$
בארץ

ראיון כלכליסט

"הארכת כביש 6 צפונה תוציא מהפקקים 120 אלף מכוניות ביום"

שי לינדנר, מנכ"ל זכיינית המקטעים החדשים בכביש חוצה ישראל, צופה שצירים שאורכים היום 40 דקות יתקצרו לעשר דקות, ומגדיר את הכביש כ“שער הרשמי של המדינה לצפון". על הכפלת עומס המשאיות הצפויה עם פתיחת הנמל החדש בחיפה הוא אומר: “הפעם המדינה נערכה מראש עם עורק תחבורתי"

ליאור גוטמן 22:0030.08.18

“כביש 6 ישמש כשער הרשמי של המדינה לצפון”, מצהיר שי לינדנר בראיון ראשון בתפקידו כמנכ”ל חברת 6 חוצה צפון, חברה־בת של שפיר הנדסה, זכיינית המקטעים החדשים בכביש 6 שיאפשרו להמשיך את הנסיעה מאזור יקנעם עד צומת סומך. כ־15 שנה אחרי פתיחת כביש 6 המקורי, יתווספו לו בשבועות הקרובים שני מקטעים חדשים שיאריכו אותו צפונה ב־22 ק”מ, ובמילים אחרות הפקק הענקי של צומת התשבי ביציאה מיקנעם והמעבר דרך מרכז אלונית המושמץ בדרך להתבטל - ויתאפשר לנסוע כ־200 ק”מ ללא רמזורים, מפאתי באר שבע עד אחרי הקריות. בבניית ההארכה השקיעה החברה כ־2.5 מיליארד שקל.

 

“כל מי שגר או עובר ביציאה מיקענם צפונה מכיר את המחלפים שם כאזור עתיר תנועה. יש קיבולת אדירה של משאיות שמגיעות מהנמל, ועכשיו עם הנמל החדש בחיפה היא תגדל עוד יותר, ויש תנועה אדירה של כלי רכב“, אומר לינדנר.

 

אלא שנפחי התנועה בכביש 6 גדלים מדי שנה. חברת דירוג האשראי מידרוג בחנה בתחילת 2018 את נתוני הכביש, ומצאה כי מדובר בעורק תחבורה ראשי וללא תחרות, עם גידול שנתי ועם קהל לקוחות ש־90% ממנו הם מנויים. ב־2014 למשל נרשמה עלייה של כ־28% במספר המשתמשים (מינימום שלושה מקטעי נסיעה), פועל יוצא של הרחבות כביש, הוספת נתיבים, שיפור בתאורה ופיתוח מחלפים חדשים באזור הדרום. מציאות זו הניבה, על פי הערכות, לזכיין צבר הכנסות של כ־1.3 מיליארד שקל ב־2017. נכון להיום מספר המשתמשים השבועי עובר את המיליון מכוניות, כ־260 אלף בשישי־שבת וכ־750 אלף מכוניות בשאר ימות השבוע, כך שעם פתיחת המקטעים החדשים מספר הנוסעים בכביש רק יעלה.

 

נפחי התנועה בכביש 6 הולכים וגדלים עד כדי יצירת פקקים. התופעה תחזור גם אצלכם?

“יש לנו אפשרות להוסיף עוד נתיב בעתיד אם יתעורר צורך, אבל התחזיות שלנו הן ששלושה נתיבים לכל כיוון זה די והותר בשלב זה”.

 

לדברי לינדנר, מקטע יקנעם כולל זוג מנהרות של 1,700 מטר כל אחת, שישחררו את צוואר הבקבוק של יקנעם. החלק השני עוקף את צומת יגור וסומך. גם שם יש זוג מנהרות, בנות 2,500 מטר ו־500 מטר, כך שהנסיעה בהן תבטל את המעבר ברמזורים צפונה של צומת יגור, צומת זבולון, ו”על זה תוסיף קיצור גיאוגרפי של כחמישה 5 ק”מ”, הוא אומר.

 

עד כמה יקוצרו זמני הנסיעה?

“אחת הבשורות הגדולות של המקטעים החדשים היא עבור תושבי הגליל המערבי. מי שגר בעכו מגיע ופונה דרומה נוסע אולי דרך עוקף קריות. המקטע החדש של סומך, שיושק בעוד כמה שבועות, פותח את כל ציר העמקים. אבל לא רק הם, כל מי שמגיע מהקריות לכיוון כביש 6, הנסיעה תתקצר לו כיוון שהוא יוכל לעלות בצומת סומך ולצאת ביקנעם בואכה דרומה. לכן ציר שלוקח היום סביב 40 דקות יתקצר ל־10 דקות בנסיעה רצופה. עבור מי שמוביל סחורה זה הבדל משמעותי, כי תכפיל את הקיצור בכל הסחורות שנעות. בנוסף לכך כל אזור הפקקים סביב רמת ישי ייעלם, כולל הפקק הקבוע של מוצ”ש שם”.

