$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

משרד האנרגיה מניע מחדש את רעיון הקמת תחנת כוח גרעינית

ללא פליטות מזהמות, ללא תלות בגז: משרד האנרגיה משיק מחדש את תוכניתו להקמת תחנת כוח גרעינית בישראל. במשרד פנו לאוצר לאישור העסקה ללא מכרז ב־300 אלף שקל של מומחה בינלאומי לתחום: "פרויקט אסטרטגי בעל חשיבות למדינה"

ליאור גוטמן 06:4729.04.19

מדינת ישראל מעירה לחיים את תוכניתה הוותיקה להקים לפחות תחנת כוח גרעינית אחת: ל"כלכליסט" נודע שראשי יחידת המדען הראשי במשרד האנרגיה פנו לאחרונה למשרד האוצר בבקשה לאשר התקשרות פטורה ממכרז עבור העסקת ד"ר ז'אן קוך, "מומחה בין־לאומי בתחום הרישוי, הבטיחות וההגנה מקרינה". עלות העסקתו של קוך נאמדת בכ־300 אלף שקל עד סוף 2020.

 

 

 

תוכניות להקמת תחנת כוח גרעינית בישראל דוברו ונדון על שולחן ממשלות ישראל השונות לאורך יותר מ־25 שנה, נגנזו ואווררו בהתאם לשר שכיהן במשרד האנרגיה. בסוף 2017 השר שטייניץ השיק סקר שמטרתו לבחון עד כמה הציבור מוכן לקבל תחנת כוח בקרבת הערים הגדולות. הסקר קבע שכ־70% מהציבור אינם מעוניינים בתחנה גרעינית בקרבתם, עם זאת תומכים באופן כללי ברעיון.

 

שר האנרגיה לשעבר יובל שטייניץ. הציבור רוצה תחנת כוח גרעינית, אך לא אצלו בחצר שר האנרגיה לשעבר יובל שטייניץ. הציבור רוצה תחנת כוח גרעינית, אך לא אצלו בחצר צילום: עמית שעל

 

עמידה ביעדי ייצור חשמל ירוק, שחרור מהתלות בגז

 

תחנות הכוח הגרעיניות נחשבות לתחנות ירוקות ללא פליטות מזהמות - בדומה לפאנלים סולריים או שבשבות רוח.

 

בתחילה חברת החשמל היתה אמורה להקים את תחנת הכוח בשבטה שבנגב, בהספק משוער של כ־1,300 מגה וואט - כ־10% מכוח הייצור שלה. אלא שבנובמבר האחרון נחתמה הרפורמה בחברת החשמל, שקבעה שמונופול ייצור החשמל הממשלתי יצא מתחום הייצור ויתרכז בהולכת וחלוקת חשמל. משכך, אם וכאשר הפרויקט יצא לדרך, הקמת תחנת הכוח תיפול על כתפי הסקטור הפרטי.

 

ההספק המדובר חשוב: הוא יסייע למדינה לעמוד ביעדי ייצור החשמל הירוק - יעדים שנקבעו ב־2009, וכללו יעד של לפחות 5% חשמל ירוק עד 2014 והכפלתו עד 2020. אלא שנכון לאמצע 2019 המדינה מגיעה בקושי לרף ה־6%.

 

יתרון נוסף הוא שתחנת כוח גרעינית מורידה מהמדינה את הנטל של הישענות על הגז כמקור אנרגיה עיקרי. כיום כ־70% מייצור החשמל מבוסס על גז טבעי שהתגלה בים התיכון, ותוכניות משרדי הממשלה הן להגיע לרף של 80% והשאר אנרגיות מתחדשות. הקמת תחנת כוח גרעינית תפזר את סל הסיכונים של ייצור החשמל במדינה, תייתר את הצורך בהקמת תחנות כוח שמבוססות על גז טבעי ותאפשר לייצא יותר גז למדינות שכנות.

 

הקמת תחנות כוח גרעיניות: רעיון מקובל בעולם

 

בסיפא של הבקשה להעסקתו של קוך מסבירים ש"עבודת הייעוץ עוסקת בליווי מתמשך של פרויקט אסטרטגי בעל חשיבות למדינה של קביעת קריטריונים למיקום תחנת כוח גרעינית עתידי בישראל. הקריטריונים בהם יעסוק ד"ר קוך נוגעים להרחקת אוכלוסייה ומיגונה במקרה הלא סביר של תקלה", תחת ההבנה שיחידת המדען הראשי "זקוקה למומחה בעל שם עולמי על מנת לכתוב נהלי בטיחות. ד"ר קוך הוא מומחה מוכר ומקובל על סבא"א (סוכנות האנרגיה האטומית - ל"ג), שאמורים לאשר כי הפרויקט עמד ביעדיו".

 

במשרד האנרגיה מודעים לכך שהחלטה על הקמת תחנת כוח תחייב אותם בצבר אישורים ממשלתיים כמו גם דיוני עומק במשרדי הממשלה, ומתכוננים להגשת ההמלצות כבר בעוד שנה וחצי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x