$
משה גורלי

האם ייקוב הדין את בנק לאומי?

עמדת היועץ המשפטי לממשלה השאירה את השופט כבוב מבולבל בהסדר הפשרה בלאומי

משה גורלי 08:1729.06.16
התגובות וההתנגדויות להסדר הפשרה בבנק לאומי, שאמור לסגור את התביעה הנגזרת נגד הבנק על מעורבתו בסיוע להעלמות מס של הלקוחות האמריקאים, נידונו אתמול אצל השופט חאלד כבוב. בראשן, עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שהתאפיינה בזגזוגים מעורפלים. הוא התריע על חומרת המעשים אבל גם לא התנגד להסדר. הוא הודיע שאולי יתגלה מידע חדש ואולי גם לא. "הייתי מצפה לקבל מהיועץ עמדה יותר ברורה ומבוססת", אמר כבוב לנציג היועץ בדיון עו"ד ליאב וינבאום. "ניתן לקרוא בין השורות את המלצתכם לשנות את נקודת האיזון בהשבת הכספים, אבל בלי אמות מידה. לא נתתם לי את הכלים להגיד ש־92 מיליון דולר זה לא המספר הראוי".

 

92 מיליון, זה המספר שוועדת התביעות הבלתי תלויה בראשות השופט אורי גורן סגרה עם מבטחי הבנק מלונדון, וביחד עם 5.1 מיליון שקל שישיבו שלושת בכירי הבנק גליה מאור, איתן רף וצבי איצקוביץ, גובש ההסדר.

אם יבטל את ההסדר, ישתמע חוסר אמון של השופט כבוב בוועדת התביעות, שכללה שני שופטים מחוזיים אם יבטל את ההסדר, ישתמע חוסר אמון של השופט כבוב בוועדת התביעות, שכללה שני שופטים מחוזיים צילום: אוראל כהן

 

92 מיליון דולר עכשיו או משפט שיימשך עשור

 

בדיון נשמעה התנגדותו של ד"ר הראל פרימק מעמותת צדק פיננסי: "קשה לקבל שהפרשה תסתיים בקול ענות חלושה. בנק לאומי הוא הבנק המדינתי המוביל, מחוץ לארה"ב, בחומרת המעשים. הוא אסף, כביצים עזובות, את הלקוחות של בנק UBS, שנתפס לפניו בדיוק על העלמות המס האלה. נושאי משרה בבנק ביצעו עבירות פליליות וצריך להיפרע מהם — בכתבי אישום, בתביעות אזרחיות, בשלילת פיצויי פיטורין".

 

"מאיפה הרוע הזה", תהה בא כוחם של נושאי המשרה עורך הדין רם כספי. ונציג הבנק עורך הדין רלי לשם הסביר את משמעות ביטול ההסדר. במקום 92 מיליון דולר עכשיו וביד, ניכנס למשפט שיימשך עשור ובסופו, אם בכלל, יחויבו נושאי המשרה. וגם אז, אם גליה מאור וחבריה יאולצו למכור את בתיהם ונכסיהם, לא נגיע ל־92 מיליון דולר. "הנאום של פרימק טוב לכנסת ולכנסים באקדמיה, אבל בית המשפט צריך לשקול רק את טובת הבנק", אמר לשם שסיפר כמה קשה היה להוציא את ה־92 מיליון מהביטוח. "אילו נקבע שנושאי המשרה בבנק התרשלו, אז היה להם פטור. ואילו נקבע שעברו עבירות ביודעין, ממילא הביטוח לא היה מכסה", אמר.

 

ואיך שוכנעו המבטחים האנגלים לשלם בכל זאת? חברת ועדת גורן השופטת בדימוס אורית אפעל־גבאי, הסבירה להם שאם שופט ישראלי יצירתי יקבע שהיתה כאן "הפרת אמונים בתום לב", אז המבטחים יהיו חשופים למלוא הפוליסה — 250 מיליון דולר. אז נכון ש־92 מיליון דולר זה פחות, אבל גם כואב. "ככה זה משא ומתן", טען לשם. "הוועדה הבינה שזה המספר הסופי, בבחינת טייק איט אור ליב איט". כספי חיזק את דבריו וטען כי "אי אפשר לעשות שינויים בהסדר. אם כבודו ידחה אותו, ננהל את התיק".

 

השופט תועה בין התנגדות, כתב חידות ומשפט

 

כבוב נראה קצת נבוך בתוך הסבך זה. תועה בין המתנגדים שדורשים 'ייקוב הדין את הבנק', לבין היועמ"ש שמציג לו כתב חידות ובין נציגי הבנק שמאיימים במשפט שיארך שנים ובסופו הרבה פחות מ־92 מיליון. מביטול ההסדר ישתמע גם חוסר אמון גורף בוועדת התביעות, שכללה שני שופטים מחוזיים. ואולי גם סתימת הגולל על מוסד הוועדות הבלתי תלויות, שכבוב עצמו הרבה לכתוב ולהתבטא בשבחיו. לשיטתו, כל עוד מדובר בוועדה עצמאית, אובייקטיבית, מקצועית ובלתי תלויה, יש לקבל את מסקנותיה.

אם כבוב יבטל את ההסדר, יובן שהשופטים גורן ואפעל־גבאי לא עומדים בקריטריונים האלה. ההחלטה צפויה בקרוב וכנראה ההסדר יאושר. אפילו נציג היועמ"ש בעד. אמנם בעד חרישי, אבל חד־משמעי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x