 

מקדימים רפואה

 

באזור יקנעם נעות היום 100־120 אלף מכוניות ביום. ההערכות הן שלפחות חצי מהנהגים ישתמשו במקטעים החדשים של כביש 6, אבל ציבור משתמשים שכבר סימנו אותו הוא חברות החלוקה ובעלי המשאיות. מבדיקת “כלכליסט” עולה שכיום כ־1,500־2,000 משאיות פוקדות את נמל חיפה.

 

שי לינדנר שי לינדנר צילום: עמית שעל

ברגע שייפתח הנמל החדש בחיפה ב־2021, יוכפל מספר המשאיות, וזה יהיה סיוט תחבורתי לכל מי שנוסע בכביש הצפון.

“זה מקום שאמור לקלוט לפחות 1.5 מיליון מכולות ביום, מה שבוודאי יגדיל את כמות התנועה שם ואת כמות הסחורות שעובדות ממקום למקום. במקרה הזה המדינה עבדה נכון ונתנה פתרון תחבורתי לפני שקם הנמל, ולא כמו במקרים בעבר שבהם קודם הקימו מיזם או שכונה, ורק אז חשבו איזה כביש יתחבר אליהם”.

 

אז הקלישאה שמקרבים את הפריפריה למרכז תתברר כנכונה?

"חד־משמעית כן. וזה לא רק המקטעים החדשים בכביש, אלא גם רכבת העמק שמחברת את חיפה לבית שאן, המסילה בין עכו לכרמיאל והנמל החדש שנבנה פה. תחשוב על כמות האזרחים שכבר עבדו בפרויקט הזה ועל אלה שהכביש יסייע להם להגיע למרכזי תעסוקה. לדעתי המרחב החדש פה יהיה פרוזדור קריטי בנסיעה לצפון ומהצפון דרומה, כאשר כביש 6 יתקבע כעורק תחבורתי בעל חשיבות דומה לזה של כביש 1 לירושלים או של נתיבי איילון".

 

הזכיינית המקורית קיבלה מהממשלה זכות להקים ולהפעיל כביש אגרה לתקופה של כ־30 שנה, שתסתיים ב־2029. בסוף התקופה המדינה תוכל לקבל בחזרה את הכביש כמו שהוא או להאריך את הזיכיון. המקטע הראשון, 84 ק"מ אורכו, נפתח ב־2004, וכיום הכביש נושק למחלף עין תות ליד בסיס אלייקים בצפון ולמחלף שוקת שבדרום.

 

בניגוד לתוואי הקיים של כביש 6, שהוא יחסית שטוח, בניית המקטעים החדשים נעשתה בתוך שורת כבישים עם נפחי תנועה גדולים, עודף רצועות תשתית (דלק גז טבעי), מקורות מים של הקישון ומעבר של תחבורה ציבורית. בקיצור, כאב ראש לכל קבלן מבצע שחייב לדלג בין הטיפות כל העת ולעבוד בתיאום עם רשויות מקומיות וחברות ממשלתיות רבות.

 

נאלצתם לעבוד מול אלף גורמים. היה רגע שחשבת שהמדינה תוקעת את הפרויקט בגלל בירוקרטיה?

"צו התחלת עבודות ניתן בדצמבר 2015, ובאפריל 2016 היינו אמורים לקבל אישור הסטת תנועה למחלף תל קשיש. ידענו שאם לא נבצע את זה, הדחייה תהיה חודשים ארוכים כי בפסח אי אפשר לבצע עבודות. והנה הפקחים במקום, הכלים במקום ואין אישור ממשלתי. בסופו של יום, בדקה ה־90 ועם הלשון בחוץ, קיבלנו היתר והתחלנו את העבודות בתל קשיש, שהוא אחד המחלפים הכי מסובכים בארץ".

 

הנהגים שם אולי לא יודעים, אבל כדי לנוע בכביש החדש הם יצטרכו להירשם מחדש, מכיוון שמערכת התמחור והגבייה אינה זהה לזו שמופעלת כיום על ידי קרן תשתיות ישראל וקרן נוי בחלוקה שווה.

 

מה ההיגיון להפריד בין הזכיינים? הלקוח יצטרך עכשיו להירשם פעמיים ולשלם לשני מפעילים.

"המדינה רוצה לתת את הערך הטוב ביותר, עם העלות הכי טובה, ולכן יצאו למכרז פתוח בו זכתה שפיר הנדסה בפרויקט הזכייני. שפיר מחזיקה 80% במקטעי הצפון, ולאומי פרטנרס וקרן נוי מחזיקות בנוסף 10% כל אחת. הרישום יהיה פשוט, קל וחד־פעמי, והוא ייקח דקות ספורות בלבד. תעריפי הנסיעה נקבעו במכרז ובתקנות. מחיר נסיעה בשני המקטעים בשעות השיא יגיע לכ־5.6 שקלים, ובשעות השפל לכ־3.3 שקלים".

