$
דעות

עדיפה עוד רגולציה על עוד הסדר חוב

הסוגיה של חלוקת דיבידנדים על בסיס רווחים רעיוניים היא פצצה מתקתקת שמחייבת טיפול דחוף, כי למנוע גל נוסף של הסדרי חוב בת"א

אורן פרוינד 08:1608.01.17

הסוגיה של חלוקת דיבידנדים על בסיס רווחים רעיוניים, ובעיקר רווחי שערוך בקרב חברות נדל"ן בורסאיות, נראית אולי שולית ויכולה להמתין בתור הרגולטורי. אבל מדובר בפצצה מתקתקת שמחייבת טיפול דחוף, כי למנוע גל נוסף של הסדרי חוב בתל אביב.  

אחת הסיבות העיקריות להסדרי החוב הרבים ב־2010–2015 ולשלל התספורות העמוקות שחטפו קרנות הפנסיה היתה השיטה של גיוס אג"ח והלוואות מהציבור, רישום רווחים רעיוניים לא אמיתיים וחלוקת דיבידנדים מאותן הלוואות בהתבסס על אותם רווחים לא אמיתיים. שתי הדוגמאות הבולטות לכך הן דלק נדל"ן של יצחק תשובה ואי.די.בי בימיו של נוחי דנקנר, שנהגו כך וסיימו בהסדרי חוב כואבים.

 

 

תופעת הסדרי החוב אמנם שככה, נכון לעכשיו, ומרבית החברות בישראל נמנעות מחלוקת דיבידנדים מרווחים רעיוניים (רווחי שערוך) בגלל סיבות של מסוי, אך החוק עדיין מאפשר זאת, והתמונה יכולה להשתנות בין רגע. מספיק שהעלאת ריבית בישראל תערער את מצבם של בעלי חברות הנדל"ן, ושוב נראה כאן חליבת דיבידנדים מהחברות.

 

שרת המשפטים איילת שקד טוענת כי שינוי חוק כזה רק יכביד את הרגולציה, ודווקא בימים שבהם משרדה דוגל בהקלתה. אך קשה להשלים עם טענה זו, לאור המחיר הכבד שהיא עלולה לגבות. להפחית רגולציה? כן, אבל במקומות הנכונים. רשות ני"ע כבר תומכת, והיועץ המשפטי לממשלה לשעבר אבי ליכט כבר הניח את היסודות בתזכיר החוק שהגיע לשולחנה של שקד. כל שנותר לשרה הוא להסדיר את החוק. ויפה שעה קודם.

 

איילת שקד שרת המשפטים איילת שקד שרת המשפטים צילום: דור מנואל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x