$
בארץ

חיפה כימיקלים: סוגרים את החברה ומפטרים את כל 800 העובדים בצפון ובדרום

"בצר לנו, לאחר מאמצים כבירים, הגענו לנקודה שבה לא נוכל יותר להחזיק את פעילות החברה בישראל ולכן אין לנו ברירה אלא לסגור את החברה לאלתר", נכתב במכתב ששלח ג'ולס טראמפ בעלי החברה לראש הממשלה, ולוועד העובדים בצפון. עיריית חיפה: "אם הנהלת המפעל היתה נוהגת באחריות היה היום פתרון הן לאמוניה והן לעובדים"

ליאור גוטמן 07:5102.08.17

הנהלת חיפה כימיקלים החליטה על סגירת החברה ועל פיטורי כלל עובדיה בצפון ובדרום.

  

 

"בצר לנו, לאחר מאמצים כבירים, הגענו לנקודה בה לא נוכל להחזיק יותר את פעילות החברה בישראל. למיטב הבנתנו לא נקבל אישור לחזור לפעילות בעתיד הקרוב ולכן אין לנו ברירה אלא לסגור את החברה לאלתר". במילים אלו מסכם בעלי חברת חיפה כימיקלים ג'ולס טראמפ את רצונו להפסיק את פעילות החברה בישראל. הדברים נשלחו הבוקר (ד') במכתב רשמי מטעם טראמפ לראש הממשלה נתניהו, עם העתקים לשר הגנת הסביבה זאב אלקין, שר האוצר משה כחלון, שר הכלכלה אלי כהן ומנכלי משרדיהם.

 

למכתב ההנהלה לראש הממשלה - לחצו כאן

 

למכתב ההנהלה לוועד הצפוני - לחצו כאן 

מיכל האמוניה מיכל האמוניה צילום: פיני חמו

 

 

לפי טראמפ התוצאה הטראגית של סגירת המפעל מתקיימת לאחר מאמץ של חמישה חודשים בהם הוא ניסה להמשיך ולהפעיל את מתקני הדשנים שבבבעלותו, אולם משבר האמוניה (שהיא חומר הגלם) כמו כם הוראת ביהמ"ש העליון משבוע שעבר לסגור את מכל האמוניה שמוצב באזור חיפה עד ל-18 בספטמבר, השאירו לו מעט מאוד אפשרויות להפעיל את החברה. "הפסדנו מאות מיליוני שקלים בזמן שהמשכנו את העסקת כל עובדינו, הכל אך ורק בהסתמך על הבטחות לפיהן הממשלה פועלת למציאת פתרון הגיוני", כותב טראמפ, כאשר השורה התחתונה הנלווית לסגירת המפעל היא שהם "נאלצים לפטר את העובדים לאחר 50 שנות פעילות מוצלחות".

 

הספינים ניצחו את התעשיה

 

טראמפ מונה בהמשך את הסיבות שהובילו לסגירת המפעל. לדבריו "הספינים ניצחו את הכלכלה, וקמפיין מקומי של ראש עיר הביס את הממשלה הלאומית". לעניין זה הוא מתייחס לראש עיריית חיפה יונה יהב, שכחלק מקמפיין הבחירות שלו הציב את סגירת מכל האמוניה באזור כאחת המטרות העיקריות, לרבות פנייה חוזרת ונשנית לבתי המשפט כדי שיאכפו את סגירת המכל. טראמפ אולי צודק שיהב לחץ ועשה ככל שניתן כדי לסגור את המכל, אבל באותה נשימה מתעלם ממציאות בה יותר מ-30 שנה המכל הצפוני משמש כמכל התפעולי של חיפה כימיקלים, בוודאי כאשר החלטת ממשלה מלפני 4 שנים כבר קבעה שהוא יסגר.

 

טראמפ מזכיר שהחברה פועלת כ-50 שנה, ועמדה לדבריו בכל היבטי איכות הסביבה שנרשו ממנה. ב-2013 קיבלה הממשלה החלטה להקים מתקן חדש לייצור אמוניה בדרום, אולם בנובמבר 2016 המכרז הלאומי נכשל מה שלא הפריע לטראמפ להשקיע מאות מיליוני שקלים על בסיס הבטחות ממשלתיות ש"היה בסדר". החיצים אל יונה יהב לא מסתיימים והוא מכונה במכתב כמי שהפעיל קמפיין שכולו לכאורה "זריעת פחד" מה גם שיהב ניצל את הרוח הגבית כדי למנוע מהממשלה ליישם תוכנית להצלת העסק. למה טראמפ מתכוון? ממשלת ישראל החליטה בסוף יוני לאפשר יבוא אמוניה באוניות קטנות בנפח של עד 2000 טון, אולם יהב סירב לאשר את כניסתן ובכך מנע הבאת אמוניה לחברה. עוד יהב מואשם בפעולה למען בתי הזיקוק בחיפה, שאמורים לקבל חלק מהשטח שיתפנה שם לאחר סגירת חיפה כימיקלים. "הוא (יהב - ל"ג) הצליח לגרור מדינה שלמה לתוך טירוף מערכות", אומר טראמפ.

