$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

ישראל זיו רתם את משרד הביטחון להגנה מהאמריקאים

בלעדי לכלכליסט: האלוף במיל' ישראל זיו, שהואשם בסחר בנשק וליבוי הלחימה בסודאן, פנה למשרד הביטחון כדי שיעזור לו להסיר את הסנקציות שהפעיל עליו הממשל האמריקאי - וזה מיהר לציידו במכתב שנועד לסייע לו

תומר גנון 07:0430.06.19

האלוף במיל' ישראל זיו רתם את הממסד הביטחוני בישראל לניסיונותיו לביטול הסנקציות הכלכליות שהטיל עליו הממשל האמריקאי, בטענה שתרם לליבוי מלחמת האזרחים בדרום סודאן על ידי מכירת כלי נשק ותחמושת. כך עולה ממידע ומסמכים חדשים שהגיעו לידי "כלכליסט".

 

 

 

זיו פנה לאגף הפיקוח על היצוא הביטחוני במשרד הביטחון (אפ"י) בדצמבר, סמוך להטלת הסנקציות, והתלונן על המהלך של הרשויות בארה"ב. ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה כי ב־24.3.19 ציידה ראש האגף, רחל חן, את זיו במכתב בנוסח הבא: "נכון להיום אין בידי משרד הביטחון מידע ראייתי אודות פעילות אסורה בהקשרי ייצוא בטחוני של ישראל זיו או החברות שלו".

 

במשרד הביטחון סירבו להשיב לשאלה מדוע נרתם המשרד להגנה על האינטרסים הכלכליים של זיו. זיו מצדו אישר בתגובה כי הוא פנה לאפ"י. הוא טען כי דרש לבצע חקירה לברור הטענות האמריקאיות.

 

האמריקאים: זיו סחר בנשק

 

בדצמבר 2018 הודיע משרד האוצר האמריקאי על הכנסתו של האלוף במיל' זיו וחברות שבבעלותו, לרשימה השחורה של סוחרי נשק שליבו לכאורה את סכסוך הדמים בדרום סודאן. על פי הערכות האו"ם, במלחמת האזרחים שהשתוללה במדינה האפריקאית במשך כחמש שנים, נהרגו קרוב ל־400 אלף בני אדם, ויותר משני מיליון איש נאלצו לעזוב את בתיהם. דו"ח שפרסמה בעבר חטיבת זכויות האדם של האו"ם, האשים את כוחות הממשלה באחריות לפשעי מלחמה, אונס ורצח בכפרים שהיו מזוהים עם האופוזיציה.

 

בניין משרד הביטחון בת"א בניין משרד הביטחון בת"א צילום: טל כהן

 

 

בפיקוח על נכסים זרים במשרד האוצר האמריקאי (OPAC) החליטו, לאור מידע שהגיע אליהם, להטיל סנקציות כלכליות, כולל הקפאת נכסים פיננסים, על זיו. זאת בטענה שהיה מעורב בסחר לא חוקי בנשק בדרום סודאן. בהצהרה שפרסם ה־OPAC נמסר כי זיו סיפק כלי נשק ותחמושת לשני הצדדים במלחמת האזרחים, והשתמש בחברה חקלאית כדי למכור לממשלה נשק בהיקף של כ־150 מיליון דולר, כולל רובים, משגרי רימונים וטילי כתף.

 

זיו מכחיש את המעשים המיוחסים. הוא טוען כי מדובר "בטענות מופרכות הנעדרות כל בסיס עובדתי". לדבריו הוא מפעיל פרויקט חקלאי במדינה, שאינו מהווה כסות למסחר לא חוקי בנשק. אלא שאת המוסדות הפיננסים ובתי המשפט זה לא שכנע, וחשבונותיו בבנק לאומי הוקפאו.

 

ניסה לרתום את רה"מ להגנתו

 

השדה המשפטי הוא החלק הגלוי של מכבש הלחצים שמפעיל זיו. ממסמך נוסף שנחשף באתר "כלכליסט" בסוף השבוע עולה שזיו גייס גורמים פוליטיים בכירים בניסיונו לבטל את הסנקציות: הואהפעיל את קשריו הפוליטיים בדרום סודאן - באמצעות נשיא דרום סודאן סאלווה קיר מאיארדיט - כדי לנסות לרתום את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לפעולה מול הרשויות בארה"ב.

 

ב־24.12.18, עשרה ימים לאחר הכרזת משרד האוצר האמריקאי על הסנקציות נגד זיו, שלח הנשיא הדרום סודאני מכתב בהול ורשמי לנתניהו. במכתב תיאר הנשיא את מערכת היחסים הטובה בין המדינות, וטען כי הורה לשר המשפטים במדינה לחקור את החשדות נגד זיו, וכי חקירה זו לא העלתה דבר המעיד על מעורבות של זיו בפעילות אסורה.

 

הסנקציות שהטילה ארה"ב על זיו, טען הנשיא, מסכנות את המשך הפרויקט החקלאי שמוביל האלוף במיל' במדינה האפריקאית, ולטענת הנשיא נועד להבטיח ביטחון תזונתי לתושבי דרום סודן.

 

במשרד ראש הממשלה סירבו להגיב בסוף השבוע לשאלה כיצד, אם בכלל, פעל נתניהו לאחר קבלת המכתב. כמו כן סירבו לענות לשאלות האם משרד רוה"מ ידע או היה מעורב במכתב שהוציאה אפ"י.

 

מטעמו של זיו נמסר: "זיו אינו מתייחס במישרין למסמכים ולמכתבים הנוגעים לברור בינו לבין רשויות מדינת ישראל. זיו אכן השמיע את טענותיו באפ"י. ידוע שגורמים ישראלים הביעו חוסר שביעות רצון מהעובדה שהרשויות האמריקאיות הזדרזו להאשים אזרח ישראלי בהאשמה חמורה ללא חקירה מוקדמת וללא תאום או עדכון של הרשויות בישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x