$
משפט

בלחץ בג"ץ: מדען צורף לצוות לבחינת העתקת מקומו של מכון וולקני

פרופ' שמואל וולף, דקאן הפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית, צורף לצוות שהקימה הממשלה, לאחר שהשופטים זעמו על היעדר זווית מחקרית

משה גורלי 08:0620.06.17

"זו היעדרות רועמת", קבעה השופטת אסתר חיות בנוגע להיעדרותו של נציג מחקרי־מדעי מהצוות שהקים ראש הממשלה לבחינת העתקת מכון וולקני צפונה. "הזווית המדעית־מחקרית לא מספיק חשובה כדי שיהיה לה ייצוג בצוות שהקימה הממשלה?", הפנתה חיות את השאלה לב"כ המדינה, עו"ד מיטל בוכמן־שינדל. הלחץ של בג"ץ הועיל, ולצוות צורף פרופ' שמואל וולף, דקאן הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית.

 

התפתחות זו מסכמת את הדיון שנערך אתמול בעתירת עובדי המכון נגד העתקת המכון מראשון לציון.

 

הדיון בפני השופטים חיות, דפנה ברק־ארז ודוד מינץ התקיים לאחר שהשופטת ענת ברון החליטה לעכב עד לדיון בעצתירה אתמול את עבודת הצוות שהקימה הממשלה. זאת לאחר שבאי כוח העותרים, עורכי הדין בעז בן צור, צבי מצקין וגיא רווה, טענו לשני כשלים בהקמת הצוות: ראשית, נטילה שלא כדין את סמכות המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח אזרחי (המולמו"פ), שמתנגדת להעתקה מיידית של המכון מחמת פגיעה קשה במחקר החקלאי; שנית, הרכב הצוות, לדברי בן צור, לוקה בחוסר סבירות קיצוני.

 

השופטים סילקו את הטיעון הראשון, אבל קיבלו את השני. "הנטייה שלנו לא לקבל את הטיעון של נטילת הסמכות, אבל יש לנו ספקות רבים לגבי הרכב הצוות", אמרה חיות.

 

עו"ד בעז בן צור, נציג העותרים עו"ד בעז בן צור, נציג העותרים צילום: עמית שעל

 

 

החלטה פה אחד

 

וזה הצוות שהורכב כדי לקבל את ההחלטה: שירי ברנד, מ"מ ראש מינהל התכנון; שלמה בן אליהו, מנכ"ל משרד החקלאות; עדיאל שמרון, מנהל רשות מקרקעי ישראל; אודי אדירי מאגף תקציבים באוצר; ופרופ' אבי שמחון, ראש המועצה הלאומית לכלכלה. מנהל מכון וולקני אלי פיינרמן הוזמן כמשקיף.

 

השופטת ברק־ארז: "בצוות יש שני כלכלנים, שמחון ואדירי. איך זה שיש מקום לשני כלכלנים, ואין מקום לאף איש מדע?". עו"ד בוכמן־שינדל ממחלקת בג"צים השיבה: "הצוות צריך לשמוע את כלל הדעות ולא להכיל אותן. הצוות הזמין כל בעל עניין לבוא ולהשמיע את דברו".

 

השופטים לא השתכנעו ושלחו את הצדדים להסכים על צירופו של נציג מדעי־חקלאי לצוות. המדינה הסכימה, אלא שהיא פסלה את האפשרות שהציעו השופטים, ולפיה הנציג יהיה ראש המכון, שמשמש כמשקיף בוועדה. הסיבה להתנגדות המדינה פשוטה: הצוות החדש חייב לקבל את החלטתו פה אחד, לכן הוא הורכב מלכתחילה מנציגי הממשלה כדי להגשים פה אחד את מטרתה להעתיק את המכון צפונה.

 

השופטת דפנה ברק ארז השופטת דפנה ברק ארז צילום: עמית שעל

 

"עמדתו של ראש המכון ידועה", נימקה ב"כ המדינה את התנגדותה לפיינרמן, "והיא מורכבת מהאינטרסים של העותרים כאן שמתנגדים למעבר".

 

ברק־ארז: "זו אמירה מעליבה, כאילו יו"ר המכון הוא ראש ועד העובדים והוא נמצא בניגוד עניינים. ולחבר הוועדה, מנהל רמ"י (רשות מקרקעי ישראל) אין אינטרס? הוא לא בניגוד עניינים לנוכח הבוננזה הקרקעית שבפינוי המכון ממרכז הארץ? לא לקחתם מומחה למקרקעין שמנותק מהאינטרסים הרלבנטיים".

 

ב"כ המדינה בוכמן־שינדל: "ברמה הפרסונלית הוא לא בניגוד עניינים. הוא ומשפחתו לא מרוויחים מהעתקת המכון. לגבי ראש המכון, זו סוגיה פרסונלית. כתב המינוי דורש החלטה והסכמה פה אחד, וכשאתה מכניס אדם שאתה יודע שעמדתו מובהקת וחד־משמעית, התוצאה ידועה מראש".

 

השופטת אסתר חיות השופטת אסתר חיות צילום: אלכס קולומויסקי

 

ברק־ארז: "כל אנשי הצוות יודעים להתעלות, רק אנשי המחקר החקלאי לא יודעים?".

 

בוכמן־שינדל: "אנחנו יודעים שכל אנשי המחקר החקלאי בצפון הארץ הם בעד ההעתקה, ואלה שבמרכז הארץ נגדה. יש מקום להביא איש מחקר מדעי בתחום קרוב, ביולוגיה בוטניקה, שמכיר את עבודת המכון".

 

חיות: "אנחנו חשבנו שהמועמד הטבעי הוא פינרמן".

 

לבסוף קיבלו השופטים את המועמד שעליו הסכימו הצדדים, פרופ' וולף. חיות ציינה במורת רוח את התעלמותו של הצוות החדש, במהלך שלושת הדיונים שקיים, מחוות הדעת של המולמו"פ, ולכן הדגיש בג"ץ בהחלטתו שחוות הדעת תובא לידי הממשלה בנוסף לחוות הדעת שתיכתב על ידי הצוות החדש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x