 

הייצוא התעשייתי נפגע קשות

 

מציאות זו כפתה לדברי טראמפ את סגירת המפעל ופיטורי 800 עד אלף עובדים. לעניין זה יצוין שכבר אתמול דובר על סגירת המתקנים בצפון, אולם טראמפ למעשה מרחיב את היריעה וסוגר את כלל עסקיו בישראל, כלומר גם את מפעליו בדרום. מעבר לפיטורי מאות העובדים, הייצוא התעשייתי של ישראל יאבד את חיפה כימיקלים, וזה אומר שמאות מיליוני שקלים שהמדינה הרוויחה ממפעלי חיפה כימיקלים יעלמו.

 

טראמפ טוען שהם עמדו בכל ההתניות, כולל אלו שמקובלות לדבריו על פי אמות המידה של המוסר היהודי, אולם "אם לממשלה כרגולטור אין את הרצון לקיים את החלטותיה ולקיים את תעשית הדשנים ולשמור על מקומות העבודה שהיא מספקת, אז קצרה ידינו מלעשות כן".

 

טראמפ מסכם שהנחה כאמור את המנכ"ל לפטר את כלל העובדים ולסגור את החברה, כאשר הפיטורים יכנסו לתוקף באופן מיידי.

 

מכתב בנוסח זה נשלח גם לועד עובדי חיפה כימיקלים בצפון. במכתב ליו"ר הוועד מפורטות הסיבות שהביאו לסגירת המפעל.

 

ממשרד האוצר הפנו הבוקר את זכות התגובה למשרד ראש הממשלה ולא הוסיפו דבר. מי שמנסה להטות את הדיון על המפוטרים הוא יו"ר העבודה הנכנס אבי גבאי שטען הבוקר שכישלון המכרז נובע מאישור מתווה הגז. לדבריו המכרז הממשלתי להקמת מתקן אמוניה היה חייב לכלול מחיר גז נמוך (חצי ממחירו שנקבע במתווה 4.7 דולר ליחידת אנרגיה) ושמלא עשו כך המכרז נידון לכשלון. גבאי שוכח שלפחות שני מציעים במכרז הודיעו בכתב למשרד להגנת הסביבה (שהוא היה השר שלו) שאין בעיה במחיר הגז, וכל שהם מבקשים זו רשת ביטחון ממשלתית לרכישת האמוניה. משזו לא הגיעה, המכרז נשאר ללא מציעים.

 

מוועד העובדים בחיפה כימיקלים צפון נמסר, "הודעת ההנהלה היא שלב נוסף במשחק הציני שמנהלת הנהלת חיפה כימיקלים. אתמול נמנעה ההנהלה מהודעה על סגירה מסיבה אחת בלבד: ציפייה שאלפי העובדים החרדים לפרנסתם ינהלו עבורה את המאבק עבור שורת רווח גבוהה יותר.בזה כל העניין . מפעל חיפה כימיקלים הוא מפעל רווחי. רק תאוות בצע הובילה למשבר הנוכחי. בשעה 12:00 יתכנסו העובדים בכניסה למפעל ברחוב ההסתדרות 90 במפרץ חיפה בקריאה כנגד כוונתה הבזויה של ההנהלה ובקריאה להמשך פעילותו של המפעל".

 

מעיריית חיפה נמסר, "במערכה על סגירת מכל האמוניה ניצח השכל הישר את הזדון, האינטרס הציבורי את ההון שלטון וטובת הציבור על פני חידלון המעשה. אם חיפה כימיקלים לא היתה מחבלת לאורך שנים ומתעלמת מהחלטת הממשלה עוד משנת 2013, אילו היתה נוהגת כהנהלה אחראית היה היום פתרון מוחלט ומלא הן לאמוניה והן לעובדים. צדק בית המשפט העליון כשקבע שהאחריות רובצת על הנהלת המפעל ודי לקרוא את הביקורת בפסק הדין של העליון בכדי להבין את המציאות ומי באמת אחראי למצב. אנו חוזרים וקוראים לממשלה לשים את כל החלופות על השולחן ולבצע סקר סיכונים מקיף ובלתי תלוי ומתחייבים מראש לקבל את החלופה שתמצא קבילה״.

 

 ממשרד הכלכלה נמסר: "המשרד פעל והקצה קרקע לטובת הפתרון לטווח הארוך. במקביל, הגורמים הממשלתיים הרלוונטיים פועלים למצוא פיתרון לתקופת הביניים, ובד בבד אנו בקשר עם נציגות העובדים".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x