$
בארץ

הלוחש לנשיא: כך ניצל ברוידי את קשריו בארה"ב

הפעיל הרפובליקני אליוט ברוידי חשוד בשימוש בקרבתו לנשיא טראמפ לקידום חוזי ענק אישיים תוך קשרים מושחתים עם עובדי ציבור זרים. וזה רק קצה הקרחון

הגר רבט ותומר גנון 07:0824.02.20

לאיש העסקים האמריקאי אליוט ברוידי, שעומק מעורבותו במכירת המערכת של חברת הסייבר ההתקפי NSO למדינה זרה נחשף בסכסוך המשפטי שהותר לפרסום, יש היסטוריה ארוכה של הסתבכויות פליליות בארה"ב. הטרייה שבהן התרחשה ביולי 2019, אז פתח חבר מושבעים פדרלי בניו יורק בחקירה שמטרתה לברר האם ברוידי ניצל את קשריו וגישתו לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ להשגת רווח אישי, ובכך הפר את החוק האמריקאי האוסר תשלומי שוחד לעובדי ציבור זרים (FCPA ‑ Foreign Corrupt Practices Act).

 

ברוידי הוא רואה חשבון במקצועו, שנכנס למשחק הפוליטי אחרי המתקפה של 11 בספטמבר. ב־2006, אחרי שגייס עבורו תרומות, מונה על ידי הנשיא ג'ורג' בוש לחבר בוועדה המייעצת לביטחון לאומי. אלא שהסתבכות שלו ב־2009 וטובות ההנאה ששילם כיו"ר מרקסטון (ראו הרחבה בידיעה הראשית), גרמו להיעלמותו מפני השטח.

 

אליוט ברוידי אליוט ברוידי צילום: שאטרסטוק

 

לאחר פרשת טובות ההנאה, רכש ברוידי חברה אמריקאית בתחום ביטחון הסייבר בשם Circinus, שסיפקה הגנת סייבר ושירותי מודיעין לממשלות שונות, בין היתר למדינות במרכז ודרום אמריקה. באותה תקופה גם נוצר הקשר בין ברוידי למתווך בעסקת NSO מתן כספי, כך לפי תצהיר שמסר כספי לבית המשפט במסגרת הסכסוך בין המתווכים.

 

גביית תשלום עבור היכרויות דיפלומטיות

 

ב־2016 זיהה ברוידי הזדמנות לחזור לקדמת הבמה. הוא שב לגייס כספים לכמה סנטורים רֿפובליקנים מובילים, כמו לינדזי גרהאם ומרקו רוביו, והפך לתומך נלהב של טראמפ שעבורו גייס סכומי עתק. ברוידי גם שימש כראש הוועדה האחראית על טקס השבעתו של טראמפ. תפקיד אותו ניצל, כך לפי דיווחים בתקשורת האמריקאית, כדי לקדם ולסגור עסקאות פרטיות מול מנהיגים זרים.

 

כשקיבל לידיו את האחריות על טקס ההשבעה של טראמפ, עבורו גייס סכום שיא שגויס אי פעם לטקס השבעה של 107 מיליון דולר, סחר ברוידי בגישה שלו לנשיא הנבחר כדי לנסות ולקדם חוזי ענק עבור החברה שלו.

 

לפי דיווחים ב"ניו יורק טיימס" ובעיתונים נוספים בארה"ב, ברוידי קיבל 6 מיליון דולר משני בכירים מאנגולה כדי שיכיר ביניהם לבין בכירים במפלגה הרפובליקנית. כמו כן הוא סיפק גישה דומה גם לשני בכירים מרומניה, בשעה שניסה לחתום על חוזים מול ממשלות שתי המדינות הללו.

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צילום: רויטרס

 

על פי החשד, אחרי טקס ההשבעה ברוידי פגש בבית המלון של טראמפ אזרח אמריקאי ממוצא לבנוני בשם ג׳ורג׳ נדר, המקורב הן לנסיך הכתר של איחוד האמירויות והן ליורש הסעודי. ברוידי ביקש להשתמש בקשריו של נדר כדי לזכות בחוזי ביטחון במפרץ הפרסי, ואילו נדר קיווה שברוידי יעזור לו לקדם אינטרסים סעודיים בוושינגטון. בראש ובראשונה ‑ להוביל קמפיין נגד קטאר, מדינה שיחסיה עם שכנותיה מתוחים זה שנים ואף זכו לכינוי "המלחמה הקרה של המפרץ".

