$
בארץ

ראיון כלכליסט

סגן שר האנרגיה האמריקאי: "האיראנים ניסו להשפיע על מחירי הנפט, ונכשלו"

דן ברוויט סבור שיכולות הסייבר של איראן מדאיגות יותר מהתערבותה במחיר הנפט, מזהיר את ישראל ממניעים לא טהורים של סין וסבור שהאתגר האמיתי ברכב אוטונומי הוא ויתור על תחושת החופש שבנהיגה; דן ברוויט: "צפון קוריאה ואיראן הן מדינות לא מאוד עשירות שלא יכולות לתחזק צבא שמטרתו לפלוש למדינות אחרות. סייבר, לעומת זאת, פשוט ומתוחכם יותר לביצוע"

ליאור גוטמן 08:2425.06.19

למרות הרושם שעשוי להיווצר, ביקורו של סגן שר האנרגיה האמריקאי דן ברוויט (Dan Brouillette) שהגיע בתחילת השבוע לישראל אינו קשור למתיחות האחרונה בין ארה"ב לאיראן, או לביקורו של היועץ האמריקאי לביטחון לאומי ג'ון בולטון, שנחת פה בשבת.

 

 

ברוויט הגיע לישראל לרגל כנס דיגיטליזציה ואוטומציה בתעשיית הגז והנפט של רשות החדשנות, המתקיים זו השנה השנייה ברציפות. ברוויט ניצל חלק משהותו כדי לשוחח עם "כלכליסט" על המטרות המשותפות של ארה"ב וישראל בתחומי האנרגיה השונים.

 

סגן שר האנרגיה האמריקאי דן ברוויט סגן שר האנרגיה האמריקאי דן ברוויט צילום: David Azagury, US Embassy Jerusalem

 

"יש לנו מאמץ משותף עם ישראל בתחום הטכנולוגי ובאתי לראות ממקור ראשון את העבודה שנעשית. במקביל בכוונתי לדבר על תחומי הסייבר בסדרה של פגישות עם בכירים בישראל, לרבות ראש רשות החדשנות עמי אפלבאום, בדרך להקמת מרכז אנרגיה ישראלי אמריקאי בשיתוף קרן בירד", הוא אומר.

 

ארה"ב היתה אחת השושבינות בחוזה יצוא הגז מישראל לירדן, וכיום היא משמשת כמתווכת בין ישראל ללבנון בקביעת הגבול הימי בין המדינות, מה שיאפשר להגדיר בדיוק רב יותר איפה כל מדינה יכולה לחפש גז ואיפה לא. "הזכרתי לשר האנרגיה יובל שטייניץ שתגליות הגז האחרונות פה יוצרות הזדמנויות כלכליות עבור מדינות האזור. הלוואי שנצליח להביא לפה משקיעים חדשים. נרצה לעניין גופים להגיע לפה גם מבחינה כלכלית, וגם בשל התועלות הגיאופוליטיות", הוא מסביר. ואכן, בחודש הבא אמור להגיע לאזור שר האנרגיה האמריקאי ריק פרי, מתוך מטרה להניע את פורום הגז האזורי, בו חברות מצרים, ירדן, ישראל וקפריסין.

 

"נרצה שאירופה תהיה תלויה פחות באספקת גז רוסית"

 

אחד הפרויקטים הגרנדיוזיים שישראל מקדמת עם יוון, קפריסין ואיטליה הוא הנחת צנרת הולכת גז בין ישראל לאירופה: "נרצה לראות את אירופה ומדינות אחרות תלויות פחות באספקת גז רוסית, ואם האפשרות היא לקנות גז מישראל זה יהיה דבר גדול". בהתייחסו לשיתופי הפעולה בין ממשלות ישראל, קפריסין ומצרים הוא מבהיר שמדובר במהלך "מעודד, והייתי רוצה לראות את זה נמשך".

 

ברוויט התייחס גם להפקת הנפט ולאיראן: "אם מסתכלים על מחירי האנרגיה והנפט, אז מיד רואים שאופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט: OPEC - Organization of the Petroleum Exporting Countries - ל"ג) נחלשת, וההשפעה שלה קטנה ביחס ללפני כעשור. לאיראנים היו ניסיונות להתערב ולהשפיע על תמחור האנרגיה, אבל בפועל מחירי הנפט לא זזו. זה קרה כי היכולות של ארה"ב גדלו ויש מספיק נפט כדי לספק לכולם".

