$
בארץ

הברוקרים הוחלפו, יש מתעניינים, אבל בזק עדיין על המדף

שאול אלוביץ' נאלץ להיפרד מהשליטה בבזק ב־2017, בעקבות הסתבכותו בפלילים. מאז, הניסיון למצוא קונה לחברה לא ממריא

גולן חזני 08:1703.12.18

ההמלצה להעמיד לדין את שאול אלוביץ', שנה אחרי המלצות דומות בפרשות אחרות הקשורות בבזק, חותמת פרק נוסף בסיפורו של טייקון תקשורת שהציע לכאורה להציע שוחד לראשי ממשלות, ונפל ברעש גדול. אך סיפורה של בזק עצמה עדיין פתוח: זמן רב אחרי שהסתבכותו של אלוביץ' העבירה את החברה לידי נושיו, היא עדיין לא מצאה קונה.

 

 

 

אלוביץ' הקים את yes ב־1999 עם כמה שותפים באמצעות יורוקום שבבעלותו. ב־2010 רכש את השליטה בבזק. ב־2015 קידם עסקת בעלי עניין, שבה רכשה בזק מיורוקום הפרטית של אלוביץ' את אחזקותיה ב־yes. לכאורה העסקה נעשתה בשל הוראות הממונה על ההגבלים, שחייב את אלוביץ' למכור את המניות. אבל ברקע המכירה עמדו חובות עתק של יורוקום לחמשת הבנקים הגדולים, בהיקף של כ־2.6 מיליארד שקל, שדחפו אותה לממש נכסים.

 

את מסע המימושים הניעו קשיים לעמוד בתשלומי הריבית והקרן לבנק הבינלאומי, שהבהילו את בעל השליטה בבנק צדיק בינו. ב־2014 איים בנק ישראל על הבינלאומי כי ייאלץ אותו לבצע הפרשות על חלק מהותי מהחוב של אלוביץ'. בעקבות זאת איים הבנק על אלוביץ' בצעדים משפטים שיביאו את חברותיו לחדלות פירעון ולפירוק. לחץ מתון על אלוביץ' הפעילו גם הבנקים האחרים.

 

ב־2014 לקח אלוביץ' הלוואה חדשה של 800 מיליון שקל מקונסורציום בראשות בנק המזרחי וגופים מוסדיים, ובאמצעותה פרע 300 מיליון שקל מהחוב. חלק נוסף מהסכום החזיר במימושים בתחום הנדל"ן.

 

 

שאול אלוביץ' בימים שמחים שאול אלוביץ' בימים שמחים צילום: אוראל כהן

 

המימוש הגדול היה בעסקת בזק־yes. העסקה הניבה ליורוקום 680 מיליון שקל במזומן, 200 מיליון שקל המותנים בשימוש בהפסדי המס ו־170 מיליון שקל אחרים המותנים בעמידה ביעדי התזרים החופשי. את התמורה שקיבלה יורוקום חילק אלוביץ' לבנקים. כיום יורוקום תקשורת חייבת לבנקים 800 מיליון שקל, בעיקר לפועלים ודיסקונט, ויורוקום נדל"ן חייבת 260 מיליון שקל.

 

מאז שאלוביץ' נאלץ להיפרד מהשליטה ביורוקום ב־2017 בעקבות ההמלצה להגיש נגדו כתב אישום, עברה השליטה לבנקים הנושים, הפועלים דיסקונט והבינלאומי, שמנסים למכור אותה. יורוקום החזיקה בשליטה באינטרנט זהב הציבורית (55%), המחזיקה בשליטה בביקום הציבורית (65%). ביקום מחזיקה ב־26% מבזק.

 

הבנקים קיבלו את השליטה באינטרנט זהב, שהעמידה למכירה את 65% מהמניות בביקום הנסחרת בשווי של מיליארד שקל. שווי המניות למכירה עומד על 650 מיליון שקל, אך אינטרנט זהב דורשת פרמיית שליטה ומקווה לקבל 800־900 מיליון שקל.

 

תחילה ניהלו הבנקים מגעים עם נתי סיידוף על מכירת השליטה באינטרנט זהב תמורת כמיליארד שקל, אבל הוא נטש את המו"מ. בהמשך ניסו מנכ"ל אינטרנט זהב והדירקטוריון הקודם למכור את השליטה בבזק דרך מכירת השליטה (52%) בביקום לאחים צחי וחן נוימן, וסיכמו על כ־730 מיליון שקל, אבל הבנקים טירפדו את העסקה מאחר שסברו כי אפשר לקבל סכום גבוה יותר.

 

הניסיון הבא נעשה באמצעות שכירת בנק השקעות זר שיוביל את המכרז למכירת מניות ביקום. דויטשה בנק מונה, אבל מטה הבנק בלונדון הטיל וטו על ניהול המכרז לאור החקירות נגד בעלי השליטה הקודמים. במקום דויטשה מונה בנק אופנהיימר, שינסה למכור את החברה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x