$
בארץ

פרסום ראשון

הממשלה מקימה צוות בין-משרדי להצלת ים המלח

כך חשף רם אלמוג, נציג המשרד להגנת הסביבה, בדיון בוועדת הכספים על תום זיכיון כיל בים המלח. ח"כ מיקי רוזנטל: "גורל ים המלח חשוב בעיניי יותר מנושא תמלוגים"

עמרי מילמן 17:5830.01.18

במסגרת דיון שנערך היום על ידי הצוות שהוקם בוועדת הכספים למעקב אחרי תום זיכיון כיל בים המלח, חשף נציג המשרד להגנת הסביבה, רם אלמוג, כי בימים אלו מקימה הממשלה צוות בין-משרדי להצלת ים המלח. הקמת הצוות תובא לאישור הממשלה ב-11 בפברואר.

 

 

 

ההודעה באה בתגובה לשאלתו של יו"ר הצוות, ח"כ מיקי רוזנטל, מי בממשלה אחראי לבעיית ים המלח, עליה הודו נציגי הממשלה בדיון כי למעשה אין כזה. בפתח הדיון התייחס רוזנטל לדו"ח הוועדה לבחינת תום הזיכיון בראשה עומד הכלכלן הראשי יואל נוה, שטיוטת המסקנות שלה נחשפה ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, וביקש כי מסקנות אלו יוצגו גם בפני הוועדה.

 

ים המלח ים המלח צילום: כתרי מעוז

 

רוזנטל שאל את נציגי הוועדה אם נשקלת האפשרות לקשור את הזיכיון החדש עם הצלת ים המלח. לדבריו, "גורל ים המלח חשוב בעיניי יותר מנושא התמלוגים. אם נרוקן את ים המלח לא נוכל להסתכל בעיניי ילדינו ונכדינו. אני חושב שזו הזדמנות חשובה לכרוך יחד את תום תקופת הזיכיון בהצלתו של ים המלח".

 

רוזנטל שאל האם נשקלת האפשרות כי "במקום תמלוגים או הכנסות מזיכיון מדינת ישראל תגיד לזכיין הבא - אנחנו תמורת הזיכיון דורשים שתשקם את ים המלח. פרויקט שעולה מיליארדים רבים". לדבריו, הצוות בוועדת הכספים ידאג שהוועדה שבראשה עומד נווה יהיה מתואם עם הצוות החדש.

 

על כך השיב נציג החשב הכללי מיכאל רבזין כי "לרוב הממשלה מפרידה בין פעילויות שונות. הוועדה של יואל נוה עוסקת בתום הזיכיון, הכנסות המדינה מתמלוגים, מס ייסף, אם הממשלה תחליט להשתמש בכסף הזה ולייצר מתקני התפלה נוספים, לייבא מים, אין בזה שום קשר בין פעילות תעשייתית בים המלח. כל הסמכות של הוועדה היא לדון בתום תקופת הזיכיון, איך מעבירים אותו ב-2030".

 

רוזנטל הקשה על נציגי האוצר והשיב, כי "השאלה מי יביא את זה לדיון. הייתם אמורים לשמוע את הציבור, וההצעות האלה עולות פה. יכול להיות שזה דימיוני, אני שואל על המשוואה העקרונית. אם אתם לא תעשו את זה, אף אחד לא ידון בה".

 

על כך השיב נציג הכלכלן הראשי ומרכז הצוות לבחינת תום הזיכיון כי "המנדט של הצוות לא היה למצוא פתרונות לירידת המפלס, וגם אם אני לא חושב שתפקידו של הזכיין לחצוב אשלג, למצוא את הפתרון. הוא לא אחראי על הנושא הזה".

 

ח"כ איתן ברושי ציין, כי "הפתרון חייב להיות משולב עם ירדן, המצב צריך להיות פתרון בינ"ל. כבר היו 3 תעלות ימים, לכל שר היתה תעלה וכמובן שלא יצא כלום. הבעיה בחוסר היכולת לקבל החלטות. הממשלה לא רוצה, אם היתה רוצה היתה עושה. אין קשר בין הזיכיון לטיפול בבעיות של ים המלח. עד הזיכיון לא יהיה לנו ים המלח. למעלה מ- 6,000 בולענים ואיום על היישובים בסביבה. חייבים לקבל החלטה, כי המשך המצב הקיים הוא היעלמות ים המלח. צריך לחייב את הממשלה לקבל החלטה עד סוף 2018 איך משמרים את ים המלח".

 

ח"כ דב חנין אמר כי "יש קשר בין הצדדים הסביבתי לחברתיים-כלכליים. מציע להחזיר למדינה את הבעלות עם תום תקופת הזיכיון, כדי שנפיק התועלות וננהל את השימושים. הרקע להלאמת ים המלח מתחיל עכשיו. עצם הרחבת מגרש הדיון והצבת האופציה של ההלאה על השולחן בהצעת חוק, חרף התנגדות הממשלה, תהיה הצעד הנכון. גם לחזור ולשקם את הירדן כמו שהטבע עשה. ולהזרים מים בכמות גדולה לים המלח".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x