$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

חוקרי וולקני: לעצור העתקת המכון עד בירור השפעת נתניהו

במכתב ליועמ"ש אביחי מנדלבליט דורשים חוקרי המכון להקפיא את בדיקת העברת המוסד לצפון הארץ עד לסיום בדיקת מבקר המדינה את הטענות שלפיהן ראש הממשלה קידם את התוכנית כדי להשביח קרקעות של מקורבו שאול אלוביץ'

שחר אילן 08:0003.01.18

חוקרי מכון וולקני פנו ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד אביחי מנדנבליט בדרישה לעצור את עבודת הצוות לבדיקת העברת המכון לצפון הארץ, כך נודע ל"כלכליסט". זאת, עד לסיום בדיקת מבקר המדינה לגבי החשדות שראש הממשלה בנימין נתניהו קידם את תוכנית העברת המכון לצפון כדי להשביח קרקעות של חברו, בעל השליטה בבזק שאול אלוביץ'.

 

 

 

 

 

מימין שאול אלוביץ' ובנימין נתניהו מימין שאול אלוביץ' ובנימין נתניהו צילום: יובל חן, אלכס קולומויסקי

 

 

לפני כשנתיים הודיע שר החקלאות אורי אריאל על כוונתו להעביר את מכון וולקני, מכון המחקר החקלאי של ישראל, לצפון הארץ. עובדי המכון נאבקים בהעברה בחריפות. זאת, הן מסיבות משפחתיות וכלכליות של חוסר הרצון והיכולת לעבור לצפון, והן בטענה שניתוק המכון מסביבת המחקר והאקדמיה במרכז הארץ תפגע בו וברמתו אנושות.

בעקבות הודעת אריאל החלה המועצה הלאומית לכלכלה בראשות פרופ' אבי שמחון בבדיקת הנושא ושמחון ביקש חוות דעת של המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח (המולמו"פ). המועצה קבעה ש"מעבר מהיר לצפון טומן בתוכו סכנה להמשך קיום מחקר חקלאי מתקדם במדינת ישראל בשנים הקרובות, ולכן יש להימנע ממנו".

 

משרד ראש הממשלה שמר על חוות הדעת בסודיות ובמקום זאת מינה ראש הממשלה בנימין נתניהו צוות לבחינת היוזמה להעברת המכון צפונה בראשות ראש מנהל התכנון (תחילה שירה ברנד ואחריה דלית זילבר). לצוות לא מונה מומחה למחקר חקלאי. מומחה כזה צורף אליו רק לאחר עתירה של חוקרי וולקני לבג"ץ ביוני 2017.

 

במכתב ששלחה ד"ר נירית ברנשטיין מוועד החוקרים במכון וולקני למנדנבליט, היא מציינת שלאחרונה החל מבקר המדינה בבדיקה מקדמית של הניסיונות להעביר את מכון וולקני צפונה. זאת לאור הפרסומים כי נתניהו קידם את העתקת המכון משום שלאלוביץ' היתה קרקע סמוכה. פינוי המכון, באופן שיאפשר הקמת 15,000 דירות, עשוי היה להשביח את הקרקע של אלוביץ'. בספטמבר השנה מכר אלוביץ' את הקרקע בשל לחצי הנושים. ברנשטיין כותבת כי "בשים לב לטענות הנבדקות, מן הדין לכל הפחות לעכב את עבודת הצוות עד לסיום הליכי הבדיקה בחודשים הקרובים".

 

ברנשטיין טוענת גם לבעיות קשות בעבודת צוות הבדיקה שמינה נתניהו: תחלופה גבוהה של חברים שחלקם לא השתתפו בחלק גדול מהישיבות. לדבריה, "כך לא אמורה להתקבל המלצה, ובייחוד המלצה הרסנית כמו העתקת מכון מחקר מפואר בעל מוניטין עולמי". במקביל נמנע הצוות מפרסום חוות הדעת ומכתבי המומחים שנשלחו אליו, מה שהיא מגדירה כ"חוסר שקיפות משווע". היא טוענת ש"דיוני הצוות במתכונת הנוכחית עומדים בניגוד גמור לפסק דינו של בית המשפט העליון ומהווים הפרה של צו שיפוטי. משכך המשך פעולת הצוות מהווה עילה לפתיחה בהליך משפטי".

 

ממשרד מבקר המדינה נמסר בתגובה ש"המשרד נמצא עתה בשלבים הראשוניים של בדיקה (סקר) במינהל המחקר החקלאי. במסגרת הסקר נבחנת רשימה של נושאים אפשריים לביקורת, לרבות סוגיית העברת מינהל המחקר החקלאי לצפון. הסקר יסתיים במהלך חודש מרץ 2018. על סמך ממצאיו תתקבל החלטה אם לקיים ביקורת על מינהל המחקר החקלאי". ממשרד ראש הממשלה לא היו מעוניינים להגיב לדברים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x