$
בארץ

ללא סגר, מכונות ההנשמה עלולות לא לעמוד בקצב

מספר מכונות ההנשמה בישראל ביחס למספר המבוגרים הוא מהגבוהים במערב. למרות זאת, במשרד הבריאות חוששים מתרחיש קיצון של זינוק בקצב ההדבקה, שבו הן לא יספיקו לכל המטופלים

אדריאן פילוט 07:0429.03.20

נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם

 

סוגיית מכונות ההנשמה הפכו בימים האחרונים לסימן השאלה הגדול סביב היכולת של מדינת ישראל להתמודד עם איום נגיף הקורונה והזינוק במספר החולים. שאלת המפתח היא האם יש בישראל מספיק מכונות לתרחיש קיצון. נתונים עדכניים שפרסם בסוף השבוע המגזין "אקונומיסט" וצופים פני עתיד מחדדים את השאלה: במקום לבחון את מספר מכונות ההנשמה לנפש יש לבחון את מספר המכונות ביחס למספר האנשים המבוגרים באוכלוסייה, שמהווים את קבוצת הסיכון המרכזית לנגיף.

 

 

 

בבדיקה זו ישראל דווקא מובילה לטובה, בשל משקלם הנמוך של בני 65 ומעלה באוכלוסייה (10% בלבד בארץ לעומת יותר מ־20% באירופה המזדקנת). כך, בישראל יש 314 מכונות ההנשמה ל־100 אלף בני 65 ומעלה - גבוה בהרבה מהנתון המקביל במדינות המובילות במערב, כארה"ב וגרמניה, שם עומד הנתון האופטימי ביותר על בין 120 ל־140 מכונות.

 

חשש למחסור באנשי צוות שיתפעלו את המכונות

המודל המתמטי שחיברו החוקרים הופרט ויערי במכון גרטנר מבהיר את החשיבות של בחינת מספר מכונות ההנשמה דווקא ביחס לקבוצה זו: התמותה מנגיף הקורונה ניכרת בעיקר בקרב בני 60 ומעלה, שהיוו 87% מהמתים. לפי המודל, אם קצב ההדבקה יעמוד על 1.2 (כל חולה מדביק 1.2 איש נוספים), אזי בישראל יהיה צורך בהנשמה בו־זמנית של 1,300 איש לכל היותר - נתון שהמערכת הקיימת מסוגלת לעמוד בו.

 

הבעיה עלולה להיווצר אם קצב ההדבקה יטפס ל־1.35, ואז יהיה צורך להנשים בו זמנית 3,500 איש. חשש זה הוא הסיבה העיקרית שמשרד הבריאות מבקש לקדם סגר מלא, שיאפשר להוריד את קצב ההדבקה ל־1 בלבד וכך להוריד גם את המספר המקסימלי של מספר האנשים הנדרשים להנשמה בו־זמנית.

 

אלא שמספר מכונות ההנשמה אינו הבעיה היחידה, שכן לביצוע הנשמות נדרש צוות רפואי של 5–3 איש. מכאן שמספר אנשי הצוות הרפואי - רופאים ואחיות - קריטי לא פחות, וכאן ישראל מפגרת אחר יתר המדינות המפותחות. לפי דו"ח הבריאות האחרון של ה־OECD, מספר הרופאים לאלף איש בישראל ירד מאז שנת 2000 עד שב־2019 עמד על 3.14 בלבד, לעומת ממוצע של 3.5 בכל מדינות הארגון. אלא שגם ממוצע ארצי זה מטעה, שכן אי־השוויון בין מרכז לפריפריה בישראל ניכר היטב בשירותי הבריאות: במחוזות הצפון והדרום יש 2.1 רופאים בלבד לאלף איש לעומת 5.3 רופאים בתל אביב.

 

התמונה לגבי מספר האחיות חמורה עוד יותר: לפי דו"ח ה־OECD מספר האחריות בישראל עמד אשתקד על 5.1 לאלף איש לעומת ממוצע של 8.8 בכלל מדינות הארגון. גם כאן יש פערים מדאיגים בין מרכז לפריפריה: במחוז הדרום נרשמו 3.3 אחיות לאלף איש לעומת 6.7 בחיפה ו־6.2 בתל אביב. למספר אלו יש להוסיף יותר מ־3,700 אנשי הצוות הרפואי המנוטרלים לאחר שחלו בקורונה או הוכנסו לבידוד בשל סכנת חשיפה לנגיף.

 

המדינה נערכת להצטיידות במכונות הנשמה נוספות

"כמויות מכונות הנשמה שאנו צריכים הן עצומות. יש בידינו 1,100 מכונות ואנו צריכים כפול מזה", אמר בשבוע שעבר מנכ"ל שירותי בריאות כללית פרופ' אהוד דויסון בראיון ל"כלכליסט". "צוואר הבקבוק שהקורונה מציב בפנינו הוא כמה חולים יכולה המערכת להנשים בו־זמנית וזה מותנה בשני משתנים: מספר מכונות הנשמה וצוותים רפואיים שלא נדבקים ולא נופלים על הרגליים מרוב עומס".

 

בשבוע החולף נזרקו לחלל האוויר שורה של מספרים שונים שניסו להשיב על השאלה כמה מכונות הנשמה זמינות בפועל יש בישראל. "יש בישראל מלאי מספק של מכונות הנשמה ואנו בהליכי הצטיידות במכונות נוספות", לדברי המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו. "בבתי החולים הכלליים יש כ־3,100 מכונות הנשמה, באגף לשעת חירום יש עוד כ־450 מכונות ואנחנו בהליכי הצטיידות באלף נוספות". לפי גרוטו, מדובר ב־3,550 מכונות, ולדבריו "רק כ־15% מהחולים (בנגיף הקורונה - א"פ) יגיעו לבתי החולים לטיפול רציני שיצריך הנשמה. אנו ערוכים".

