$
בארץ

רשות המסים: מימוש אופציות באקזיט או בהנפקה יחויב במס מלא

מדובר בשיעור מס של עד 50% לעומת 25% מס רווחי הון; על פי הרשות, מטרת האופציות לעובדים היא לשתף אותם בסיכון ובתשואה ככל בעלי המניות; לכן אם האופציות ניתנות למימוש רק כאשר נעשה אקזיט, והמניות נמכרות למעשה לגורם שלישי, לא מדובר במצב מעין זה

עמרי מילמן 21:3017.12.18

רשות המסים פרסמה לאחרונה חוזר המבהיר את עמדתה בנוגע לתשלומי המס של עובדים על אופציות, על רקע התפתחות ענף ההייטק והאקזיטים. לפי החוזר החדש כאשר עובדים מקבלים אופציות שמימושן מתאפשר רק בעת אקזיט או הנפקה בבורסה, ברשות המסים יראו את אותם רווחים כרווחים פירותיים, כלומר רווחים מעבודה, שממוסים בשיעור מס של עד 50%, לעומת 25% מס רווחי הון (למעשה רשות המסים כלל לא רואה בהן כאופציות).

 

 

 

לעומת זאת כאשר מועד מימוש האופציות כפוף לביצועים כלשהם של העובד או של מנית החברה, רשות המסים מכירה בהן כאופציות שהרווח מהן הוא רווח הוני (כאמור, עם שיעור מס של 25%).

 

אקזיט פירושו רווח פירותי, כלומר רווחים מעבודה, שממוסים בשיעור מס של עד 50% אקזיט פירושו רווח פירותי, כלומר רווחים מעבודה, שממוסים בשיעור מס של עד 50% צילום: shutterstock

 

ברשות המסים טוענים כנגד ביקורת שנשמעת בשוק על המהלך שלכאורה מעלה את המס לעובדים בהייטק, כי זו הייתה למעשה העמדה של הרשות לאורך הדרך, ולא מדובר בשינוי עמדה.

 

ברשות המסים מסבירים כי ההיגיון הוא שאופציות לעובדים מטרתן היא לשתף את העובדים בסיכון ובתשואה ככל בעלי המניות. לכן אם האופציות ניתנות למימוש רק כאשר נעשה אקזיט, והמניות נמכרות למעשה לגורם שלישי, לא מדובר בהשתתפות בסיכון ובתשואה.

 

על פי החוק אופציות אלו צריכות "להבשיל" שנתיים בטרם ימומשו כדי שיוכרו כאופציות. לכן, במקרה של הנפקת מניות, אם לאחר ההנפקה המניות נשארות בנאמנות במשך שנתיים בבעלות של העובד, הרשות מכירה ברווח מהן כרווח הוני, אולם אם בעת ההנפקה הן כבר נמכרות, היא רואה בכך רווח פירותי שממוסה ב-50%.

 

בעיות גם ברילוקיישן

לפני מספר שבועות רשות המסים פרסמה החלטה בנושא האופציות לפיה, עובדים שעשו רילוקיישן נדרשים לשלם מס מלא גם על הרווחים שנצברו בתקופה בה שהו בחו"ל, למרות שבאופן עקרוני תושבים זרים פטורים ממס רווחי הון, זאת לאחר שנמצא כי בפועל אותם עובדים לא משלמים מס בארץ ולא משלמים מס בחו"ל, מאחר שמימוש האופציות נעשה פעמים רבות לאחר שחזרו לארץ ויצאו מרשת המס של אותה מדינה. ברשות הבהירה, לאור התרעומת הגדולה על כפל המס, כי במידה שאותם עובדים ישלמו מס על הרווחים שנצברו בתקופה שהיו בחו"ל למדינה הזרה, הרשות תשיב את המס ששולם בישראל.

 

רשות המסים נתקלה בנושא לפני כחצי שנה, כאשר חברה פנתה אליה לקבל רולינג בנושא (החלטה מקדמית לפני ביצוע הפעולה). אותה בקשה הביאה את הרשות לפרסם החלטת מיסוי בהסכם (כלומר שהחברה קיבלה את העמדה של רשות המסים) לפיה אם תנאי ההבשלה של האופציות הם בעת האקזיט, שינתה החברה את תנאי ההבשלה כך שהאופציות יהיו תלויות זמן בלבד. לאחר החלטה זו נתקלה הרשות, כך נודע ל"כלכליסט", במקרה דומה בעת הוצאת שומה (כלומר חברה אחרת ניסתה לחלק אופציות בדרך זו ודיווחה על כך לרשות).

 

כעת הרשות נותנת 180 יום לחברות לשנות את תנאי ההבשלה של האופציות שניתנו לעובדים, כך שאלו לא יהיו תלויות באקזיט או בהנפקה אלא בזמן או בהישג כלשהו של העובד, החברה או המניות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x