$
בארץ

פרשנות

המועמדים החדשים לוועדת גולדברג: גוש אמונים

בג"ץ כפה על אנשי נתניהו להתפטר מהוועדה המייעצת למינוי בכירים בשירות המדינה. המועמדים החלופיים מקורבים פחות, אבל קרובים אידאולוגית

אדריאן פילוט 08:3803.10.18
לראש הממשלה בנימין נתניהו לקח זמן קצר לבחור במועמדים חדשים שיכהנו כנציגי ציבור בוועדת גולדברג, הוועדה המייעצת למינוי בכירים בשירות המדינה.

 

הבחירה במועמדים, יו"ר רשות ניירות ערך לשעבר משה טרי והחוקרת במחלקה לכלכלה ומינהל עסקים באוניברסיטת אריאל פרופ' טליה איינהורן, הגיעה אחרי התפטרותם הכפויה, הצפויה והבלתי נמנעת של רו"ח איריס שטרק ויעקב נגל.

 

ההתפטרות שמה סוף לפארסה נוספת מבית נתניהו בתחום המינויים. ראש הממשלה בחר באנשי שלומו ובמקורביו כדי לבחון אם פגם או דופי כלשהם דבקו במינויים של התפקידים החשובים במדינה: הרמטכ"ל, מפכ"ל המשטרה, ראש המוסד, ראש השב"כ, נציב שירות בתי הסוהר, נגיד בנק ישראל והמשנה לנגיד בנק ישראל.

 

 

במקרה של שטרק זה לא רק מקורביזם אלא גם פגמים חמורים בהתנהלות, שכללו הסתרת מידע עת הגישה מועמדות לתפקידים ציבוריים בכירים. שופטי בג"ץ גילו ועצרו את התרגיל של נתניהו. הוא לא הסתפק בבחירת המועמד, זכות השמורה לו כראש ממשלה, אלא היה לו גם הצורך לבחור את הבודקים.

 

אין לפרש את מינויים של חברים חדשים לוועדה כרצון או אי־רצון של נתניהו להאיץ את מינויו של מי מבעלי התפקידים הבכירים שאיושם עומד על הפרק. ל"כלכליסט" נודע שההחלטה באה בעקבות הסברים מפורטים שמסר היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לנתניהו על משמעויות הפסיקה של בג"ץ - ובסופן ההמלצה לא להתמהמה במינוי חברים חדשים.

 

משה טרי וטליה איינהורן. בצד הנכון של המפה הפוליטית משה טרי וטליה איינהורן. בצד הנכון של המפה הפוליטית צילום: http://www.ariel.ac.il, מיכאל קרמר

 

האם גם לטרי ולאיינהורן יש זיקות אישיות דומות לאלו של נגל ושטרק? מניתוח ראשוני ניכר כי הזיקה האישית נחלשה, אך הזיקה האידאולוגית התחזקה. טרי ואיינהרון הם אנשי ימין מובהקים. טרי הוא ליכודניק בכל רמ"ח איבריו ואיינהורן, אושייה בתחום המשפט הבינלאומי, נחשבת לאחת המשפטניות הימיניות ביותר במערכת ומחזיקה בעמדות ברורות ונוקשות לגבי המעמד המשפטי של השטחים. בנוסף, היא יצאה בעבר נגד מנדלבליט בסוגיית חוק ההסדרה.

 

הבחירה בטרי ובאיינהורן גם מחדדת את החשש האולטימטיבי של נתניהו: שבשמאל מנסים לחבל במינויים שהוא מקדם לתפקידים רגישים.

 

חשיבות הדיון בבג"ץ על שטרק ונגל נעוצה פחות בדמויות ויותר בשני הקריטריונים הנחוצים למי שמעוניינים להיות נציגי ציבור: ראשית, הם חייבים לייצג את הציבור, ולא את הפולטיקאים ששלחו אותם. שנית, הם לא יכולים להגיע מטעמו של ראש ממשלה החשוד בפלילים, כאשר תפקיד המפכ"ל נמצא על כף המאזניים.

 

איינהרון היא דמות פחות מוכרת בקרב הציבור הרחב ופחות מעורבת פוליטית. לכן, הסיכוי שתהיה לה זיקה לפוליטיקאים נמוך יותר. מצד שני, היא גם מגיעה בלי ניסיון של ממש בשירות הציבורי.

 

במקרה של טרי המצב הפוך. הוא מונה ליו"ר רשות ני"ע בזמנו של סילבן שלום כשר אוצר, אולם שירת את רוב כהונתו תחת שר אוצר אחר, נתניהו. ל"כלכליסט" נודע כי טרי פנה לכמה גורמים בשמו של נתניהו כדי לאתר מועמד לנגיד בנק ישראל במקום קרנית פלוג. גורמים במשרד ראש הממשלה מסרו כי אם טרי פנה למועמדים, הוא עשה זאת על דעתו.

 

טרי משמש כעת גם כחבר בוועדת למברגר, שבוחרת חברים לוועדה המוניטרית ולמועצה המנהלית של בנק ישראל - שני הארגונים המנהלים את הבנק המרכזי. אם כן, לטרי ניסיון רב בשירות הציבורי, ולצידו סיכוי גדול הרבה יותר שתתגלה זיקה פוליטית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x