 

 

מכונת הנשמה של חברת אינווטק מכונת הנשמה של חברת אינווטק צילום: אתר החברה אינווטק

 

לדברי יו"ר איגוד הרופאים הפנימאים פרופ' אבישי אליס, למחלקות הפנימיות יש יכולת לטפל ב־500 חולים מונשמים. לכן לדבריו אין להשוות את ישראל למדינות כאיטליה או ספרד. "כבר שנים שאנחנו במחלקות הפנימיות משמשים כעורף ההנשמתי של מערכת הבריאות", הוא אומר.

"בפועל, מדי חורף המחלקות הפנימיות מנשימות יותר חולים מיחידות הטיפול הנמרץ". לדברי פרופ' גרוטו, מאחר שסוף הקיץ מתקרב המחלקות הפנימיות נמצאות בתפוסה של כשני שליש בלבד, ונראה כי במערכת הבריאות לוטשים עיניים לכיוון מכונות ההנשמה המצויות במחלקות אלו.

 

בשיחות סגורות הודה מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב כי הנתון שמטריד אותו הוא מספר "החולים הקשים", אלו שכמעט בוודאות יזדקקו להנשמה. בדיון מאוחד בוועדת הקורונה בכנסת אמר בר סימן טוב כי "יש לנו במלאי מעל ל־1,500 מכונות הנשמה שמישות וזמינות. יהיו 900–800 מכונות נוספות מצה"ל (המספר קרוב יותר לאלף - א"פ) שאני מקווה שיהיו זמינות. לצד זה אנחנו עובדים על אלפי הזמנות, אנחנו לא יודעים להגיד תוך כמה זמן יגיע. הדבר השני זה ייצור מקומי בארץ. אני מקווה שזה ייתן לנו עוד כמה מאות".

 

ואכן, בשבוע שעבר נחשף באתר "כלכליסט" כי משרד הבריאות חתם הסכמים עם שתי החברות הישראליות אינוביטק ופלייט מדיקל כדי שיסבו את מפעליהן לייצור מכונות הנשמה. פלייט מדיקל מתמחה בפיתוח וייצור מנשמים ניידים בעוד אינוביטק מפתחת ומייצרת מכשירים לא פולשניים מצילי חיים. "אנחנו נערכים לתרחיש ריצוני וקשה מאוד, הלוואי ולא נזקק (למכונות - א"פ)", מסר בכיר במשרד הבריאות על ההסכמים.

 

עד הקורונה מכונות ההנשמה לא הטרידו אף אחד

חוסר הבהירות סביב מספר מכונות ההנשמה הזמינות בישראל נובע במידה רבה מחוסר החשיבות שיוחס לסוגיה לפני משבר הקורונה. למעשה, רק בשבוע האחרון החלה השאלה לצוף בכלי התקשורת, מכוני המחקר, האוניברסיטאות והארגונים הבינלאומיים.

 

כך, גם ארגון ה־OECD, שאוסף בשגרה נתונים על "זמינות לציוד רפואי" לא אספו מידע על מכונות הנשמה, והתמקדו במידע כמותי של מכשירים דוגמת מכשירי MRI, אולסטרה סאונד, טומוגרפיה ממוחשבת או בדיקת PET. למעשה, עד לפרוץ המשבר מכונות ההנשמה פשוט לא זכו לביקוש גבוה כל כך. לדברי בר סימן טוב "יש למערכת הבריאות הישראלית יכולת הנשמתית גבוהה. אבל גם שובר הגלים הגבוה בעולם לא מיועד לעצור צונאמי".

 

העולם נערך לייצור מוגבר

 

מגפת הקורונה יצרה צורך חסר תקדים במכונות הנשמה בעולם. לפי שעה, מכונות אלה הן אמצעי הטיפול היעיל ביותר בחולים קשים וברוב המדינות קיים מחסור חריף בהן. חברות המייצרות ציוד רפואי עושות מאמצים לעמוד בביקושים הגואים, וגם חברות שבשגרה מייצרות מוצרים אחרים - למשל מכוניות - מצטרפות למאמץ.

 

 

דונלד טראמפ דונלד טראמפ צילום: איי אף פי

 

שורת חברות מכשור רפואי הודיעו כי יאיצו את קצב הייצור, ובהן בקטון דיקינסון האמריקאית, הנחשבת לשחקנית המובילה בענף; מדטרוניק, שכבר הגדילה ב־40% את ייצור מכונות ההנשמה ומתכננת להכפיל את קצב הייצור; פיליפס, שתכפיל את הייצור בתוך שמונה שבועות; והמילטון מדיקל השוויצרית שכבר הגדילה ב־50% את הייצור לעומת השנה שעברה ונערכת להכפלת היקפי הייצור עד סוף אפריל.

 

נראה שמאמצים אלו לא הספיקו. בסוף השבוע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חזר בו מסירובו לחתום על צו מיוחד שמאפשר לחייב עסקים לייצר סחורות הקשורות לביטחון הלאומי. בעקבות זאת הנחה הממשל את ענקית הרכב ג'נרל מוטורס לייצר מכונות הנשמה. מנכ"לית החברה אמרה כי היא נערכת לייצור 10,000 מכונות הנשמה בחודש.

 

לפי דו"ח חברת המחקר מטיקולוס, שוק מכונות ההנשמה העולמי גלגל ב־2018 כ־1.9 מיליארד דולר והוא צפוי לצמוח בקצב שנתי של 7.2% עד 2023. עם זאת, סביר שמדובר בהערכות חסר, משום שניתנו בתקופה שקדמה להתפרצות.

עדי ברק

x