 

כביש חוצה ישראל כביש חוצה ישראל צילום: ערן יופי כהן

ומה הלאה, הכביש יגיע צפונה עד שלומי?

"המדינה כבר רואה מה יהיה הלאה, וככל שאני יודע הם עובדים עם המועצה הארצית לתכנון ובנייה להאריך את הכביש צפונה".

 

אתמול פורסם בתקשורת שחלק מנתוני האשראי של הנוסעים בכביש 6 הקיים נחשפו.

“הקמנו מערכת נפרדת וסגורה, כך שנתוני האשראי מופקדים במטמון עם תקני הגנת סייבר. אנחנו עושים כל מה שנדרש כדי להגן על הלקוחות”.

 

עלות הנסיעה צפויה להיות נמוכה יותר בהשוואה לכביש הקיים, מכיוון שמדובר בנסיעה בשני מקטעים ולא בשלושה מינימום. לפי אתר כביש 6, לקוח מזדמן משלם בין 20 ל־34 שקל לנסיעה בכלל הכביש, כאשר נסיעה במקטע הצפוני הנוכחי (עד עין תות) עולה לו 13.4 שקל.

 

מעבדה לאוטונומי

 

אחד החידושים בכביש הוא היכולת להעמיד תשתית גם לניסויים אחרים. מי שעובר שם באזור רואה לעתים מכונית מרוץ ללא נהג, וההסבר הוא שלינדנר הקצה לנתיבי איילון מעין מגרש משחקים לנסות אפשרויות תנועה של רכב אוטונומי, זאת עד שהמקטע הצפוני ייפתח בעוד כמה שבועות.

 

מי שביקשה את שדה הניסויים היא חברת נתיבי איילון, משום שבמתחמים אלה ניתן לבחון טכנולוגיות תעבורה בשלל תחומים, כולל תחבורה אוטונומית, טכנולוגיות סייבר וטעינת חשמל. בחודשים האחרונים כבר התבצעו יותר מ־130 ימי ניסוי עם שבעה נסיינים שונים, כולל במקטע הצפוני החדש.

 

בנתיבי איילון טוענים שבישראל יש היום כ־600 סטארט־אפים בתחום התחבורה החכמה, אבל עד היום לא היתה להם פלטפורמה לניסויים על מוצר שלהם. לפי יוסי מרגלית, סמנכ”ל טכנולוגיות בנתיבי איילון, “לחברות הללו פוטנציאל עצום, והן יכולות להביא פיתוחים תחבורתיים חדשניים שיטפלו בצד הביקושים של העומס בכבישים. הבנו שצריך לחשוב מחוץ לקופסה. הגישה המסורתית בעצם ‘מהמרת’ שהתרחישים בשטח ניסוי אחד יתאימו לכולם, וככה עובדים בכל העולם. יש לנו פורטפוליו של אתרים שמאפשר לנו לתפור לחברות הזנק מגרש משחקים בתנאי סביבה שונים, כולל בכביש 6. אין שירות כזה בעולם”.

 

יש עורך דין בקהל?

 

לינדנר שימש בעבר כיועץ מיוחד למשרד הכלכלה, והוא הספיק לעבוד עם השרים נפתלי בנט ואריה דרעי. "הגדרתי את העבודה שם כמילואים, כלומר לכמה שנים כדי לתרום את חלקי. בתקופת המחאה החברתית ב־2011 עוד הייתי בשלהי הלימודים בחו”ל, והצטברה אצלי אי נחת מדרך קבלת ההחלטות במדינה. שלחתי קורות חיים למשרד הכלכלה, התראיינתי והתחלתי לעבוד שם".

 

אז מה למדת במשרד הכלכלה, מה חסר לנו?

"עורכי דין", הוא צוחק. "אחד הדברים שלמדתי הוא כמה הכלכלה הישראלית מדהימה ברמת המאקרו, ואחד התהליכים החשובים שקרו פה הוא כניסה לשוק העבודה של מגזרים שלא עבדו קודם, נשים מהמגזר הערבי וחרדים. אנשים שנכנסים לשוק העבודה בגיל 30 חייבים לחזק אותם, וחייבים לשפר כישורים ויכולת תעסוקה. אחת הבעיות העיקריות היא השכר הנמוך פה".

 

אבל אם תעלה שכר או גיל פרישה התעשיינים ישתוללו.

"אני מאוד בעד מעסיקים, והנה היה מהלך משולב של העלאת שכר המינימום, ושים לב שהאבטלה לא רק שלא עלתה אלא אף ירדה. העלת את שכר המינימום תמשוך את הכל למעלה. אחת הנקודות המעניינות שלמדתי במשרד הכלכלה היא היכולת להילחם על כל מקום תעסוקה ופיטורים. כביש 6 החדש מייצר אלפי מקומות תעסוקה והיו שבועות שעבדו פה אלפי אנשים. ואני עוד לא מדבר על תשתיות כמחולל תעסוקה, וכל המשאיות שיחסכו חצי שעה של פקקים במעבר אצלנו זה מרים את המשק". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x