 

לפי התכתבויות ומסמכים בנקאיים שנחשפו בתקשורת האמריקאית, נדר העביר לברוידי שלושה תשלומים בהיקף של 2.4 מיליון דולר, שלושה חודשים אחרי טקס ההשבעה של טראמפ. ברוידי עצמו הוסיף לכך מכספו הפרטי כדי להתחיל בקמפיין אנטי קטארי, שכלל תשלום לצוותי חשיבה בוושינגטון, מודעות בתקשורת השמרנית ותוכניות נוספות לכנסים ורכישת מודעות. בין השאר, ברוידי הגיע ב־2017 לפגישה בבית הלבן שבה דיבר עם הנשיא טראמפ על האפשרות להקמת כוח נגד טרור שיגובה על ידי סעודיה ואיחוד האמירויות וייתמך על ידי חברת האבטחה שלו Circinus .

 

קבלת תשלום מסין עבור הסגרת מתנגד משטר

 

הקמפיין האנטי קטארי הוא רק החוליה האחרונה בשרשרת התנהלויות של ברוידי במהלך השנים האחרונות. באוגוסט 2018 דיווח "הוושינגטון פוסט" שמשרד המשפטים האמריקאי (DOJ) חוקר באמצעות ה־FBI חשדות שברוידי, תורם בולט למפלגה הרפובליקנית שאף שימש בעבר מנהל הכספים וסגן מנהל הכספים של ועידת המפלגה, מכר שירותי שדלנות בבית הלבן.

 

על פי החשד, ברוידי קיבל תשלום מבכירים בממשל הסיני כדי לשכנע את טראמפ להסגיר לסין את גואו וונגויי, איש עסקים שנמלט לארה"ב ב־2014 והאשים תדיר את המשטר הסיני בשחיתות.

 

משרד המשפטים חוקר גם אם ברוידי דרש תשלום של 75 מיליון דולר מאיש העסקים המלזי ג'ו לואו, החשוד המרכזי בהונאה בהיקף של 3.5 מיליארד דולר בקרן ההשקעות המלזית הממשלתית. בהונאה מעורבים לכאורה גם ראש הממשלה המלזי לשעבר נג'יב ראזק וקרובי משפחתו. לפי החשד, ברוידי הבטיח ללואו כי בתמורה לתשלום הוא יפעל כדי שמשרד המשפטים יבטל את האישומים נגדו בפרשה.

 

הגילויים האחרונים על פעילותו של ברוידי צצו בעקבות תביעה שהגישה נגדו דוגמנית הפלייבוי והשחקנית שרה בצ'ארד, שאיתה ניהל ברוידי רומן. בסוף 2017 בצ'ארד גילתה שהיא בהיריון, וברוידי הסכים לשלם לה דמי שתיקה בהיקף של 1.6 מיליון דולר.

 

בצ'ארד טענה כי ברוידי שילם לה רק 200 אלף דולר מתוך 1.6 מיליון הדולרים שעליהם סוכם, ולכן היא הגישה נגדו תביעה. המסמכים שהוגשו במסגרת התביעה עוררו את עניינם של חוקרי משרד המשפטים. בעקבות התביעה של בצ'ארד אולץ ברוידי להתפטר באפריל 2018 מתפקידו כסגן מנהל הכספים של ועידת המפלגה הרפובליקנית.

 

לפי דיווח של "הוול סטריט ג'ורנל" מאפריל 2018, נציגו של ברוידי במשא ומתן עם בצ'ארד היה מייקל כהן, לשעבר עורך דינו של טראמפ שטיפל עבור הנשיא בדמי השתיקה לשחקנית הפורנו סטורמי דניאלס לפני הבחירות ב־2016. לטענתה של דניאלס, טראמפ ניהל עמה רומן בעשור הקודם.

x