$
בארץ

מה נסגר עם תאונות הבנייה: תיקוני החוק תלויים באוויר

מינהל הבטיחות מקרטע, הקנסות על קבלנים המפירים את התקנות אפסיים וחלק מהיוזמות החשובות שמגיעות לשלב היישום יסבלו מעיכוב בגלל פיזור הכנסת וההליכה לבחירות

דותן לוי 06:5331.12.18

שנת 2018 היתה שנת מפנה בכל הקשור להתייחסות לתאונות בענף הבנייה. באופן מצער, מספר ההרוגים הרב ששבר שיא, יחד עם עליית המודעות והסיקור התקשורתי, הם אלה שהובילו לשינוי מסוים לפחות במודעוּת אל הנושא. מספר ההרוגים מאז תחילת השנה עומד על 38 ולכך מתווספים 3 עוברי אורח שנהרגו. ב־2017 נהרגו 37 פועלים.

 

השנה, הממשלה והגופים המקצועיים הובילו יחד מספר מהלכים, ועם לחץ של ההסתדרות שאיימה להשבית את המשק עד להסדרת הבטיחות בענף, ניתן לראות בכמה היבטים שינוי בטיפול בתאונות ובאחראים להן, לאחר התרחשותן, באכיפה נגד הקבלנים שמפירים תקנות בטיחות ובהגברת הבטיחות.

 

 

עגורן שקרס באתר בנייה בהוד השרון והרג פועל עגורן שקרס באתר בנייה בהוד השרון והרג פועל צילום: צביקה טישלר

 

באופן לא רשמי ומסויג, היות שמדובר במגמות שיש לבדוק על פני שנה שלמה לפחות, ניתן לראות כבר כעת תהליך מסוים של ירידה במספר ההרוגים והפצועים. כך למשל, אם בחודש אוקטובר היו 25 תאונות ובהן 6 הרוגים, בנובמבר היו 9 תאונות עם הרוג אחד, ובדצמבר, עד אתמול, היו 7 תאונות ללא הרוגים — זהו החודש הראשון השנה שבו לא נרשמו כלל הרוגים.

 

יחד עם זאת, אם יש משהו שיש לגביו תמימות דעים הוא שהמהלכים טרם הושלמו, רחוק מכך, ודווקא בהקשר זה 2019 היא שנה קריטית יותר מקודמתה, כיוון שהסכמות ומהלכים רבים הושלמו על הנייר ויידרשו להגיע לשלב היישום במהלך השנה. פיזור הכנסת מבחינה זו הוא הדבר הגרוע ביותר שיכול היה לקרות להמשך הסדרת נושא הבטיחות, שכן זה קורה בשלב היישום והשלמת חלק ממהלכי החקיקה ועוצר את המומנטום החיובי שצבר תאוצה במהלך השנה האחרונה.

 

 

מול כל התזוזות בכיוון החיובי שצריך ליישם בשטח, ניתן לציין כשינוי לרעה את התנהלותו של מינהל הבטיחות במשרד העבודה והרווחה. גורמים שעובדים מול המינהל מדווחים על משרד לא מתפקד וחסר משאבים. ראש מינהל הבטיחות האחרון ארז מימון התפטר השנה לאחר ארבעה חודשים בתפקיד ולממלא מקומו מינו כעת את אריק שמילוביץ, שכבר שימש כממלא מקום כשהודח קודמו של ארז.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x