 

 

רכב אוטונומי. בארה"ב מתמהמהים רכב אוטונומי. בארה"ב מתמהמהים צילום: Waymo

 

"הרכב האוטונומי מאיים על החופש של האמריקאים"

 

ברוויט שימש בעבר כסגן נשיא בענקית הרכב פורד, ולכן תחזיותיו לשווקי האנרגיה והרכב מעניינות, בהתחשב בכך שייתכן שבעשור הבא נפסיק להשתמש בבנזין וסולר. "אנחנו בצומת דרכים: חשמול מכוניות יקרה אבל לא בעתיד הקרוב, בטח לא בארה"ב. בתוך שני עשורים נראה מכוניות אוטונומיות כמוצר מקובל בשוק. בארה"ב יש התניה רעיונית שמחברת בין מכונית לחופש, כך שאם הרכב ינהג לבד, זה ייקח מהאמריקאים את חדוות הנהיגה ואת תחושת החופש", הוא מחייך.

 

פרט למכוניות חשמליות, הדגש כיום הוא על פיתוח אנרגיות מתחדשות.

"לדעתי זה העתיד. האנרגיה היום מבוססת על פחם ואנרגיה גרעינית אבל מדינות עוזבות את הדלקים הפוסיליים - שהם דלקים שמבוססים על פחם ונפט. עם זאת השימוש באנרגיות מתחדשות (אנרגיות ממקורות לא מתכלים, כמו מים, רוח ושמש - ל"ג) דורש מעבר לאנרגיה חכמה, כך שניתן יהיה לאגור עודפים ולספק אותם במועד מאוחר יותר. זה ייצור אתגר ענק עבור המדינות".

 

לתפיסתו, בקרוב תהיה למדינות שונות אפשרות אגירה או שימוש בתחנות כוח קטנות ונקודתיות. "המעבר מייצור חשמל כללי, על ידי תחנה אחת גדולה, למצב מבוזר, שבו מספר רב של תחנות קטנות מייצרות כל אחת אנרגיה מקומית, לא יהיה קל. רשת החשמל המסורתית לא תעלם בערים הגדולות אבל בחלקים אחרים בארה"ב כמו באלסקה, או באפריקה, שם יקר מאוד לבנות תשתית, ניתן לראות מקורות ייצור נקודתיים".

 

"התקפת סייבר קלה ויעילה יותר מפלישה צבאית"

 

נושא אחר שברוויט מתמקד בו הוא סייבר, או מה שאנחנו מכירים בתור התקפות מחשבים. בעולם האנרגיה המשמעות היא לא רק אובדן היכולת להשתמש בחשמל, אלא שיתוק של מערכות תחבורה והשתלטות על ציי רכב אוטונומיים.

 

"אנחנו חייבים למנוע התקפות סייבר עלינו. לדוגמה, צפון קוריאה ואיראן: הן מדינות לא מאוד עשירות שלא יכולות לתחזק צבא שמטרתו לפלוש למדינות אחרות. סייבר לעומת זאת זול ומתוחכם יותר, ואנחנו יודעים שיהיו התקפות כאלה.

 

"נרצה לקדם עם עמיתינו בישראל שימוש בבינה מלאכותית שתחזה מתי ואיפה יהיו התקפות סייבר". ברוילט טוען שארה"ב לבדה כבר השקיעה כ־18 מיליארד דולר במעבדות מתוחכמות. "גם סין משקיעה, ויש לנו כוונה להשיג אותם בכל תחום", הוא מבטיח.

 

ארה"ב כבר הביעה דאגה על החיבור בין סין וישראל. זה עדיין מעסיק אתכם?

"סין תהיה שחקן עולמי בתעשייה, ואולי יש היגיון לישראל לשתף איתם פעולה. אבל אמרתי לשר שטייניץ שאנחנו לא בטוחים שבכל מקום שסין נמצאת ומשקיעה, היא מגיעה עם מניעים טהורים. כדאי לנקוט זהירות, אבל בסופו של יום זו בחירה של ממשלת ישראל מה לעשות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x