$
בארץ

רשות המסים: "יש להסתכל על תא משפחתי כיחידה אחת בנוגע למס רכישה"

כך לדברי סמנכ"ל רשות המסים למיסוי מקרקעין, שי אהרונוביץ'; לדבריו, הרשות תנסה להגיע להסדרה ברוח זו בחוק ההסדרים הבא מכיוון ש"היום המצב הוא בלתי אפשרי גם מבחינת עובדי הרשות, גם מבחינת המייצגים וגם מבחינת הציבור

עמרי מילמן 21:1818.02.20

רשות המסים תבקש לחוקק בחוק ההסדרים הבא הסדרה של מיסוי התא המשפחתי על נדל"ן, כך לדברי סמנכ"ל הרשות למיסוי מקרקעין, שי אהרונוביץ', בכנס לשכת רואי החשבון שנערך בים המלח. אהרונוביץ' אמר כי "לדעתנו, צריך להסתכל על התא המשפחתי כיחידה אחת" בנוגע למס רכישה, לנוכח תופעה של תכנוני מס.

 

 

 

אהרונוביץ' ציין כי מדובר בכוונה של רשות המסים, אולם כדי שזו תצא לפועל, היא תצטרך להיכנס לחוק ההסדרים הבא (כלומר שר האוצר יצטרך לתמוך בה) ולעבור את אישור הכנסת. מטרת הרשות, לפי אהרונוביץ', היא להסדיר "מתי נכס כן משותף ומתי לא משותף. היום המצב הוא בלתי אפשרי גם מבחינת עובדי הרשות, גם מבחינת המייצגים וגם מבחינת הציבור".

 

שי אהרונוביץ' שי אהרונוביץ' צילום: שלומי יוסף

 

אהרונוביץ' התייחס גם לסוגיות שבתחום עיסוקו בנוגע לגובה המסים על הנדל"ן. לדבריו, "אנחנו יושבים חודשים רבים בדיונים עם האוצר אבל מאוד תלוי מי יישב על ההגה באוצר. אם מסתכלים על מיסוי מקרקעין ספציפית אין כרגע כוונה לרשות המסים לפעול להעלאת מס רכישה, שעומד היום על 6%, למעט קרקע שיוצאת לבנייה ודירות מגורים ראשונות. מה שמעניין את הציבור זה שיעור המס על דירות להשקעה שעומד על 8%, שהביאה לירידה בכמות המשקיעים וסייעה לקרר את המחירים, ראינו עליות מחירים אבל לא באותו היקף כמו בעבר".

 

את הדברים אמר אהרונוביץ' בתשובה לשאלה של נשיאת לשכת רואי החשבון, רו"ח איריס שטרק, בנוגע לדרכים לסגור את הגירעון שנוצר על ידי הממשלה הנוכחית ועל רקע עליית מחירי הדיור לאחרונה. לדבריו, "אם לא יקרה כלום נחזור בקרוב לשיעור מס של 6%-5%", זאת מאחר שהוראת השעה שנקבעה ב-2015 והעלתה את מס הרכישה עבור משקיעים בשוק הנדל"ן צפויה להסתיים בסוף השנה הנוכחית, אם הממשלה (שתקום) לא תאריך אותה. הוא אמר כי "הממשלה תצטרך להגיד מה הכוונה שלה בנושא הזה. אם יגידו שלא מתכוונים להאריך אולי משקיעים יחזרו לשוק הדיור".  

 

איריס שטרק איריס שטרק צילום: ניב קנטור

 

תכנון המיסוי המשפחתי הפך למורכב במיוחד

אהרונוביץ' התייחס בדבריו למיסוי התא המשפחתי לפסק הדין שעסק בזוג מכורזים שרכש דירה בטבעון וביקש בתחילה לשלם מס על דירה נוספת. בהמשך ביקש לתקן את התשלום ולשלם את המס על הדירה החדשה כאילו מדובר בדירה יחידה. ביום האחרון של המועד למכירת הדירה בכורזים העבירו את הדירה לאמה של האשה במתנה, ובאותו יום חתמה האם על צוואה לטובת הבת והחתן. שלושה שבועות לאחר מכן (ביום הדיווח על העסקה למנהל מסמ"ק טבריה) נפטרה האם. בית המשפט קבע כי מדובר בעסקה מלאכותית וחייב את בני הזוג לשלם מס על הדירה בטבעון כדירה להשקעה.

 

אהרונוביץ' אמר את הדברים במסגרת פאנל בהשתתפות סמנכ"לים בכירים של רשות המסים, בהנחיית שטרק. היא התייחסה לנושא תכנון המס בתא המשפחתי ואמרה כי "התכנון של העברת נכסים בחיים הוא מאד משמעותי ויכול ליצור חיסכון אדיר במס אחרי המוות. יש חסמים פסיכולוגיים להתחיל לתכנן במהלך החיים. אולם החשיבה המיסויית והכלכלית מחייבת היערכות מוקדמת בנוגע להעברת הנכסים בין הילדים שתביא לתוצאה טובה יותר. גם ברשות המסים יש הבנה של העניין, לאור מורכבות של המשפחות היום שלעתים כוללות נישואין מספר פעמים. הסדרה זו מחייבת שרשויות המס יבינו ויתאימו את עצמם להעברות כאלו בחיים ללא חשדנות, מתוך הבנה שמדובר בצורך אמיתי".

x