$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

בעלי אגוד יוצאים לקרב מאסף: "אי־נוחות אינה סיבה לפסילת מיזוג הבנקים"

בעלי המניות של בנק אגוד שלחו מכתב חריף לרשות ההגבלים שבו תקפו את כוונתה לפסול את המיזוג עם מזרחי טפחות: "לא הוצג חשש לפגיעה בתחרות"

אדריאן פילוט 06:5430.05.18

"סמכות הממונה על הגבלים עסקיים להתנגד למיזוג בין בנק מזרחי טפחות לבנק אגוד קמה מכוח החוק במצב שבו קם חשש משמעותי לפגיעה בתחרות. חשש כזה לא הוצג בפנינו. התחושה שלנו, בעקבות השיחות שניהלנו עם הרשות במהלך הבדיקה, היא שההתנגדות הצפויה נובעת מ'אי־נוחות' להעניק אישור למיזוג, בלי קשר לזהות הבנקים או השפעת העסקה על התחרות במערכת הבנקאית. עם כל הכבוד, אין בכך כדי לפסול את המיזוג", כך כותבים בעלי המניות של אגוד — ישעיהו לנדאו, רות מנור ויעל אלמוזג־זכאי - בנייר עמדה חריף שנשלח ליועץ המשפטי של הרשות עו"ד אורי שוורץ ושהגיע לידי "כלכליסט". שוורץ הוא הגורם האחראי ברשות לנושא המיזוג, משום שהממונה מיכל הלפרין מנועה מלעסוק בו בשל הסכם ניגוד העניינים שלה.

 

בעלי המניות של אגוד ביקשו משוורץ להציג את נייר העמדה, שנכתב על ידי עו"ד דליה טל, בפני ועדת הפטורים והמיזוגים של הרשות שצפויה להתכנס היום ולפסול את המיזוג בין שני הבנקים: "כיוון שלא ניתנה לנו במסגרת הליך השימוע להשמיע את טענותינו בכתב, אלא רק בעל פה, נבקש להעמיד נייר עמדה קצר זה בפני הוועדה לפטורים ומיזוגים. אנו סבורים כי מכיוון שעמדתנו בעניין זה שונה עקרונית מעמדת הרשות, מן הראוי כי חברי הוועדה המייעצת, שהינה גוף מקצועי וחיצוני לרשות, ייחשפו לכלל העמדות השונות בטרם יתכנסו כדי להמליץ בנושא".

  

מימין: יועמ"ש רשות ההגבלים אורי שוורץ וישעיהו לנדאו, מבעלי השליטה באגוד מימין: יועמ"ש רשות ההגבלים אורי שוורץ וישעיהו לנדאו, מבעלי השליטה באגוד צילום: בשמת איבי

 

שוורץ סירב בתוקף לבקשה. גורמים ברשות הסבירו כי מעולם לא התרחש מקרה שבו התאפשר לגורמים חיצוניים להציג בפני חברי הוועדה את עמדתם, וכי חברי הוועדה נפגשים רק עם הצוות שטיפל בבקשה. בנוסף, לדברי אותם גורמים, את עמדתם בעלי המניות יכלו להציג והציגו בשימוע בעל פה, שנערך לפני כשבוע.

 

ניסו לשכנע עד הרגע האחרון

 

עוד עולה מנייר העמדה כי הניסיונות של בעלי המניות של אגוד לשכנע את הרשות לאשר את המיזוג נמשכו עד יום שני, ושהם אף הציעו לרשות להתנות את אישור המיזוג בכך שבנק מזרחי טפחות יתחייב לשמור את החשבון ההפוך שמציע בנק אגוד, שבעיני הרשות הוא מחולל תחרות. "אנו סבורים כי נוכח טענת הרשות שהחשש המרכזי באישור המיזוג נובע מהיעלמות החשבון ההפוך, ניתן להפיג חשש זה באמצעות הטלת תנאי לאישור המיזוג שיחייב את שימור ההטבה הזו לתקופה מסוימת לאחר המיזוג. מובן כי במקום שבו תנאי עשוי להפיג את החשש, אין מקום להתנגד ולמוטט את כל עסקת המיזוג", לשון נייר העמדה.

 

בנוסף, נייר העמדה תוקף את הנתונים שלפיהם המיזוג בין הבנקים יפחית את התחרות, שעליהם נשענת עמדת הרשות: "הממצאים שלכם מבוססים על נתונים שנשענים על דיווח שאינו בעל חשיבות עבור הבנקים או עבור הפיקוח; דיווח שאינו מבוקר ואינו חלק מהדו"חות הכספיים, ועל כן אינו נבדק על ידי רואי החשבון של הבנקים ו/או על ידי שומרי סף נוספים. בנוסף, בנקים שונים מגדירים אחרת את מספר החשבונות לפי קטגוריות באופן שהופך את ההשוואה בין הבנקים לבלתי אחידה".

 

אגוד יערער על ההחלטה

 

לפי ההערכות, אחרי שהרשות תפסול את המיזוג באופן רשמי, הבנקים יעתרו לבית הדין להגבלים עסקיים נגד ההחלטה. בית הדין הוא ערכאת הביקורת השיפוטית על ההחלטות העיקריות של הרשות. בראש בית הדין עומדת שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים נאווה בן־אור והמשנה שלה היא שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים תמר בזק־רפפורט.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x