ההסעה, נסים סרוסי, אמר שהנהגים לא הוצאו לחל"ת והם עובדים היום רק שעתיים ביום להסעות למפעלים חיוניים. "אנחנו צריכים פתרון מיידי". הוא ביקש השתתפות בתשלום שכר הנהגים. רעיון אחר שעלה בוועדה הוא חל"ת חלקי ושפיגלר אמר ש"אנחנו בעד".

 

בקשות לפיטורי 4,000 נשים בהריון, בחופשת לידה ובטיפולי פוריות

 

מספר הפניות לפיטורי נשים בהריון, חופשת לידה וטיפולי פוריות עלה בשבועיים האחרונים ב-16,600%. כך עולה מדיווח שמסר ראש זרוע העבודה במשרד העבודה והרווחה, מרדכי אלישע, בוועדה המיוחדת לרווחה ועבודה של הכנסת. לדברי אלישע בשבועיים האחרונות הגיעו 4,000 פניות לעומת 1,200 בשנה שלמה. משמעות הנתונים היא שהממוצע לשבועיים הוא 24 פניות בלבד. בתקופה הזו נרשמה עלייה של כ-6,500% במספר המובטלים החדשים.

 

 

 צילום: שאטרסטוק

 

 

יו"ר הוועדה, ח"כ תומא סלימאן מתחה ביקורת קשה על ההחלטה להוציא לחל"ת עובדים סוציאליים רבים בעת הזאת. "אלה העובדים החיוניים ביותר במשק, ואלה שבכל זאת נשארו לעבוד, קורסים תחת הנטל", אמרה.

 

ח"כ מירב כהן (כחול לבן) הוסיפה: "דווקא בשעה הזאת כשיש שיא של פניות ומצוקות, נוטים להוציא אותם לחופשה. זאת בדיחה גרועה. יש רשויות מקומיות כמו חבל מודיעין, נתיבות ושוהם ש -70% הוצאו לחל"ת. זה כמו לצאת למלחמה ולוותר על כל חיל הרגלים".

 

יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, ענבל חרמוני, טענה כי כל רשות מקומית מחליטה בעצמה לגבי שיעור העובדים הסוציאליים שיפעלו בתחומה, וזאת בניגוד להוראת משרד הפנים להחריג עובדים סוציאליים מרשימות העובדים המוצאים לחופשה.

 

 

x