$
בארץ

בלי הפתעות: מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.3% במאי

הפירות התייקרו ב-12%; ב-12 החודשים האחרונים המדד ירד ב-0.8%; מחירי הדירות, שאינם כלולים במדד, עלו ב-1.2% במרץ-אפריל - וב-7.8% ב-12 החודשים האחרונים

מיקי פלד 18:3015.06.16

מדד חודש מאי עלה ב-0.3%, כל פרסמה עתה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. העלייה היא בעשירית האחוז מעל הציפיות בשוק ההון, כך שלא מדובר בהפתעה מהותית. ב-12 החודשים האחרונים המדד עדיין שלילי, ברמה של שמונה עשיריות האחוז.

  

 

העליות הבולטות נרשמו בפירות טריים (12%), חומרים לאחזקת משק בית (3.1%), משקאות (2%) וסיגריות (1.9%). הירידות העיקריות נרשמו בהשכרת רכב בארץ (27.8%), בצל (17%) ועגבניות שירדו ב-5%.

 

הלמ"ס מפרסמים גם את השינוי במחירי הדירות, שאינן כלולות במדד המחירים לצרכן, והנתונים עדיין לא מבשרים על שינוי מכמה במחירי הדירות. על פי הנתון של הלמ"ס, בחודשים מרץ-אפריל מחירי הדירות על פי דיווח העסקאות לרשות המסים עלו ב-1.2% לעומת פברואר-מרץ. כך שקצב עליית מחירי הדירות ב-12 החודשים האחרונים, אפריל 2016 לעומת אפריל 2015, עומד עדיין על 7.8%, קצב דומה לזה של השנה שעברה. 

 

אחת הסיבות לעלייה המתונה של המדד היא שמחיר הדלק לצרכנים בתחנות הדלק עלה בין אפריל למאי באגורה אחת בלבד לליטר בנזין, אך עלייה גדולה יותר במדד של יוני צפויה בין השאר מאותה הסיבה בדיוק – עלייה של 16 אגורות במחיר לליטר בנזין בתחנה. לכן האנליסטים בשוק ההון צופים עלייה של 0.3% במדד יוני.

 

בכל מקרה, הציפיות לאינפלציה ב-12 החודשים הקרובים עומדים על 0.9% בלבד, כלומר עדיין מתחת לטווח יעד האינפלציה שנקבע לבנק ישראל בשיעור של 1%-3% לשנה.

 

 

 

גיא יהודה, כלכלן בכיר במערך המחקר והאסטרטגיה בפסגות, אמר בתגובה: "למרות שהאינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 0.8%- אין היא מעידה על חולשה בביקוש המקומי. נהפוך הוא, מצבו של הצרכן מוסיף להשתפר והאינפלציה השלילית בשנה האחרונה מהווה עדות נוספת לעוצמת ההשפעות הדפלציוניות בצד ההיצע.

 

"מעבר לירידות המחירים מהן נהנה הצרכן הישראלי, הוא גם נהנה משיעור האבטלה שנמצא בשפל, הביקוש לעובדים מוסיף להיות חזק ושיעור המשרות הפנויות כבר עומד על רמה גבוהה מאוד (3.8%), השכר הריאלי עולה, תקבולי המע"מ ממשיכים להפתיע את האוצר לטובה והצריכה הפרטית צומחת כבר שנתיים בקצב חזק ביותר.

 

העוצמות הדיפלציוניות החזקות לא צפויות להתפוגג כל כך מהר וסביבת המחירים להערכתנו תוסיף להישאר נמוכה גם בתקופה הקרובה. עם זאת, ללא הרעה משמעותית ומתמשכת בפעילות הכלכלית, אנו לא מצפים לשינוי כלשהו במדיניות בנק ישראל בעתיד הקרוב. בבנק ישראל מבינים כי כלי הריבית מיצה את עצמו ולהערכתנו יבחרו להותיר את הריבית ברמתה ולהמשיך לרכוש מט"ח על מנת למתן את הלחצים על השקל ולא יותר מכך".

 

טל פלג, מנהל מחלקת השקעות בבית ההשקעות אפסילון, אמר: "מדד המחירים לצרכן לחודש מאי הפתיע כשעלה ב-0.3% לעומת התחזיות המוקדמות לעלייה של 0.2%. הסעיפים שהפתיעו במדד היו פירות וירקות (שתיקנו מעלה לאחר ירידה בחודש אפריל) וסעיף הדיור. להערכתנו, החולשה בפעילות הכלכלית בעולם, הגברת התחרות בענפי המשק הישראלי והשקל החזק, ימשיכו להוות משקולת על המדד בשנה הקרובה".

 

יונתן כץ מלידר שוקי הון אמר: "מדד מאי עלה ב- 0.3% לעומת התחזית שלנו של 0.2%. מדובר במדד מעט גבוה ממערכות המוקדמות בשוק. הנתון המדאיג ביותר בפרסום המדד היה העלייה החדה במחירי הדירות לרכישה. לפי סקר הדיור, מחירי הדירות עלו ב- 1.2% בסקר האחרון ו- 7.9% ב- 12 החודשים האחרונים, האצה מ- 7.2% לפני חודש. עלייה במחירי הדיור ומדד גבוה מהציפיות תומכים ביציבות בריבית בסוף החודש.

 

"אנחנו ממשיכים לצפות לעלייה באינפלציה במבט של שנה קדימה. השכר נמצא במגמת עלייה, מחירי הסחורות עולים מתחילת השנה, שוק הדיור ימשיך לסבול מעודף ביקוש, ונדמה שמגמת הייסוף בשקל נבלמה".

 

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן-אלדובי: "אנו ממשיכים להאמין כי בנק ישראל לא צפוי להוריד את הריבית בתקופה הקרובה זאת לאור מחירי הנדל"ן הגבוהים, שוק עבודה טוב והחשש ליציבות הבנקים. עם זאת, במידה והשקל יוסיף להתחזק ובנקים מרכזיים בעולם יוסיפו לתמוך מוניטרית בכלכלות, יתכן ונשמע מבנק ישראל נימה שונה ורמזים לצעדים מרחיבים בהמשך".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x