$
בארץ

קיש מתכוון לפצל מחוק ההסדרים את סעיפי הדירה שלישית ובזק

צעד זה של יו"ר ועדת הכנסת יכול "לקבור" את אותם חוקים. סעיפי חוק אחרים שסביבם ישנו מאבק מר בקואליציה ומול האוצר הם הרפורמה במכון התקנים ודמי אבטלה לעצמאים

רוני זינגר 09:2622.09.16

הקרב על חוק ההסדרים מתחמם: יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ יואב קיש, מתכוון לפצל מחוק ההסדרים את סעיפי החוק מעוררי המחלוקת הנוגעים למס על דירה שלישית ואת הרפורמה בבזק.

 

פיצול מהחוק משמעו לא פעם, ״קבורה״ של סעיפים שלא רוצים שיתקדמו לכדי אישור. סעיפי חוק אחרים שסביבם ישנו מאבק מר בקואליציה ומול האוצר הם החוק הנוגע לרפורמה במכון התקנים והחוק הנוגע לדמי אבטלה לעצמאים.

 

התנגדותו של ח״כ קיש לשני סעיפי החוק אותם הוא מתכוון לפצל אינה מפתיעה. הראשון הנוגע למיסוי דירה שלישית זוכה להתנגדות עזה מקיר לקיר של חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה. יו"ר ועדת הכספים שאמורה לדון בחוק, ח"כ משה גפני אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "החוק הזה יעבור רק אם יוכנסו בו שינויים משמעותיים שעליהם אנחנו עובדים כעת. אמרתי לשר האוצר שאתנגד לחוק כפי שהוא מוצע כרגע". גם יו״ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן אמר כבר כמה פעמים כי יתנגד לחוק במתכונתו הנוכחית.

 

ואולם בסביבת שר האוצר יש מי שמשוכנע שהחוק יעבור, אף כי גם שם ברור כעת שיבוצעו שינויים. אחת האפשרויות שנבחנות, כפי שפורסם ב"כלכליסט", היא הענקת פטור ממס שבח למשך שנתיים לבעלי דירות שלישיות ומעלה ש"ייפטרו" מהדירה שלהם כדי שלא לשלם עליה מס.

 

קיש הוא משרתו של הבוס בעניין בזק

 

בנוגע לרפורמת בזק, הרי שקיש במקרה הזה הוא משרתו של הבוס שלו ראש הממשלה בנימין נתניהו. נתניהו, כשר התקשורת, מנוע מלעסוק בבזק וביתר הנושאים הנוגעים למקורבו שאול אלוביץ׳, הבעלים של בזק.

 

כיוון שכך מונה לעניין השר צחי הנגבי שכבר כאשר עלה התקציב לאישור הממשלה, התנגד לסעיף. ואולם לכולם היה ברור שהקרב האמיתי יהיה בכנסת. סעיף החוק פוגע למעשה בבזק, שכן על פי ההצעה תשתיות בזק ישמשו גם חברות מתחרות שיוכלו לפרוש סיבים אופטיים דרך תשתיות אלה. בכך, בזק תאולץ לסייע למתחרותיה והיא אינה מעוניינת בכך.

 

לצדו של נתניהו יעמדו בעניין זה יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין וכעת כאמור גם קיש שעטף את החלטתו בנימוק ענייני לכאורה לעניין וצוטט כאומר שהרפורמה מאוד מורכבת ואי אפשר לדון בה בלוח זמנים כה דוחק.

 

הרפורמה במכון התקנים

 

מאבקים נוספים כאמור מתנהלים סביב הרפורמה במכון התקנים, שם ישנם לחצים עזים מצד התאחדות התעשיינים וההסתדרות שלא לקדם את הרפורמה שעיקר למעשה פתיחת תחרות של מעבדות תקינה מקבילות ושינוי בהרכב הוועדות הקובעות תקינה במכון עצמו.

 

שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: אוהד צויגנברג

 

נושאים נוספים שעומדים בלחצים בדרישה לפצלם, הם הצעת החוק הנוגעת לאגף השיקום במשרד הביטחון ובה שינוי אמות המידה להכרה בחלל צה"ל ונכה צה"ל. הנושא רגיש ובכנסת חושש מהעיסוק בנושא כה נפיץ במסגרת זמנים דוחקת של בקושי שלושה חודשים לאישור חוק

ההסדרים.

 

לחצים אדירים מפעילים הקיבוצים על לשכת ראש הממשלה ומשרד האוצר בנוגע לכוונה להטיל מס ע הקיבוצים. עמדת היועץ המשפטי לכנסת איל ינון תומכת בטענת הקיבוצים ולפיה מדובר בנושא כבד משקל דיו שראוי לדיון נפרד מאשר לכריכתו בחוק ההסדרים הגדול. 

 

בשבוע הבא תתקיים פגישה ראשונה "רשמית" בנושא החוק והפיצולים, ובה ייקחו חלק אנשי לשכת אדלשטיין, נציגי האוצר וכן יו״ר הקואליציה דוד ביטן.

 

פיצול חוק מחוק ההסדרים, נעשה לרוב כאשר נטען כי החוק גדול מדי ומורכב מדי מכדי לדון בו במסגרת הכוללת ודחוקת הזמן של חוק ההסדרים. ואולם שם הקוד "פיצול" מכוון בדרך כלל להוצאה של סעיף בשל לחצים פוליטיים והעברתו ל"דיון מעמיק" שלרוב לעולם לא נגמר. מה שנשאר בחוק ההסדרים עובר ומאושר - עם שינויים או בלי - עד סוף דצמבר, מה שמפוצל גורלו אף פעם לא ידוע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x